Home În Lume Statele Divizate ale Europei

Statele Divizate ale Europei

DISTRIBUIŢI

O initiativa care deschide o prapastie profunda pe frontul european, care izoleaza Franta si Germania si care intareste alianta creata in jurul Statelor Unite.

Opt lideri europeni au semnat un document-surpriza, publicat ieri in mai multe cotidiane de pe continent, prin care invita Europa sa se alature Statelor Unite in incercarea de dezarmare a regimului de la Bagdad. Cuvantul-cheie este -unitate-, in viziunea semnatarilor acestui document – Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Ungaria, Polonia, Danemarca si Republica Ceha. Pentru ca ruptura relatiilor transatlantice ar insemna o mare victorie pentru Saddam Hussein. -In lumea de astazi, mai mult ca oricand inainte, este esential sa ne pastram unitatea. Stim ca succesul in lupta de zi cu zi impotriva terorismului si a proliferarii armelor de distrugere in masa necesita hotarare si unitate a tuturor statelor pentru care libertatea este un bun de pret-, se arata in documentul semnat, in ordine, de Jose Maria Aznar, Jose Manuel Durao Barosso, Silvio Berlusconi, Tony Blair, Vaclav Havel, Peter Medgyessy, Leszek Miller si Anders Fogh Rasmussen.

ONU isi pierde credibilitatea

-Regimul irakian si armele sale de distrugere in masa reprezinta o amenintare clara la adresa securitatii lumii – isi contureaza pozitia cei opt. Acest pericol a fost recunoscut, in mod explicit, de catre Natiunile Unite. Cu totii suntem de acord cu Rezolutia 1441 a Consiliului de Securitate, care a fost adoptata in unanimitate… Rezolutia 1441 este ultima sansa a lui Saddam Hussein pentru a se dezarma in conditii pasnice-. Documentul devine mai explicit cu fiecare pasaj redactat si semnat de cei opt lideri europeni: -Din pacate, inspectorii ONU au confirmat, saptamana aceasta, ca Saddam Hussein continua sa nu respecte rezolutiile Consiliului de Securitate-. Si, in final: -Nu putem permite unui dictator sa incalce sistematic aceste rezolutii. Daca nu reuseste sa isi faca respectate rezolutiile, Consiliul de Securitate isi va pierde credibilitatea si pacea lumii va avea de suferit. Suntem convinsi ca membrii Consiliului de Securitate se vor ridica la inaltimea responsabilitatilor pe care le au-. Evident, este o referire la un eventual vot in cadrul Consiliului de Securitate, care ar trebui sa decida in privinta declansarii unui razboi.

Noi, europenii vs Franta-Germania

In apelul lor catre celelalte tari europene, cei opt lideri au folosit formule precum -noi, europenii- sau -noi, cei din Europa-, intr-o aluzie evidenta la alianta franco-germana care se plaseaza pe o pozitie net diferita. Parisul si Berlinul refuza sa se plieze acestei logici a razboiului exprimata de cei opt lideri europeni si au reiterat ieri opozitia lor fata de o interventie armata, cerand mai mult timp pentru inspectiile ONU din Irak. Documentul aparut ieri in presa internationala este apogeul unei dispute care mocnea in cancelarile europene de ceva vreme si care a fost adusa la suprafata de secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld. -Voi va ganditi la Franta si Germania ca reprezentand Europa. Eu, nu. Eu cred ca ele sunt vechea Europa. Daca privesti Europa in ansamblu, vezi ca centrul de gravitate s-a mutat catre est…-, declara Donald Rumsfeld. Acum, declaratia celor opt marcheaza clar divizarea Europei si confera putere de decizie fostelor state comuniste. Dovada si semnaturile lui Peter Medgyessy, Leszek Miller si Vaclav Havel.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.