Camera Deputatilor va cheltui anul acesta 1.800 de miliarde pentru evacuarea molozului din subsol. La cererea ziaristilor, usile subsolului uriasului edificiu s-au deschis, iar tonele de moloz… s-au aratat partial privirilor iscoditoare.
Pantofi, bucati de ziare, schele ruginite, sarme, lemne mucegaite, cotloane intunecate, conducte, tevi si un miros infernal – asa se prezinta subsolurile corpurilor A2 si B2 ale Palatului Parlamentului. -O comisie ordonata formata din toti conducatorii formatiunilor care lucreaza in Casa a facut o evaluare. Sunt 800 metri cubi de moloz, 60 de tone deseuri marmura, 35 de tone deseuri de schela si deseuri marunte – 60 de tone-, a declarat Ovidiu Lescu, directorul Directiei pentru proceduri si receptie din Camera Deputatilor. -Am facut un grafic pe fiecare corp, pe cote si metri cubi, cine raspunde de fiecare, pe cate zile. Putem cara 50 de ani de acum incolo, ca pleaca fiecare cu un pumn de moloz. S-a facut o chestie organizata; am luat grosul. Ce ati vazut azi urmeaza sa luam in etapa urmatoare-.
Nu mica ne-a fost mirarea cand, ajunsi la subsol, n-am vazut nici tone de moloz, nici muncitori. Mihai Ungheanu, secretar general adjunct al Camerei, a incercat sa ne explice ca, -de la ora 12.00, muncitorii sunt in pauza de masa, dumneavoastra ati venit la 11.00, de aceea nu-i vedeti-. La replica -pai tocmai, ca e mai devreme-… a ridicat din umeri. La un moment dat, a aparut un muncitor cu o roaba plina cu moloz. -Uitati, se munceste!-, au respirat usurati insotitorii nostri. Dintr-o groapa a aparut capul unui alt muncitor. -Aici jos (in groapa – n.r) nu poti sta in picioare. Inaltimea este de 1,60 m. De aici scot moloz-.
Cifre si mituri
Pe masura ce inaintam, crestea numarul specialistilor si inginerilor care ne insoteau. -Aici este un ALA, adapost local antiaerian. Asta este cota -19. Maxim este -27, mai sunt opt metri sub noi. La capatul tunelului este Dambovita-, au fost explicatiile primite. -Acesta este tunelul de fuga. Are 500 de metri-, a afirmat Gheorghe Arghirescu, inginer-sef. Spre sfarsitul vizitei, -ghizii- au devenit din ce in ce mai incordati. La cota -9, unde sunt depozitele, deja o luasera spre iesire.
Am cerut detalii mai multe despre tuneluri. -Care tuneluri?-, a venit reactia. -Sunt doua buncare antiatomice, administrate de armata-, a spus Arghirescu, dupa multe insistente. -Adancimea fundatiei este pana la nivelul trotuarului Dambovitei-, a spus Ovidiu Lescu.
Sub Casa este un zacamant de granit, care -da energii negative. Apar turbioane, sunt curenti rebeli care nu pot fi dirijati. De aceea nu rezista steagurile pe acoperis-, a povestit Lescu. Camere de filmat nu exista in pereti, sustine Lescu. -Este o zidarie tip american, doua randuri de caramida, cu aer intre ele-.
Despre oamenii care au murit lucrand la Casa…, -sunt multe accidente pe un santier-, a comentat Ungheanu.