Home Auto Ecouri ale expozitiei auto de la Detroit

Ecouri ale expozitiei auto de la Detroit

DISTRIBUIŢI

Razboiul tractiunii

Dupa ce ani de-a randul producatorii auto au incercat sa demonstreze avantajele tractiunii fata mizand pe stabilitate, control si economie de combustibil, expozitia de la Detroit din acest an a readus in actualitate masinile cu tractiune pe rotile din spate. O noua generatie a acestor vehicule va incepe sa curga de pe benzile de asamblare ale celor mai mari producatori de autovehicule in urmatorii ani. Ei le numesc -masinile cu muschi ale secolului XXI-.

-The Big 3-, supranume atribuit primilor trei producatori de autovehicule pe plan mondial – General Motors, Ford Motor Co. si DaimlerChrysler -, pregatesc o surpriza iubitorilor de masini. Pontiac, subsidiara a GM, va fi primul care va reintroduce tractiunea-spate o data cu intrarea in productie a superbului GTO, proiectat cu ajutorul colegilor australieni de la Holden. Grupul DaimlerChrysler va fi al doilea protagonist al acestei noi revolutii in domeniul tractiunii prin lansarea pe piata a modelului Dodge Magnum la inceputul anului viitor. Nici istoricul concern Ford nu se lasa mai prejos, viitorul model -427- fiind propulsat de un V10 de 7.0 litri, amplasat in spatele habitaclului.

Justificarea acestei intoarceri la 180 de grade a producatorilor auto in domeniul tractiunii este cererea tot mai mare de masini puternice care sa atinga viteze nebunesti. Renasterea conceptului RWD (Rear-Wheel Drive) va forta in curand toti producatorii sa regandeasca designul masinilor si pozitia propulsoarelor, in concordanta cu noile tehnologii si cu dorintele pietei. -Interesul pentru cresterea puterii masinilor si dorinta cumparatorilor de senzatii tari si experiente noi va face ca masinile RWD sa fie un succes rasunator pe piata-, a declarat la Detroit, Richard Parry-Jones, directorul de productie de la Ford. O parere demna de luat in seama este cea a lui Mark Hogan, vicepresedinte al diviziei de dezvoltare a grupului GM, care considera ca avantajele oferite de tehnologia actuala sunt de natura sa acopere total dezavantajele vehiculelor anilor *80, cu tractiune pe rotile din spate.

O problema care inca nu si-a gasit o rezolvare este cea a pozitionarii propulsorului, unii producatori mergand pe varianta amplasarii in fata si a transmiterii fortei catre puntea spate, in timp ce altii se gandesc la readucerea motorului in spatele habitaclului. Cu siguranta insa, masinile RWD, cu puterea lor sporita si beneficiind de noile tehnologii, vor crea o noua nisa in piata mondiala de autovehicule.

Alfa Romeo Brera a cucerit America

Alfa Romeo Brera a fost aleasa -Automotive News Concept Car of the Year- la categoriile -Best Exterior- si -Best Concept Car of the Year-. Evenimentul a avut loc in timpul expozitiei auto, la -Autoweek Design Forun-, care s-a desfasurat la COBO Center, in fata a 700 de reprezentanti din intreaga lume ai celor mai renumiti producatori auto si ai celor mai respectate publicatii de specialitate.

Uimitoarea Alfa Romeo Brera a primit aceste titluri din partea unui juriu alcatuit din experti in domeniu, printre care: Gordon Murray – de la McLaren Cars Ltd, Akira Fujimoto – de la Car Styling, Rick Ceppos – de la revista -Autoweek-, Ken Greenley – de la Royal College of Arts, Chuck Jordan – fost chief of design la GM, si Chris Wright – de la revista -Automotive News Europe-.

Prestigiosul titlu este inca o incunare a succesului remarcabil de care aceasta masina s-a bucurat in mai putin de un an de viata. Prezentata pentru prima data la Salonul Auto de la Geneva 2002, Alfa Romeo Brera a primit numeroase titluri: -Best of Show-, din partea revistei -Autoweek-, la Geneva; -Best of Show- la categoria prototipuri in Concours d*elegance la Villa d*Este; doua premii la Bibendum Challenge 2002, unul dintre acestea pentru -One of the most elegant in the show-; si titlul de -The most fascinating car-, acordat la raliul Super Car Rally 2002, de la Paris la Monte Carlo. Masina este si candidat la titlul Automobilia de -The most beautiful car in the world-.

