Acasă Politic Cozmanca intocmeste fisele de cadre ale alesilor locali

Cozmanca intocmeste fisele de cadre ale alesilor locali

DISTRIBUIȚI

– Inainte de impartirea banilor in teritoriu, Ministerul Administratiei Publice face o baza de date in care este specificata culoarea politica a fiecarui ales local. Octav Cozmanca spune ca acest lucru nu va afecta bugetele locale pe 2003

– Dupa ce l-a sustinut pe -parintele- chestionarului, seful MAP a recunoscut, fara sa vrea, ca nu stie exact ce contine chestionarul. -O sa vad macheta, ce ati cerut acolo-, s-a scapat Cozmanca

– Consiliul Puterilor Locale, care apartine de parlamentul de la Strasbourg, a fost sesizat de catre PD, anul trecut, in legatura cu neregulile din administratia publica locala. Comisia Constitutionala a consiliului va trimite, luna viitoare, doi reprezentanti pentru verificare

– Cartea Alba, si la propriu si la figurat, a ministerului prezinta -marile realizari- ale administratiei, fiind uitate cu buna-stiinta la inventar bilele negre trecute in rapoartele anuale ale UE la acest capitol

– Statutul functionarilor publici va fi reglementat, iar numarul acestora, micsorat. Dar in timp, -prin pensionare-. Octav Cozmanca a spus ca in functiile de conducere sunt 20% si, pe un ton precipitat, a adaugat ca vor ajunge la 12%. Aceasta este o cerinta UE – detaliu omis de seful MAP

Constient sau nu ca administratia este unul din punctele sensibile in negocierile cu Uniunea Europeana, ministrul Octav Cozmanca s-a decis cu putin timp inainte de sosirea raportorilor europeni sa verifice apartenenta politica a alesilor locali. Astfel, chestionarul trimis de MAP in teritoriu contine o rubricuta despre apartenenta politica a primarilor, viceprimarilor si consilierilor, rubricuta considerata -nesemnificativa- de catre mai-marii ministerului, desi ea va constitui baza pentru finantarile bugetare din acest an. Gestul lui Cozmanca pare cel putin nesabuit, in conditiile in care, in februarie, MAP isi va deschide portile pentru verificarile reprezentantilor de la Strasbourg.

-Ce ar insemna nota?-

Asta s-a intrebat si ministrul administratiei publice, Octav Cozmanca, atunci cand i s-au cerut detalii despre nota trimisa in teritoriu pentru a afla despre situatia alesilor locali.

Liberalii acuza actuala putere ca -inventariaza- alesii locali pe criterii politice, prin intermediul unor chestionare furnizate primariilor din tara de Ministerul Administratiei Publice, a declarat, ieri, purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu.

Cu ocazia prezentarii Cartii Albe a Ministerului Administratiei Publice, Cozmanca a spus, tot ieri, ca -ar fi interesant sa vedem la zi ce s-a mai intamplat cu partidele, cati au avut, cati au pierdut, cati au castigat-. Apoi a aruncat mingea in terenul lui Ilie Stefan, -parintele- fituicii. -Eu sunt un tip ordonat, de formatie inginer, sunt sef la Departamentul pentru Comunitati Locale, vreau sa fac o baza de date in care sa fie trecute numele consilierilor etc. Apartenenta politica nu are valoare-, a explicat Stefan. Seful sau i-a sarit imediat in ajutor. -Ce, e mare folos ca au avut 10 si mai sunt cinci consilieri? Baza de date va fi pusa la dispozitia voastra si a partidelor care n-o au, ca nu sunt in stare-. Si, starnit, a adaugat ca -va punem la dispozitie pe judete. Tinem evidenta, dar nu neaparat cu apartenenta politica-. Ca la sfarsit… surpriza! -O sa vad macheta, ce ati cerut acolo-. Sa intelegem ca Octav Cozmanca a respins o acuzatie… -pe neve-?

Bugetul administratiilor locale pe 2003 nu va fi afectat de aceasta evidenta(?). -Ca ma acuza, nu ma surprinde, dupa manifestarea de la Iasi, sunt deranjati. Nu e adevarat-, a adaugat el.

Despre minister, numai de bine

Aproximativ 300 de pagini descriu primii doi ani de realizari ale MAP. Noroc ca, la inceputul prezentarii, Cozmanca a recomandat: -Hai, luati loc, mai!- -Dupa doi ani, avem unele rezultate si unele, inca, neimpliniri-, a sintetizat el ceaslovul cu coperte albe.

La capitolul -vom face- intra si reglementarea statutului functionarilor publici. Cozmanca a mentionat rapid ca vor fi trei categorii, inalti functionari, functionari de conducere si de executie. Cei cu functii de conducere sunt aproximativ 20%, iar Cozmanca a zis, si mai rapid, ca vor ajunge la 12%, omitand ca aceasta este o cerinta UE.


Lui Cozmanca i se trage de la PD

Anul trecut in iulie, senatorul PD Iuliu Pacurariu a trimis Consiliului Puterilor Locale, care apartine de Parlamentul de la Strassbourg, un material in care semnala neregulile din administratia publica locala privind administrarea de fonduri.

In urma acestui demers, neregulile mentionate au fost introduse in raportul de tara, iar Comisia Constitutionala a Consiliului va trimite, in mai putin de o luna, un secretar al Comisiei Constitutionale si un raportor al Consiliului Puterilor Locale pentru Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.