Acasă Politic Cetateanul – sacrificat -de dragul- sigurantei nationale

Cetateanul – sacrificat -de dragul- sigurantei nationale

DISTRIBUIȚI

Drepturile cetatenilor sunt in pericol de a fi incalcate -de dragul- sigurantei nationale. Aceasta a fost concluzia de ieri a majoritatii participantilor la seminarul cu aceeasi tema organizat la Sala Ronda a Intercontinentalului de Fundatia Liberala -Horia Rusu-. Aparuta pe piata in 1991, Legea sigurantei nationale este repudiata actualmente chiar de reprezentantii institutiilor de profil in frunte cu SRI (-aceasta lege e scadenta- – sic! – n.n. – si inadecvata – Adelina Palade, sef al Departamentului de Relatii cu societatea civila – SRI).

Cele cinci proiecte de amendare a textului nu rezolva marile probleme – cu exceptia initiativei PNL-PD – care aduc atingere dreptului cetateanului. Astfel, principalele revendicari sustinute de societatea civila vizeaza instaurarea dreptului exclusiv al judecatorilor de a aproba supravegherea cetatenilor (prin scoatere din joc a procurorilor), limitarea termenului de supraveghere si incunostiintarea -victimei- dupa incheierea operatiunii de supraveghere.

Plangeri la portile straine

Manole Stefanescu, vicepresedinte APADOR-CH, a recunoscut modernismul proiectului semnat de pesedistul Ion Stan privind limitarea timpului de supraveghere, dar a remarcat ca -nu putem scapa de procurori sub nici o forma!-.

Liberalul Ovidiu Draganescu a atacat PSD la scena deschisa, aratand ca se manifesta -o lipsa de vointa politica a puterii de a reglementa democratic functionarea sistemului de aparare-. El a dezvaluit faptul ca in noua legislatura nu s-a putut modifica nici un articol de lege in acest domeniu in cadrul Comisiei de aparare a Camerei Deputatilor, motiv pentru care a propus organizarea unei presiuni internationale, impreuna cu -societatea civila-. El a anuntat ca se strang toate aceste derapaje intr-un document special, ce va fi tradus in sase limbi, urmand ca parlamentarii PNL sa faca public documentul si sa-l trimita la NATO, Consiliul Europei, OSCE, -poate astfel se vor face modificari-.

Mona Musca vrea ca arhivele SRI sa intre la Ministerul Culturii

In acest context, a fost reluat -dosarul CNSAS- – blocat din octombrie anul trecut din cauza absentarii de la sedinte a echipei presedintelui Gheorghe Onisoru, care se teme sa nu fie schimbata de majoritatea colegiului ce pledeaza pentru publicarea listelor cu fostii ofiteri de securitate. Dincolo de solutiile de deblocare depuse, deputatul PNL Mona Musca a venit cu o idee noua – trecerea arhivelor Securitatii la Ministerul Culturii. Reprezentantul SRI, Florin Pintilie, a aparat cauza institutiei sale precizand ca aceasta -este gata sa predea oricand cei 12 km de arhive-. El a negat faptul ca SRI este vinovat de situatia din Colegiul CNSAS, avertizand ca predarea arhivelor nu este o solutie, pentru ca exista activitati specifice sigurantei nationale-.

Singurul reprezentant al puterii, generalul de brigada din cadrul Administratiei prezidentiale Nicolae Nabarjoiu s-a aratat de acord cu modificarea legii astfel incat persoana urmarita sa fie incunostiintata ulterior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.