Motivarea Curții Constituționale privind votul acordat împotriva asumării legii educației de către Executiv, precum și amenințările lăuntrice ale coaliției Grivco pe acest proiect de lege l-au determinat pe premierul Emil Boc să adreseze ieri o solicitare magistraților CCR, prin care să solicite o serie de clarificări asupra impasului în care se află legea educației. Dincolo de problemele pe care aleșii PSD-PNL le fac la Cameră prin boicotarea ședințelor Biroului Permanent, Boc se află într-un impas între a continua asumarea legii educației și a aștepta dezbaterile Comisiei de învățământ de la Senat pe proiectul legii învățământului, trimisă de la Cameră. În acest sens, premierul solicită președintelui și judecătorilor Curții Constituționale să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern, pe de o parte, și Parlamentul României, alcătuit din Camera Deputaților și Senat, pe de altă parte, și să constate că blocajul instituțional cu privire la prezentarea și dezbaterea moțiunii de cenzură poate fi înlăturat numai prin continuarea procedurii parlamentare de angajare a răspunderii guvernamentale asupra proiectului legii educației naționale.
„Guvernul a și uzat de această permisiune, iar opoziția a utilizat dreptul său constituțional care a luat naștere prin această formă de adoptare a legilor și a depus moțiunea de cenzură. Toate aceste aspecte sunt de natură să demonstreze că procedura constituțională a asumării răspunderii nu a fost dezavuată de Parlament“, se arată în textul solicitării trimise de Executiv magistraților CCR.
Din nou, la mâna Curții!
Pe de altă parte, aleșii coaliției Grivco au tot interesul să-și păstreze privilegiile din învățământul superior – de aici și tărăboiul pe care îl fac împotriva asumării Executivului. Potrivit premierului, refuzul Parlamentului de a trece la etapa următoare a acestei proceduri este unul lipsit de justificare constituțională, care creează precedente și pe alte proiecte de legi vitale. La rândul său, ministrul culturii, Kelemen Hunor, a declarat ieri, pentru Mediafax, că toți membrii coaliției de guvernare au convenit ca procedura de asumare a răspunderii Guvernului pe legea educației naționale să continue și că premierul se va adresa CC pentru clarificări. Potrivit acestuia, legea salarizării unitare va fi adoptată cel mai probabil tot prin asumarea răspunderii Executivului. De cealaltă parte a baricadei, președintele Senatului, Mircea Geoană, a fost validat ieri de către membrii BPN al PSD să refuze semnarea spre promulgare a legii educației în cazul în care Executivul va continua asumarea.