După ce au încercat să pună presiune pe magistrații CCR în bătălia lor pentru menținerea privilegiilor din sistemul de învățământ, liderii coaliției Grivco au primit ieri o lovitură greu de contabilizat din partea Curții, care a decis că există un conflict juridic de natură constituțională între Executiv și Parlament, ca urmare a refuzului parlamentarilor de a dezbate moțiunea de cenzură înaintată după ce Guvernul și-a asumat răspunderea pe legea educației. Practic, asumarea legii inițiate de Executiv trebuie să continue, spre disperarea coaliției PSD-PNL, care nu vrea nici în ruptul capului să renunțe la implicațiile politicului în sistemul de învățământ.
„Plenul Curții Constituționale, cu majoritate de voturi, a constatat că există un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, generat de refuzul Parlamentului de a dezbate moțiunea de cenzură depusă de opoziția parlamentară, dezbatere care, odată declanșată, ținând seama de prevederile Constituției, nu poate fi oprită“, se arată în textul comunicatului de presă emis de către magistrații CCR. În fața acestei decizii, președintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat ieri că orice formulă de a merge mai departe pe asumarea răspunderii face ca legea adoptată astfel să fie neconstituțională, iar Birourile Permanente reunite trebuie să ia act de deciziile CC și să stingă conflictele juridice constatate.
Potrivit acestuia, prin convocarea Birourilor Permanente reunite ale Camerei și Senatului se va lua act de cele două decizii ale Curții Constituționale, urmare a sesizării sale și a celei a premierului, și se vor stinge conflictele juridice constatate de CC.
Sfârșitul unei dispute inutile
Pe de altă parte, răspunsul Curții vine să tempereze ostilitățile din Senat, unde coaliția Grivco și-a făcut propriul raport la legea învățământului, în conformitate cu interesele și privilegiile sale, călcând în picioare Regulamentul și decizia președintelui Comisiei de învățământ din Senat, Mihail Hărdău. La rândul său, președintele Uniunii, Marko Bela, a afirmat ieri că procedura angajării răspunderii trebuie continuată și că într-un termen scurt va exista o lege a educației care va reforma sistemul, dar coaliția trebuie să treacă și testul din Parlament. „Eu am declarat în mai multe rânduri că procedura asumării trebuie continuată. Îmi pare bine că s-a luat această decizie“, a spus liderul Uniunii. În schimb, premierul Emil Boc a precizat ieri că dacă Mircea Geoană va mai bloca procedura de asumare a legii educației, va cere înlocuirea sa de la șefia Senatului.