Acasă Politic Corabia lui Voronin mai are inca un om la apa

Corabia lui Voronin mai are inca un om la apa

DISTRIBUIȚI


Semnalele aparute inca de la inceputul saptamanii in presa de opozitie de la Chisinau, in legatura cu schimbarea garniturii executive de catre comunisti, au acum o confimare faptica. Dupa ce, marti, ministrul invatamantului, Ilie Vancea, a fost decapitat de Voronin, in speranta ca protestatarii se vor multumi cu acest -sacrificiu-, ieri, ministrul de interne, Vasile Draganel, si-a prezentat demisia. Desi sustine ca plecarea sa din Guvernul Tarlev nu are legatura cu manifestatiile de protest, Draganel nu a gasit totusi o explicatie plauzibila pentru decizia sa inopinata. Mai ales ca Draganel fusese inaintat in grad, cu o saptamana in urma, din dispozitia presedintelui Vladimir Voronin. Aceasta noua situatie ar putea avea doua scenarii. Fie analistii de la Chisinau au avut dreptate atunci cand au sustinut ca Moscova i-a cerut -locotenentului- sau Vasile Tarlev sa introduca -pe teren- echipa a doua, fie comunistii pregatesc represalii extrem de violente impotriva protestatarilor si Vasile Draganel nu e dispus sa aiba pe constiinta posibilele victime.

Ministerul de Interne intra sub Papuc

Desi a subliniat ca demisia sa nu a fost provocata de ultimele evenimente din Piata Marii Adunari Nationale, Vasile Draganel este banuit de presa de la Chisinau ca ar fi pactizat cu -dusmanul-. Astfel, potrivit Agentiei Infoprim, care citeaza surse din Ministerul de Interne, Draganel ar fi refuzat sa intervina in forta impotriva demonstrantilor, preferand sa demisioneze. Vladimir Voronin i-a gasit imediat un inlocuitor, numindu-l ieri pe postul ramas vacant pe Gheorghe Papuc, fost sef al Departamentului cu destinatie speciala -Fulger-.

Razboiul continua la Televiziune

Punct strategic al luptei cu autoritatile, Televiziunea a fost si ieri luata cu asalt de circa 7.000 de protestatari. Anticomunistii vor picheta Televiziunea nationala pana la anularea definitiva a cenzurii impuse de partidul de guvernamant. Inca de marti seara, efectul protestelor a fost resimtit si in programele oficiale de stiri. Astfel, buletinul de stiri al postului national de televiziune in limba rusa, de marti, de la ora 19.00, a fost intrerupt imediat dupa difuzarea primului reportaj despre manifestatiile din acea zi. Pret de un minut, pe ecrane a aparut o lozinca de protest, prin care angajatii isi exprimau dezacordul fata de cenzura instaurata la compania de stat -Teleradio-Moldova-. Luata prin surprindere, administratia a revenit -la serviciu-, difuzand, circa o jumatate de ora, muzica simfonica si populara. Ieri la pranz, circa 150 de angajati ai Televiziunii se stransesera in curtea institutiei, organizati intr-un comitet de greva. Unii dintre jurnalistii de televiziune care lansasera marti celebra declaratie de protest impotriva cenzurii au prezentat o noua revendicare: aceea de a se organiza difuzarea pe postul national a unor transmisii in direct de la locul unde au loc actiuni revendicative. Surse -avizate-, citate de Basa-press, au anuntat ca presedintele Voronin isi programase pentru ziua de ieri o intalnire cu reprezentantii grevistilor din Televiziune.

Masina de propaganda comunista scoate comunicate pe banda

Diverse -colective de munca- si -organizatii obstesti- isi exprima, in oficiosul guvernamental -Nezavisimaia Moldova-, indignarea fata de climatul de instabilitate pe care forte distructive incearca sa-l creeze la Chisinau. De pilda, pe prima pagina a gazetei, muncitorii de la -Nodul Feroviar Chisinau-, in consens cu colegii lor de la Ocnita, Ungheni si Basarabeanca, infiereaza cu manie proletara actiunile protestatarilor: -Urmarim cu indignare si ingrijorare crescanda evolutia evenimentelor de la Chisinau, unde forte distructive, in frunte cu deputatul Iurie Rosca, incearca in mod deliberat sa destabilizeze echilibrul din societate, ca sa impiedice continuarea tendintelor pozitive care s-au profilat (…) Sprijinim in totalitate actiunile presedintelui, Guvernului si Parlamentului, orientate spre consolidarea societatii, spre zadarnicirea fascismului si nazismului in tara noastra-.

-New York Times-: Cel mai amplu protest de la ruperea de Uniunea Sovietica

Evenimentele de pe scena politica moldoveneasca sunt radiografiate de cotidianul -New York Times- in editia sa de marti. Ziarul puncteaza evenimentele din ultima vreme desfasurate la Chisinau, observand ca acestea reprezinta cel mai amplu protest organizat dupa ce Republica Moldova a parasit Uniunea Sovietica, in 1991. Pe de alta parte, in cursul zilei de ieri, ambasadorul SUA la Bucuresti, Michael Guest, a spus ca este regretabil ca Guvernul Tarlev a luat masuri antidemocratice, care ingradesc libertatea persoanei.


Tarlev stie: ajutorul financiar acordat de Romania = -amestec in treburile interne ale tarii-(!)

Premierul Vasile Tarlev a reluat ieri partitura scrisa saptamana trecuta de Duma de Stat de la Moscova, declarand ca alocarea a 3,5 milioane de dolari de catre Executivul de la Bucuresti pentru finantarea unor proiecte de integrare economica si culturala a Romaniei in Republica Moldova reprezinta -amestec in treburile interne ale tarii-. Prim-ministrul moldovean a aratat ca -Guvernul roman nu a coordonat alocarea acestor bani cu Executivul de la Chisinau-, conchizand: -Orice suma alocata pentru Republica Moldova si necoordonata cu Guvernul de la Chisinau constituie amestec in treburile interne-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.