Acasă Politic CNSAS ameninta cu publicarea dosarelor ierarhilor – colaboratori chiar inainte de...

CNSAS ameninta cu publicarea dosarelor ierarhilor – colaboratori chiar inainte de modificarea legii

DISTRIBUIȚI

Sefii cultelor religioase din Romania pot sta linistiti. Potrivit unor modificari ale Legii Ticu, aflate in atentia Comisiei SRI si CNSAS, verificarile persoanelor cu functii ecleziastice privind eventuala lor colaborare cu Securitatea se va face numai la cererea forurilor de conducere ale cultelor religioase. Modificarea Legii Ticu este insa mai ampla. Presedintele Comisiei SRI, Ion Stan (PSD), si presedintele Colegiului CNSAS, Gheorghe Onisoru, au convenit ieri sa analizeze propunerile de modificare, urmand ca din septembrie acestea sa intre in dezbaterea Parlamentului.

Vor cere sefii cultelor verificarea dosarelor?

Scandalul izbucnit saptamana trecuta in jurul excluderii preotilor de la verificarile privind colaborarea cu Securitatea ar putea fi aplanat printr-un singur text de lege, care insa lasa la latitudinea sefilor cultelor din Romania posibilitatea aplicarii Legii Ticu si in privinta clerului. In urma unei intalniri dintre presedintele Comisiei SRI, Ion Stan, si presedintele Colegiului CNSAS, Gheorghe Onisoru, s-a convenit sa se analizeze un text ce prevede ca -verificarile vizand persoane cu functii ecleziastice indicate de culte sa se realizeze numai la cererea reprezentantilor indrituiti ai cultelor, respectiv a forurilor de conducere ale acestora-. Ion Stan spune ca prevederea respectiva se regaseste in legislatia specifica din Ungaria, Polonia, Germania si Cehoslovacia si este normal ca ea sa faca parte si din Legea Ticu. In schimb, Gheorghe Onisoru a facut o declaratie care ar face inoperabila modificarea avuta in vedere. El a spus ca -pana in momentul in care legea va fi modificata, noi (membrii CNSAS – n.n.) vom termina verificarea tuturor ierarhilor numiti prin decret prezidential. Din acel moment, lucrurile vor fi clare pentru ca forurile de conducere ale cultelor sa fie in masura sa solicite verificari mai jos-. Presedintele Colegiului CNSAS a precizat ca, potrivit actualei legi, dosarele acestora vor fi facute publice.

Mandatele, dupa modelul judecatorilor Curtii Constitutionale

Membrii CNSAS vor analiza, incepand de astazi, propunerile de modificare a Legii Ticu, asumate deocamdata de catre deputatul PSD, Ion Stan. O forma finala a proiectului de modificare ar putea aparea la inceputul lunii septembrie, in urma contopirii tuturor propunerilor venite de la serviciile secrete si de la celelalte institutii vizate.

In privinta mandatelor membrilor CNSAS, Ion Stan a precizat ca -nu dorim sa-i inlocuim acum, in nici un fel, pe nici unul dintre membrii Colegiului si speram ca ei sa-si exercite mandatul de sase ani pana la capat-. Fata de propunerea veche de limitare a mandatului la patru ani, Ion Stan a sugerat ca, pe viitor, membrii Colegiului sa fie numiti in baza unor mandate dupa modelul judecatorilor de la Curtea Constitutionala, respectiv prin mandate -in trepte-, trei, cinci sau sapte ani.

Completarea legii va viza, totodata, dreptul legal de acces al membrilor CNSAS la informatii privind siguranta nationala, pentru a se corela cu viitoarea Lege a informatiilor clasificate, desi Consiliul are deja protocoale in acest sens cu SRI, SIE si MApN. In acelasi timp, vor fi precizate si dosarele create de Securitate, care lipsesc cu desavarsire din lege: individual de urmarire informativa sau penala; personal sau de retea informativa atestand colaborarea; de problema; de obiectiv.

Dinescu e hotarat sa-si dea demisia

Mircea Dinescu, care nu a participat la intalnirea dintre Comisia parlamentara a SRI si Colegiul CNSAS, sustine in continuare ca isi va da demisia din CNSAS, daca preotii vor fi exceptati de la prevederile Legii Ticu. -Daca legea va fi modificata in acest sens in viitoarea sesiune parlamentara, eu sigur imi prezint demisia.- Pentru Dinescu, cercetarea dosarelor preotilor doar la cererea cultelor religioase, propunere facuta ieri de catre Comisia SRI, reprezinta -o manarie si o manevra ordinara, o discriminare care arunca totul in aer-. -Noi nu cercetam Biserica, ci pe cei care au turnat la Securitate, fie ca au fost preoti, scriitori sau ingineri. Cum sa ceara Biserica dosarele? O sa ajungem in situatia ca unii care au turnat sa ceara dosarele celor care n-au turnat. Cred ca pana la urma o sa iasa cum vor ei-, a spus Dinescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.