Acasă Politic Consiliul European preia priorităţile USR PLUS

Consiliul European preia priorităţile USR PLUS

DISTRIBUIȚI

Preşedintele Consiliului European a prezentat, astăzi, propunerile sale privind Planul de relansare şi viitorul buget al UE pe următorii şapte ani în care a preluat două dintre priorităţile-cheie ale Alianţei USR PLUS, şi anume angajamentul pentru un buget adecvat pentru instituţia Procurorului European (EPPO), precum şi condiţionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Europarlamentarii USR PLUS au solicitat suplimentarea bugetului EPPO, condus de Laura Codruţa Kovesi, pentru ca acesta să îşi poată începe activitatea operaţională cât mai curând posibil.

De asemenea, condiţionarea acordării fondurilor europene de respectarea regulilor statului de drept este esenţială pentru a descuraja comportamente antidemocratice în interiorul UE, aceasta fiind o prioritate atât a USR PLUS, cât şi a grupului Renew Europe.

Clotilde Armand, membră a Comisiei pentru Buget, a declarat: „Vrem ca Parchetul European (EPPO) să devină un instrument activ de combatere a fraudei. Pentru aceasta are nevoie de resurse adecvate şi de recunoaşterea atribuţiilor sale de toate statele membre. Stă în puterea noastră să introducem un criteriu clar pentru a avea acces la resurse europene pentru statele membre: să participe la mecanismul comun de control, creat de EPPO. Nu putem cere respectarea statului de drept şi impune MCV doar pentru unele state, iar la protejarea intereselor financiare europene să permitem unor state să se sustragă de la mecanismele care verifică cheltuirea corectă. Voi susţine în Comisia de Bugete a Parlamentului European ca accesul la fondurile europene să fie conectat cu aderarea la noul Parchet European”.

Ramona Strugariu, membră a Comisiei LIBE, a declarat: „Mesajul de astăzi al preşedintelui Consiliului European confirmă eforturile delegaţiei Alianţei USR PLUS la un an de mandat. Am susţinut în tot acest timp crearea unui mecanism solid pentru monitorizarea statului de drept, importanţa libertăţii presei, precum şi realizarea unei legături între finanţarea europeană şi respectarea statului de drept şi a valorilor fondatoare ale Uniunii. Charles Michel pune astăzi în faţa statelor membre un pachet de negociere care are ca repere fundamentale exact aceste elemente: o condiţionalitate fermă privind statul de drept şi valorile Uniunii Europene în negocierile pentru următorul Cadru Financiar Multianual şi Planul de relansare economică; mobilizarea şi ameliorarea tuturor instrumentelor de care dispune Uniunea pentru a proteja aceste valori; intenţia clară de a consacra finanţări adiţionale pentru Parchetul European, precum şi pentru Programele Justiţie, Drepturi şi Valori şi Europa Creativă. Această propunere este o victorie de etapă foarte importantă pentru noi şi pentru România. Avem în sfârşit o voce relevantă, puternică şi care face agenda Europei. Vom continua să susţinem aceste priorităţi până la etapa acordului final şi, dincolo de aceasta, spre o implementare reală. Ca raportor Renew Europe pentru o parte importantă dintre aceste priorităţi, mă voi asigura că ele devin realitate pentru cetăţenii europeni”.

1 COMENTARIU

  1. Clotilde Armand, este debusolata fata de realitate de catre talere ce le parta la ureci si in alta marte . APUCATURILE EI FRANTUZESTI MULTE fetisiste nu au nimic cu politica cu atat mai mult cea romaneasaca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.