Acasă Politic BNS si opozitia democratica fac un lant uman in jurul CNSAS

BNS si opozitia democratica fac un lant uman in jurul CNSAS

DISTRIBUIȚI


Decizia parlamentului de a revoca din functie membrii din conducerea Colegiului National de Studiere a Arhivelor Securitatii scoate in strada ONG-uri, sindicate si partide. Manifestatia

de protest de maine dimineata este impotriva a ceea ce initiatorii numesc -revenirea in forta a securistilor in asaltul asupra CNSAS-.

-Am redevenit mamaliga…-

BNS are ca principala motivatie pentru a iesi in strada faptul ca BNS a fost prima organizatie sindicala care, acum cinci ani, a cerut ca si dosarele de securitate ale liderilor sindicali sa fie facute publice.

Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS), a aratat ca protestul urmeaza deciziei parlamentului de a bloca activitatea CNSAS si, implicit, accesul la dosarele fostei securitati. Pe de alta parte, Costin s-a declarat, in acelasi timp, dezamagit de faptul ca presedintele CNSAS nu i-a permis sa-si studieze dosarul aflat in arhivele fostei securitati, desi i-a cerut-o de mult timp. -Acest lucru demonstreaza ca CNSAS nu a functionat si nu functioneaza de o buna bucata de vreme-, a concluzionat Costin.

Liderul BNS a mai explicat ca modul – uneori dubios – in care anumiti oameni de afaceri dobandesc fondurile destinate investitiilor in anumite sectoare economice este unul dintre motivele care au determinat BNS sa participe la acest protest. -Ati vazut ca apar anumiti indivizi care anunta achizitionarea unor sectoare intregi ale economiei nationale-, a spus Costin, adaugand ca -apar insa informatii de prin alte colturi ale lumii care arata ca acesti investitori nu puteau face bani decat sub o astfel de acoperire-.

La randul sau, Mircea Toma, de la Agentia de Monitorizare a Presei, a apreciat ca decizia parlamentului de revocare a Colegiului CNSAS a fost influentata de faptul ca -s-a cerut publicarea in <Monitorul Oficial> a numelor celor 5.000 de fosti ofiteri de securitate-. -Am redevenit mamaliga dinainte de 1989 si cineva vrea sa vada daca vom exploda sau nu. Ceea ce a facut parlamentul, in aceste zile, mi se pare o astfel de provocare-, a spus Toma.

Partidele spun -da-

Partidele din opozitie, dar si cele neparlamentare, vor incercui si ele Palatul Parlamentului.

Presedintele PD, Traian Basescu, a apreciat, ieri, ca democratii vor sustine protestul fata de blocarea activitatii CNSAS, precizand insa ca o decizie va fi luata astazi, in cadrul sedintei Biroului Permanent al partidului. Deputatul PD Emil Boc a declarat ca -eu personal voi participa la aceasta actiune. Ca membru al subcomisiei parlamentare, cunosc realitatea din CNSAS. Aceasta este ultima forma prin care societatea civila isi poate apara demnitatea fata de trecutul comunist. Banuiesc ca decizia care va fi luata astazi va fi una de solidaritate-.

Partidul National Liberal apreciaza ca interventia societatii civile si a miscarii sindicale poate determina partidul de guvernamant sa renunte la actiunea de subordonare politica a CNSAS. Presedintele PNL, Theodor Stolojan, considera ca -raportul intocmit de subcomisia parlamentara evita sa identifice adevarata cauza care a condus la blocaj: refuzul gruparii Onisoru de a se prezenta la sedinte-. Liberalii cer adoptarea -singurei decizii care se impune in conditiile actuale: revocarea membrilor care absenteaza de la lucrarile Colegiului si inlocuirea lor de catre parlament-.

Fostul presedinte Emil Constantinescu i-a trimis ieri o scrisoare presedintelui Ion Iliescu, solicitandu-i sa intervina, printr-un mesaj adresat parlamentului, pentru prevenirea incalcarii Legii 187 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea securitatii ca politie politica. Constantinescu a precizat ca -mandatul de sase ani al membrilor Colegiului CNSAS a fost instituita pentru a garanta neutralitatea CNSAS in raport cu structura parlamentului-. El a mai spus ca revocarea in bloc a conducerii, inainte de termen -ar constitui o interventie politica brutala, cu consecinte grave asupra credibilitatii actualei guvernari a Romaniei in privinta desprinderii sale de fosta politie politica a regimului comunist-.

Cosmin Alexandru, presedintele Uniunii pentru Reconstructia Romaniei, considera ca -metodele fostei Securitati se regasesc perfect in metodele actualului partid de guvernamant-. URR se va alatura, maine, miscarii de protest.

Interesul poarta fesul

-Sa fie sanatosi!-, a comentat senatorul PSD Ion Predescu, presedintele subcomisiei parlamentare care a propus schimbarea conducerii CNSAS. -Sunt interesati sa-si pastreze niste posturi care nu li se cuvin. Partidele au interesul sa-si sustina reprezentantii, iar unii membri care nu mai tin de parlament au interesul de a se mentine in functie pentru ca nu mai are cine sa-i sustina-, a mai spus Predescu. -Decizia o adopta parlamentul, pe motivele care se vor vedea la timpul cuvenit. N-are importanta atitudinea lor-, a conchis el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.