Acasă Politic Cabinetul Boc trece azi în Parlament

Cabinetul Boc trece azi în Parlament

DISTRIBUIȚI

După terminarea bătăliei electorale a prezidențialelor și dizolvarea coaliției ad-hoc GRIVCO, noul Cabinet Boc format pe axa PDL-UDMR, cu sprijinul grupului independenților și al minorităților,  așteaptă astăzi votul politic de validare al plenului reunit al Camerei și Senatului, pentru a începe marile bătălii din 2010. Practic, acest Cabinet are toate șansele să treacă de votul Parlamentului întrucât prelungirea crizei politico-instituționale începute în toamnă ar putea arunca în aer bugetul de stat de anul viitor, precum și tranșa de la FMI aferentă lunii februarie 2010. În fapt, parlamentarii au în față un Cabinet mai mic și mai elastic format din politicieni și tehnocrați în posturile-cheie: Finanțe, Externe, Muncă, Apărare, Educație, hotărât să scoată România din criză spre mijlocul anului viitor. Pe de altă parte, noul Executiv Boc are în spate o majoritate acceptabilă formată din PD-L, UDMR, grupul independenților și cel al minorităților naționale, care cumulează circa 238 de voturi, suficiente pentru a trece de hopul votului plenului reunit al Parlamentului, deși Constituția prevede că sunt necesare doar 236 voturi „pentru“ din totalul de 471 parlamentari.
Șicanele liberalilor…
Pe de altă parte, la votul de astăzi nu ar trebui să avem mari surprize, deși
președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, la finalul BPC, că liderii formațiunii sale au decis că vor vota categoric împotriva Guvernului Boc IV, iar la audierile din comisie, votul acestora va fi dat în funcție de prestație și de activitatea anterioară. „PNL și parlamentarii săi vor vota împotriva acestui Guvern din motive multiple, între care cel mai important, pe care l-am prezentat deja, acela că socotim o sfidare la adresa principiilor constituționale, la adresa parlamentarismului, învestirea unui Guvern cu același premier și o bună parte din miniștrii care făceau parte dintr-un Guvern care a căzut printr-o moțiune de cenzură“, a spus Antonescu.
Potrivit acestuia, întrucât liberalii au fost inițiatorii moțiunii de cenzură din toamnă, vor fi consecvenți și vor vota împotriva Guvernului. La rândul lor, liderii PSD-ului vor vota și ei „împotrivă“, întrucât au susținut în aceste zile că vor face o veritabilă opoziție din băncile Parlamentului.
Liniștea dinaintea audierii lui Udrea
Membrii PNL și PSD din comisiile de validare a miniștrilor noului Cabinet Boc nu au pus foarte multe probleme acestora, contrar declarațiilor acide ale liderilor PSD și PNL din aceste zile cu privire la componența acestui Executiv. Astfel, rând pe rând, Vasile Blaga (MAI), Sebastian Vlădescu (Finanțe), Adriean Videanu (Economie), Theodor Baconschi (Externe), Radu Berceanu (Transporturi), Laszlo Borbely (Mediu), Gabriel Oprea (Apărare), Kelemen Hunor (Cultură), Cătălin Predoiu (Justiție), Gabriel Sandu (Comunicații), Mihai Șeitan (Muncă), Daniel Funeriu (Educație), Cseke Attila (Sănătate), Mihai Dumitru (Agricultură) și Elena Udrea (Dezvolatare Regională și Turism) au obținut votul de validare al comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Un moment mai special s-a întâmplat la audierea Elenei Udrea, care a fost criticată dur de către deputata PSD Aura Vasile pe tema Raportului comisiei Orban din vara trecută. La rândul său, Udrea nu s-a pierdut cu firea și i-a replicat următoarele: „Am un raport al Parchetului General prin care toate acuzațiile comisiei Orban sunt nefondate. La toate Parchetul a dat soluția neînceperii urmăririi penale, pentru că obiectul cauzei nu există“. Practic, votul de astăzi pentru acest guvern este crucial pentru aplicarea măsurilor anticriză, adoptarea bugetului, precum și pentru modernizarea României. Programul de guvernare care stă la baza acestui Cabinet are obiective precise care constau în redresarea economiei și-n respectarea angajamentelor semnate cu FMI și BIRD pe temeiul stimulării mediului de afaceri și al investițiilor.
Astfel, premierul desemnat își propune să mențină neschimbată cota unică de 16% și deficitul bugetar la 5,9%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.