Acasă Politic CE monitorizează proiectele legislative de distrugere a naturii!

CE monitorizează proiectele legislative de distrugere a naturii!

DISTRIBUIȚI

Federația Coaliția Natura 2000 România a sesizat Comisia Europeană cu privire la intenția parlamentarilor români de a legaliza cariere, mine și exploatări în arii naturale protejate. Aceștia au aprobat în urmă cu o săptămână, în Senat, inițiativa L173/2017, prin care orice mină de cărbune, sondă de gaze și petrol, carieră de piatră sau exploatare de minereuri și ape minerale pot fi desfășurate chiar în mijlocul celor mai sălbatice colțuri de natură. Singura condiție: să dețină licențe de exploatare eliberate înainte de 2007. Inițiativa a plecat spre forul decizional, Camera Deputaților, unde deputații din Comisia de agricultură l-au introdus în agenda de astăzi (PL – x 404/2017).
Comisia Europeană a răspuns sesizării noastre, iar răspunsul (ref. Ares(2017)5295748 – 30/10/2017) descurajează această inițiativă. „Statele membre pot reduce suprafața aflată sub statut de protecție doar în situații excepționale, în cazurile în care există un interes general superior. În acest context (proiectul PLx 404/2017, înregistrat și votat în Camera Senatului sub inițiativa L173/2017)”, interesul economic nu poat fi considerat „interes general superior”.

Mai mult, scoaterea din arii protejate a acestor suprafețe pentru care există licențe de exploatare eliberate înainte de 2007, reprezintă în accepțiunea Comisiei Europene o „declasificare”. „O evaluare riguroasă a propunerilor (de modificare/declasificare)va fi desfășurată de Comisia Europeană”, a declarant Georges Kremlis, reprezentant Directorate General Environment.

DG Environment a avertizat că, pornind de la sesizarea Coaliției Natura 2000, Comisia Europeană va monitoriza cu strictețe aceste proiecte legilativ și va lua toate măsurile pentru a se asigura că România își respectă obligațiile față de Comunitatea Euopeană.

„Am transmis Camerei Deputaților și Ministerului Mediului poziția Comisiei Europene, solicitând astfel avizul negativ al Comisiei de Agricultură și respingerea proiectului de lege”, a declarat Liviu Cioineag, director executiv al federației.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.