Nascuta pe prestigioasa planseta a lui Giorgetto Giugiaro, ales -Designer of the Century- in 1999 la Las Vegas, prototipul este o perfecta simbioza intre sport si eleganta si intre performante si proportii. -Tocmai aceste elemente-, preciza la recentul Salon Auto de la Bologna Motor Show, Daniele Bandiera, Director Divizia Alfa Romeo, -impreuna cu stilul aparte, se numara printre valorile fundamentale ale Alfa Romeo. De aceea, am decis sa-i cerem lui Giorgetto Giugario sa-si asume dificila misiune de a desena masina care o va inlocui pe Alfa 156 in 2005. De fapt, Giugiaro avusese o contributie si la actualul model 156 in fazele initiale ale proiectului. Mai mult, masina care o va inlocui pe Alfa 156 va constitui modelul central pe care se va baza o intreaga familie de masini, ce va include, printre altele, un coupe si un spider, precum si o limuzina si un sport wagon-. Daniele Bandiera a dezvaluit si faptul ca designul modelului Brera isi va pune amprenta si asupra noului coupe.

Si anvelopele au atras publicul

Chiar daca automobilele au fost principala atractie la Detroit, nici oferta prezentata de producatorii de anvelope nu a fost de neglijat. Inginerii de la Goodyear stiu ca maiestria lor, vizibila in -pantofii- de cauciuc ai acestor vehicule, poate atrage atentia multor vizitatori in perioada unei expozitii auto. -Pe masura ce tehnologia si stilul vehiculelor continua sa creasca calitativ, intr-un ritm incredibil, orice entuziast auto stie ca un aspect important este elementul care asigura aderenta vehiculului la suprafata de drum – anvelopa. Aceasta este partea vehiculului care vine in contact cu drumul, acolo se produce transferul de energie-, a declarat Bill Egan, inginerul-sef de la Goodyear pentru tehnologia produselor avansate.

Lasand la o parte functia, forma anvelopelor are, de asemenea, un rol important pentru cei care participa la aceste saloane auto. Anul acesta, la salonul de la Detroit, diametrele jentilor anvelopelor de la Goodyear au oscilat intre 17 si 22 de inch, iar latimea suprafetei de rulare in sectiune a ajuns pana la 325 mm.

-Designul vehiculelor cere anvelope mai mari si roti care sa umple zona amortizoarelor; ca urmare, ni s-a lansat provocarea de a crea aceste opere de arta-, a declarat Egan. -Pentru producatorii auto in materie de anvelope, mai mare inseamna mai bun.- Productia de vehicule reflecta tendinta unor anvelope-prototip cu diametru mai mare. Sa luam noul prototip de camion Ford SVT Lightning, care este dotat cu anvelopele uriase Goodyear 22-inch, cu relief lucrat manual. O cantitate considerabila de cauciuc, pentru a asigura camionului o aderenta sporita la drum. Anvelopele unice, P295/45R22 (pe fata) si P325/45R22 (pe spate) arata asa cum trebuie. Masive, totusi placute ochiului, cu elemente de profil si contur agresiv, care accentueaza imaginea sugerata de acest camion incredibil de performant-, a spus Egan. Pe podiumul de prezentare de la Detroit, prezenta considerabila a firmei Goodyear a fost evidenta in cazul mai multor producatori auto. Egan a spus ca modelele care atrag atentia, cum ar fi Pontiac G6 si Dodge Durango Hemi RT, sunt demonstratii extraordinare pentru tehnologia anvelopelor. In plus, anvelopele run-flat de la Goodyear (anvelope ce permit rularea chiar si dupa pierderea presiunii din pneuri) apar pe diferite vehicule-prototip, printre care Audi Pikes Peak si Ford Freestyle FX.

Cu peste 100 de programe run-flat care se deruleaza in intreaga lume, Goodyear sugereaza ca pneurile de acest tip vor schimba conceptul de anvelopa si industria automobilelor. Anvelopele run-flat de la Goodyear, cu aspect de produse sosite din viitor, sau anvelopele-prototip, cu un look fantezist, nu sunt doar rezultatul imaginatiei bogate a unui inginer de design al anvelopelor. Aceste anvelope sunt componente solicitate pentru unele dintre cele mai de succes vehicule-prototip expuse la saloanele auto, iar aceste masini evolueaza adesea, devenind modele de productie. Modelul Dodge PT Cruiser, camioneta Chevrolet SSR si masinile sport Ford GT sunt toate exemple de design de prototip care au cules laude la saloanele auto anterioare, strangand suficient de multe voturi pentru a li se da unda verde in vederea intrarii in productie. -Dezvoltarea anvelopelor-prototip este importanta, pentru ca ne permite sa contribuim la certificarea tendintelor din industria auto. Comunicarea intre producatorul auto si producatorul de anvelope este esentiala pentru pastrarea consistentei imaginii si mesajului, prin intermediul designului,- a declarat Egan.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.