Home Politic -Cota unica de impozitare – o cale a evaziunii fiscale si a...

-Cota unica de impozitare – o cale a evaziunii fiscale si a coruptiei –

DISTRIBUIŢI

Desi are la Cotroceni consilieri pe teme economice, presedintele Ion Iliescu isi da cu parerea intr-un domeniu care ii este complet strain, cel al fiscalitatii. Dupa ce miercuri, la Petrosani, a uimit pe toata lumea spunand ca evaziunea fiscala are si o latura pozitiva pentru ca, ocolind Fiscul, creeaza locuri de munca, joi seara, la emisiunea -Starea natiunii-, de la TVR, Iliescu a recidivat cu o noua perla. El sustine ca introducerea impozitului unic asupra veniturilor constituie -o cale a evaziunii fiscale si a coruptiei-, cu toate ca acest sistem nu este o inovatie a Romaniei, el fiind practicat totusi in unele tari ale lumii. Dupa scenariul deja cunoscut, am putea asista, in urmatoarele zile, la o nuantare a pozitiei prezidentiale pe aceasta tema, presa avand, ca de fiecare data, vina de a fi inteles gresit ce a declarat primul om in stat.


Definitia prezidentiala a impozitului unic

-O cale a evaziunii fiscale si a coruptiei-. Astfel a caracterizat presedintele Ion Iliescu introducerea cotei unice de impozitare a veniturilor populatiei. Domnia sa a incercat sa-si motiveze socanta afirmatie, incercand astfel sa demonstreze ca el are dreptate, si nu premierul sau guvernul, care au lansat aceasta idee si la care au renuntat momentan. -Noi vrem sa facem lumina, vrem sa facem transparenta in legatura cu sursele de venituri si tot vorbim de lupta impotriva coruptiei. Or, acest sistem (impozitarea progresiva a veniturilor – n.n.) era un instrument democratic de control asupra surselor de venituri. Introducerea cotei unice baga in ceata tot acest domeniu, nu va mai exista o evidenta pentru fiecare individ cu toate sursele lui de venituri, ci este o cale a evaziunii si a coruptiei-, a explicat nonsalant Ion Iliescu. Seful statului a precizat ca s-a pornit de la exemplul Rusiei si al altor doua state in care sistemul impozitarii cu o cota unica ar fi avut rezultate bune.

Iliescu a declarat ca a avut, joi dimineata, inaintea sedintei de guvern, o intalnire cu premierul Adrian Nastase, care l-a informat ca executivul va lua in discutie amanarea aplicarii unei cote unice de impozitare a veniturilor, ceea ce de altfel s-a si intamplat. El a apreciat ca decizia guvernului de a amana introducerea unei cote unice de impozitare este bine venita si pentru ca urmeaza o perioada electorala.

Din ciclul: -Omul cat traieste invata-

Pentru a se convinge pe deplin de inutilitatea aplicarii cotei unice de impozit, presedintele Iliescu a citit carti de specialitate. -Mai uitandu-ma si eu prin literatura de specialitate – e un curs -Finantele publice- la ASE – sistemul cotelor unice apartine istoriei sistemelor de impozitare in fazele incipiente ale capitalismului modern din secolul al XIX-lea. Din a doua jumatate a secolului al XIX-lea si in toata defasurarea secolului al XX-lea, mai toate tarile dezvoltate au trecut spre sistemul progresiv, care chiar din definirea teoretica data de Adam Smith a acestui instrument il considera ca este mai corect din punct de vedere social si mai eficient pentru echilibrul social, solidaritate sociala si justitie sociala-, a declarat seful statului. Transformandu-se, in urma acestor lecturi, intr-un fin analist economic, Ion Iliescu a apreciat ca aplicarea unei cote unice de impozitare a veniturilor de 23% defavorizeaza o parte foarte mare a contribuabililor, avand in vedere ca din cei 4,5 milioane de salariati, 1,1 milioane nu sunt platitori de impozite, iar un milion si ceva platesc un impozit mai mic de 23% din venituri. El a mentionat ca, in eventualitatea introducerii cotei unice, se preconizeaza introducerea unor compensatii prin sistemul deducerilor.

-Deci, sistemul simplificat se va complica. In momentul de fata, cel putin 50% din oameni nu ridica probleme cu colectarea impozitului: nici nu trebuie sa faca declaratii de venit, au o singura sursa de venit – salariul – si impozitarea se face de catre angajator. Unde sunt complicatiile? Cand apar surse multiple de venituri. De aici a aparut ideea impozitarii venitului global. Dar deja aparatul s-a instruit in asa ceva. Sunt imperfectiuni, dar trebuie sa invatam si din experienta altora-, a mai spus seful statului.

Iliescu nu sta in banca lui

Presedintele Iliescu a respins afirmatiile potrivit carora nu ar fi trebuit sa se amestece in aceasta problema, ci ar fi mai bine -sa stea in banca- lui.

-E corecta o asemenea pozitie? Cu un asemenea presedinte care ramane ce? Spectator de vitrina? Care nu se implica in problemele societatii, in problemele oamenilor?-, a intrebat retoric Ion Iliescu. El a adaugat ca orice lege trebuie sa vina la promulgare la presedinte, iar in aceste conditii presedintele nu numai ca are dreptul, dar e dator sa se informeze, cand va promulga sa stie ce promulga si daca poate sa preintampine din fasa niste posibile masuri incorecte.

Rafuiala cu adversarii PSD

Desi, teoretic, are rolul de mediator prevazut prin Constitutie, seful statului se rafuieste cu principalii adversari politici ai PSD, partidul pe care l-a creat la inceputul anilor *90 sub o alta denumire si caruia i-a ramas fidel. Astfel, Ion Iliescu a declarat, tot joi seara, ca liderul PD, Traian Basescu, are un anumit stil de a discuta, care nu il surprinde si care a fost preluat si de liderul PNL, Teodor Stolojan. -Ca dl. Basescu are un anumit stil de a discuta nu ma surprinde, este trasatura lui caracteristica-, a spus presedintele, precizand ca nu i-a fost si n-are sanse sa-i fie adversar vreodata acestuia. Iliescu s-a aratat surprins de faptul ca Stolojan -a cuplat- la stilul lui Basescu. -Il cunosteam un om mai echilibrat (pe Stolojan – n.n.), dar vad si ca stil chiar ca a inceput sa imprumute din stilul dlui Basescu. Sper sa fie trecatoare aceasta maladie-, a afirmat Iliescu. Referindu-se din nou la Basescu, seful statului a remarcat faptul ca -poate ca nici nu-i bine si sef de partid, si primar-, uitand ca premierul Adrian Nastase este, in acelasi timp, si seful guvernului, si al PSD.

Al treilea politician intrat in catarea prezidentiala a fost Cozmin Gusa. -E un caraghios. Reia niste teme afumate, prafuite, ale unei reactii a vremii, anul 1990, care sunt depasite in timp si care au fost dezbatute pe toate fetele. Un veleitar si o lichea-, a fost reactia presedintelui la acuzele lui Gusa, care l-a acuzat ca este santajabil in privinta revolutiei din *89.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.