Acasă Politic -Cazul Puwak-, verificat de o echipa a Comisiei Europene

-Cazul Puwak-, verificat de o echipa a Comisiei Europene

DISTRIBUIȚI

O echipa de audit a Comisiei Europene va sosi, saptamana aceasta, la Bucuresti pentru a analiza toate elementele existente in cazul Puwak.

Ioan Mircea Pascu invoca recent in apararea ministrului Hildegard Puwak si pozitia Comisiei Europene care, in opinia sa, ar fi dat semnale ca afacerile de familie ale ministresei nu sunt incompatibile cu calitatea de ministru sau cu normele europene. Ieri insa, o scrisoare a sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Johnatan Scheele, a spulberat aceasta iluzie a ministrului apararii. Potrivit unui comunicat al sefului Delegatiei Comisiei Europene, remis presei, Biroul OLAF al Comisiei a fost informat in legatura cu presupusele nereguli. -Comisia Europeana doreste sa reaminteasca politica ei de toleranta zero fata de cazurile de coruptie in utilizarea fondurilor Uniunii Europene. Ca regula generala, toate cheltuielile sunt monitorizate in diversele etape ale unui proiect. Mai mult, cand exista orice suspiciuni privind posibile nereguli, se realizeaza o ancheta. Daca se constata ca s-au facut plati in mod incorect, ca rezultat al acestor nereguli, Comisia Europeana cere autoritatilor responsabile sa ramburseze sumele respective la bugetul Uniunii Europene-, afirma Scheele. Seful Delegatiei CE la Bucuresti precizeaza ca declaratia sa este urmarea unor intrebari ale presei in cazul Puwak. -Referitor la cazul de fata, Comisia urmareste indeaproape situatia. O echipa de audit va sosi saptamana aceasta in Romania pentru a studia toate elementele disponibile si Agentiei Romane responsabile pentru programul -Leonardo da Vinci- i s-a solicitat sa adune toate informatiile necesare Comisiei pentru a verifica faptele-, mai spune Scheele.


Un zambet fals

Mimand bucuria ca va fi cercetata de o comisie de la Burxelles, ministrul Puwak a dat publicitatii un comunicat in care isi exprima satisfactia privind promptitudinea cu care a reactionat Comisia. -Ministrul integrarii europene, dna Hildegard Puwak, apreciaza in mod deosebit rapiditatea cu care Comisia Europeana a actionat pentru clarificarea situatiei generate de aparitia in presa a anumitor materiale care incercau sa acrediteze ideea folosirii incorecte a unor

fonduri europene prin proiecte care au fost selectionate si atribuite in cadrul programului -Leonardo da Vinci-, in anii 2000 si 2001, unor firme apartinand sotului si fiului domniei sale. Constatand ca s-a dat curs cu promptitudine solicitarii pe care a adresat-o Biroului de Lupta Antifrauda al Comisiei Europene (OLAF) de a demara o verificare a informatiilor respective, dna Hildegard Puwak isi exprima speranta ca, in curand, va exista un raspuns complet si definitiv la acuzatiile vehiculate la adresa sa-, se arata in comunicat. Asa cum am aratat insa, Comisia nu s-a sesizat la cererea ministrului, ci in urma semnalelor din presa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.