Acasă Politic Bugetul, contestat la Curtea Constitutionala

Bugetul, contestat la Curtea Constitutionala

DISTRIBUIȚI

Ieri, inainte de pranz, doua delegatii reprezentand PNL si PD au depus la Curtea Constitutionala sesizarea privind Legea bugetului de stat. Actiunea, declansata saptamana trecuta, in semn de protest fata de -infractiunile- comise la adoptarea proiectului, s-a incheiat astfel in ultima zi a termenului de contestare, pentru care cronometrul a fost pornit de joi. Andrei Chiliman, Radu Stroe, Eugen Nicolaescu si Napoleon Pop – de la PNL – si Alexandru Sassu si Ioan Onisei din tabara democratilor au atasat la sesizarea in patru puncte un -volum- de stenograme care reprezinta dovada incalcarii Constitutiei. 29 de deputati liberali si 24 de deputati PD au marsat in aceasta chestiune, blocand astfel bugetul aflat la un pas de promulgare. Constestatarii nu au atacat si bugetul asigurarilor sociale, pentru a nu intarzia veniturile pensionarilor, dar se lupta din rasputeri sa rastoarne Legea bugetului mare, a carei adoptare ar periclita acordurile cu FMI. -Decat o lege proasta, mai bine nici o lege, pentru ca aceasta nu va permite incheierea unor acorduri cu FMI-, a explicat liberalul Eugen Nicolaescu.

Alexandru Sassu: -Cel mai grav lucru din ultimii 11 ani-

Liderul grupului PD din Camera Deputatilor, Alexandru Sassu, a lovit in cateva puncte vitale, aratand ca -Parlamentul a votat degeaba-, intrucat, conform textului, Guvernul poate modifica structura si ordonatorii principali de credite. Totodata, Sassu a explicat ca, printr-un articol al legii, se constituie -un buget paralel, necontrolat de nimeni, la dispozitia primului-ministru-. Banii vor putea veni astfel prin transfer, ca urmare a anularii unor credite. -Parlamentul a fost transformat intr-o Mare Adunare Nationala, iar adoptarea acestei legi este cel mai grav lucru care s-a intamplat in Romania in ultimii 11 ani-, a incheiat demnitarul democrat.

PNL: -Privatizarea va fi o litera moarta-

Liberalii au anticipat ca privatizarea va fi o litera moarta- (Radu Stroe) si ca -bugetul pune in pericol intreaga perspectiva a Romaniei- (Napoleon Pop), aratand ca -Legea bugetului nu va reusi sa aduca nimic bun Romaniei- (Eugen Nicolaescu).

Sesizarea, pentru care Curtea Constitutionala, condusa de Mihai Lucian, nu are termene precise – cu exceptia celui de 30 de zile, in care trebuie sa stabileasca data -judecatii- – cuprinde acuzatii de procedura si de fond. PNL si PD reproseaza incalcarea Constitutiei si a regulamentelor comune de lucru in privinta nesocotirii cvorumului pentru adoptarea pe articole si a altor reguli pentru desfasurarea sedintei. Pe fond este reclamata incalcarea principiului separatiei puterilor in stat si al autonomiei locale.

Dupa gestul de ieri, Curtea Constitutionala va trebui sa ceara punctul de vedere al presedintilor celor doua Camere si al autorului de proiect – adica al Guvernului – inainte de a da o solutie.

Seful grupului parlamentar al PDSR din Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, a declarat, ieri, pentru Radio Romania Actualitati: -Stiu ca PNL a anuntat, vad ca si PD intre timp s-a gandit sa depuna aceasta contestatie la Curtea Constitutionala. Este dreptul lor de asa-zise partide de opozitie sa faca acest lucru si noi nu ne putem opune, dar, avand in vedere ca si argumentele care le-au avut la discutarea Legii bugetului au fost inconsistente, nu vad nici un fel de motiv in plus fata de cele pe care le-au spus pana acum.

Daca se considera partide de opozitie, inseamna ca din punctul lor de vedere procedura este corecta, dar nu face decat sa intarzie o actiune a bugetului de care tara are nevoie. De fapt, am facut acest efort formidabil sa aprobam bugetul pana in sarbatorile de Pasti, iar acum o sa intarziem cu Curtea Constitutionala-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.