Acasă Politic Boc: ” Decizia CCR permite continuarea asumării legii Educației”

Boc: ” Decizia CCR permite continuarea asumării legii Educației”

DISTRIBUIȚI

După ce în urmă cu aproximativ două săptămâni au considerat neconstituțională asumarea răspunderii  Executivului pe legea învățământului stârnind  o mică furtună în coaliție magistrații CCR au întors-o ieri ca la Ploiești în textul motivării deciziei. Astfel, CCR recunoaște existența unui conflict constituțional între Parlament și Guvern în legătură cu asumarea răspunderii pe Legea educației și constată că judecătorii constituționali nu pot indica soluții de urmat, această sarcină aparținând ”în exclusivitate autorităților publice aflate în conflict”. ”Sub aspectul părților implicate în conflict, Curtea constată că acestea sunt Guvernul și Parlamentul, iar nu Guvernul și Senatul, chiar dacă sesizarea președintelui Senatului nu a fost însușită și de președintele Camerei Deputaților, deoarece, din perspectiva procesului legislativ, această distincție nu prezintă relevanță. Legea reprezintă actul juridic al Parlamentului, procesul de adoptare al acesteia vizând nu numai adoptarea în una dintre Camere, ci parcurgerea întregii proceduri parlamentare. Cu privire la solicitarea autorului sesizării, în sensul că instanța de contencios constituțional să oblige Guvernul să renunțe la procedura angajării răspunderii, ( n.r. președintele Senatului, Mircea Geoană ceruse oprirea asumării răspunderii) Curtea constată că această cerere excedează competenței sale, soluția aparținând în exclusivitate autorităților publice aflate în conflict” , se arată în textul  motivarea Curții cu privire la  neconstituționalitatea asumării răspunderii pe Legea educației. Practic, intervenția Curții a fost inutilă și a ținut pe loc o lege care ar putea schimba un pic fața învățământului românesc, măcinat de subfinanțare și de implicațiile politicului. În acest sens, premierul Emil Boc a declarat,ieri, că decizia Curții Constituționale permite Guvernului continuarea procedurii angajării răspunderii pe Legea educației.”Procedura merge mai departe, nu există niciun mecanism de a o opri”, a spus premierul , explicând că dacă a existat un conflict între puterile statului, acesta s-a încheiat în momentul în care Executivul și-a angajat răspunderea în Parlament, iar opoziția a depus moțiunea de cenzură.În acest sens, președintele UDMR Marko Bela a declarat ieri, că, în urma motivării CCR privind Legea educației, procedura angajării răspunderii poate continua în Parlament, opinie care  este împărtășită și de premierul Emil Boc, și de președintele Traian Băsescu.

Carențele deciziilor Curții?

În schimb,europarlamentarul PDL Cristian Preda este de părere că România se află într-o criză de regim, adăugând că, atât politicienii, cât și judecătorii Curții ”improvizează” și că, în loc să clarifice problemele , ”le fac și mai obscure”.În opinia sa, deciziile și motivările CCR ar trebui să fie precum o vizită la oculist – ”primești ochelari și vezi lucrurile ceva mai articulate”, în realitate ”se iau ochelarii de pe ochii cetățenilor”. ”Cred că trebuie să realizăm faptul că suntem într-o criză de regim, pentru că, din 2007 încoace, clasa politică plus judecătorii Curții Constituționale improvizează. De la suspendarea președintelui încoace, această frazeologie a CCR este destinată mai degrabă să facă lucrurile obscure, să ascundă o funcționare coerentă a instituțiilor”, a afirmat Preda. El a mai arătat faptul că o altă problemă este incapacitatea de negociere pe marginea unei noi Constituții. În acest sens, liderul PDL  a  mai subliniat că, în timp ce conflictele instituționale de până acum – între președinte și premier- erau justificate de o Constituție ”dezarticulată”, actualul conflict legat de Legea educației, între Guvern și Parlament, este unul ”mai delicat”. ”Prin natura lor, aceste două puteri se află într-o tensiune. Orice guvern este învestit de Parlament, care stă în mod normal cu securea deasupra executivului. Ideea că e un conflict între cele două ramuri (n.r. din motivarea CCR) nu ține ca justificare pentru desenarea agendei Parlamentului”, a mai spus Preda.

Ipocrizia lui Ponta

Din perspectiva  președintelui PSD, Victor Ponta, decizia CCR privind angajarea răspunderii pe Legea educației este clară, iar obligația Guvernului este să stopeze procedura, PSD angajându-se la rândul său să finalizeze cât mai repede și mai bine proiectul în Senat. ”Lucrurile sunt foarte clare și fac un apel să nu începem iar să ne luptăm în motivații juridice, că lumea e obosită de motivații juridice, care explică mai bine. CCR a spus foarte clar că Guvernul nu are niciun motiv și nu are cum să-și angajeze răspunderea pe o lege care va fi finalizată în câteva zile sau ședințe în Senat. Ne așteptăm ca Guvernul să respecte această decizie a CCR, iar noi ne obligăm ca în Senat să adoptăm cât mai repede și cât mai bine Legea educației”, a spus Ponta.Potrivit acestuia, angajarea răspunderii este o procedură neconstituțională, dar și ”proastă”, reiterând faptul că, imediat ce PSD va veni la guvernare, ”probabil în 2012”, o va schimba dacă ea este adoptată acum în această manieră. ”Soluția dată de CCR e doar un sprijin pentru a face o lege bună”, a subliniat Ponta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.