Acasă Politic Ca să rămână Dăncilă premier, PSD va vota azi utilizarea limbii maghiare...

Ca să rămână Dăncilă premier, PSD va vota azi utilizarea limbii maghiare în România după bunul plac al autorităților locale

DISTRIBUIȚI

Parlamentul dezbate miercuri de la ora 14:00 moțiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!”, depusă de PNL și susținută de toate partidele din Opoziție. Pentru ca Guvernul condus de Dăncilă să fie demis este nevoie de voturile a 233 de parlamentari, voturi pe care Opoziția nu a reușit să le adune până în acest moment.

În prezent PSD și ALDE au împreună 250 de mandate (220 -PSD și 30 ALDE) și au asigurată o majoritate confortabilă, cu 17 voturi peste numărul necesar de susținere a Guvernului.

PNL, USR, PMP – au 152 de parlamentari (92 PNL, 41 USR, 20 PMP) și ar avea nevoie de susținerea a încă 81 de parlamentari ca Guvernul Dăncilă să fie schimbat.

UDMR are 30 de senatori și deputați, Minoritățile 17, 4 parlamentari sunt neafiliați, iar 11 sunt înscriși în partidul lui Victor Ponta.

UDMR a condiționat susținerea Guvernului Dăncilă de adoptarea câtorva amendamente la Codul Administrativ care vizează comunitatea maghiară. Amendamentele introduse de UDMR și susținute de PSD și ALDE vizează introducerea inscripţiile multilingve ale denumirilor străzilor, pieţelor şi parcurilor și comunicarea cu autorităţile în limba maternă a cetăţeanului. Astfel în Codul Administrativ la articolul 94 Aliniatul 1 este prevăzut ca în unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, în care cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județean, precum și prefecturile, serviciile publice deconcentrate, au obligația să asigure în raporturile cu aceștia, folosirea limbii minorității naționale respective, în conformitate cu prevederile Constituției, ale prezentului Cod și ale tratatelor internaționale la care România este parte”.

De asemenea un alt amendament prevede că prefecturile și serviciile publice deconcentrate „pot să asigure cetățenilor aparținând unei minorități naționale dreptul de a utiliza limba maternă în instituțiile publice ale administrației publice centrale chiar dacă nu ating ponderea prevăzută la aliniatul 1”.

Codul Administrativ urmează să fie adoptat miercuri pe articole, chiar înaintea dezbaterii moțiunii de cenzură.

 

2 COMENTARII

  1. CE VOR UDEMERISTII PENTRU ROMANIA? CORUPTIE? PROBABIL CA DA. LE SERVESTE INTERESELE.
    VOTATI TARICEANU, VOTATI DRAGNEA.
    TARICEANU ESTE MULT MAI NOCIV DECAT DRAGNEA PENTRU CA L-A FACUT POSIBIL.

  2. Va place cum se comporta toata aceasta mafie pro-coruptie si antijustitie PSD-ALDE-UDMR-PONTA-GENERALUL DE ISMENE OPREA? Atunci votati cu incredere aceste formatiuni sau entitati. Va place cum isi bat joc oficialii unguri chiar in Romania?Cum au pus ochii pe gaxul din Marea Neagra zicandu-ne ca noi nu avem ce face cu el? Ca oficialii penali din arcul guvernamental in loc sa se ingrijeasca ca sa fie cat mai multi cetateni racordati la reteaua de gaze si sa puna bazele unei industrii integrate pe baza de gaz natural PREFERA sa darame justitia ca SA TRADAZE TARA FARA SA LE FIE FRICA DE PUSCARIE?VOTATI CU INCREDERE PSD ALDE UDMR etc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.