Acasă Politic Bodog vede peste tot pușcăriași dar definiția infracțiunii nu cuprinde și...

Bodog vede peste tot pușcăriași dar definiția infracțiunii nu cuprinde și fanteziile de milițian ale ministrului PSD

DISTRIBUIȚI

Săptămâna trecută, ministrul Sănătății spunea că în proiectul legii vaccinării nu sunt menționate sancțiuni. Ieri, același ministru a anunțat că părinții care nu-și vaccinează copiii riscă până la 7 ani de închisoare, pentru că a nu vaccina copilul este sinonim cu rele tratamente aplicate minorului. „Legea stabileşte cadrul legal de vaccinare, stabileşte cadrul de achiziţionare a vaccinurilor, inclusiv că aceste contracte de achiziţionare vor fi multianuale. Am studiat un model de vaccinare dintr-o ţară europeană în care rata de vaccinare este de 97 la sută numai prin faptul că se penalizează medicii de familie care nu vaccinează. Dar în legea pe care o propunem noi nu sunt sancţiuni”, declara ministrul Sănătăţii săptămâna trecută, explicând că singurul mod în care poate fi rezolvată problema vaccinării este prin discuţii (care ar fi trebuit purtate de medici -n.r), nu prin sancţiuni.
Mai nou, ministrul Bodog a anunțat că a nu vaccina copilul este sinonim cu rele tratamente aplicate minorului.
Infracțiunea este prevăzută la art. 197 din Codul Penal și reprezintă „Punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinţi sau de orice persoană în grija căreia se află minorul, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.”.
Articolul 11 din proiectul Legii vaccinării prevede, la alineatul 4, litera „n” , între atribuţiile Comisiilor Judeţene de Vaccinare şi a Municipiului Bucureşti, să sesizeze instituţiile abilitate privind constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul minorului care împlineşte vârsta de trei ani şi nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei.
Specialistul în drept penal consultat de Curentul ne-a explicat că în acest moment Codul Penal nu pedepsește la art.197 și inacțiunea părinților. Dacă legea ar fi prevăzut și o expresie de genul „sau prin neluarea măsurilor sau neaplicarea tratamentelor legale sau procedurale”, atunci ar fi putut fi încadrați la această infracțiune și părinții care nu-și vaccinează copiii.
Dacă prin absurd, articolul 11 rămâne așa și merge la promulgare, sesizările penale vor umple parchetele care vor da clasarea dosarelor pe motiv că „fapta nu e prevăzută de legea penală”. Și asta în loc să caute adevărații infractori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.