Acasă Politic Crin scoate la mezat blazonul Brătienilor. Prețul corect: un palat și 10...

Crin scoate la mezat blazonul Brătienilor. Prețul corect: un palat și 10 milioane de euro

DISTRIBUIȚI

Partidul Național Liberal este pe cale să devină o palidă amintire a formațiunii politice care se identifică cu istoria seculară a familiei Brătianu. Epigoni de astăzi duc în derizoriu  principiile și prestigiu acumulate de acest partid în cei circa 140 de ani de existență. Al doilea cel mai vechi partid politic din Europa, după conservatorii britanici, suferă la capitolul oameni de valoare și mai ales al credibilității după ce „arginții” lui Becali se dovedesc mai eficienți decât blazonul. Pentru a fi sigur că nu pleacă cu mâna goală de la șefia PNL după data de 10 decembrie, atunci când USL s-ar  putea destrăma dacă nu obține un scor de peste 50%,  Antonescu se pregătește să dea un tun pentru a-și asigura niște bătrâneți liniștite. Prețul corect este un sediu nou pentru PNL și 10 milioane de euro pe care Becali este pregătit să îi dea pentru fotoliul de senator sau deputat, în funcție de ofertă. Astfel, o mână de farisei stângiști cu ifose doar la nivel declarativ de liberali, în frunte cu Antonescu, au decis primirea în partid și pe listele USL a  controversatului om de afaceri cu valențe simoniace Gigi Becali. Așa cum crede că banii îi vor cumpăra locul în Rai, Gigi a mers cu punga deschisă în fața lui Crin care s-a închinat cu două mâini la promisiune lui Becali de a face un „templu” frumos cu titlu de sediu la PNL și a promis că va arunca cu 10 milioane de euro numai să-l vadă pe Antonescu în fruntea țării, așa cum cheltuie pe jucătorii echipei sale de fotbal. Toate acestea l-a făcut pe Antonescu să uite de mândria elitistă liberală și să primească în partid un personaj care predică salvarea neamului românesc în pauza reprizelor meciurilor de fotbal. O altă explicație halucinantă la primirea în oastea stângisto-liberală a lui Becali a venit din partea primarului sectorului 6, liberalul Rareș Mănescu. „Gigi Becali are inclinații liberale. Dacă el spune că s-a născut liberal, știe el ce știe”, a  explicat Mănescu referitor la primirea în partid a „cotizantului” Becali. Pentru a masca o formă de fuziune politică, Antonescu a dat ieri largi explicații că nu este vorba despre faptul că Gigi își cumpără locul de senator din partea PNL, ci că PNL, prin conducerea sa, a decis începerea negocierilor pentru un acord politic cu PNG, condus de George Becali, și PNȚCD – aripa Ciorbea, în contextul alegerilor parlamentare din decembrie. Crin a spus că dacă aceste discuții vor fi finalizate cu succes, iar PNG va susține candidații USL, George Becali va trebui să se înscrie într-un partid din USL pentru a candida.  În cadrul ședinței de ieri a Biroului Central al PNL s-a luat și o nouă măsură de precauție, cerându-se un vot pentru derogarea de la vechime pentru anumiți candidați. Propunerea permite lui Gigi Becali să candideze deși nu are o vechime în partid.

De la partidul Brătienilor la „F.C. PNL”

Dorința lui Gigi Becali de a avea un blazon politic onorabil, după eșecul cu PNG și PRM, s-a întâlnit astfel  la țanc cu arghilofilia lui Crin Antonescu. Speculând aceste breșe, Gigi Becali este gata să își cumpere pe bani grei „nemurirea politică” de la „dumnezeul” Crin. „I-am spus, ca simplu membru PNL vin cu un sediu care costă 1 milion de euro, cu 2- 3% simpatie, vin cu imaginea mea (…) Ca să pot să îl scot, ca să iasă Crin Antonescu președinte, aș cheltui 10 milioane”, a declarat în urmă cu câteva zile Becali. Nici bine nu a intrat în PNL iar finanțatorul Stelei a început deja să se compare Partidului Brătienilor cu echipa sa de fotbal. „I-am zis așa: în campania pentru referendum el trebuia sa fie antrenorul și avea nevoie de atacanți, de mijlocași. El la PNL nu a avut pe nimeni. El a fost antrenorul, el a fost atacantul, nu a fost nimeni să-l ajute. El a dat cu capul, a centrat, a făcut tot”, a mai spus Becali. Certat de Antonescu că dă „din vestiar”, Becali a declarat recent într-o intervenție televizată că nu mai vorbește despre termenii înțelegerii cu liberalii pentru că „așa i-a spus domnul Antonescu, să nu mai vorbească de bani”. Evident, ca să nu pară un geambaș de locuri în Parlament. Tot pe criterii fotbalistice este acceptat Becali și de către Ponta. Întrebat dacă e de acord ca Becali să candideze pe listele USL, Ponta a rămas că da. „Doar sunt stelist”, a spus și cârlanul PSD.

Frica lui Ponta: îl asmute pe Gigi împotriva lui DD

Dar scopul real al lui Ponta este de a scăpa de amenințările lui Dan Diaconescu făcute în plin scandal cu privatizarea Oltchim, atunci când DD a spus că va candida în colegiul în care o va face și Ponta. "Am discutat cu domnul Antonescu – și săptămâna trecută, am discutat și azi – și cred că este o idee foarte bună ca domnul Becali să candideze din partea noastră, exact în colegiul în care va candida domnul Dan Diaconescu, care e aliatul PDL", a spus Ponta. ?ê?£i Antonescu pare să fie de acord cu această variantă prin care Ponta încearcă să-l asmută pe Becali împotriva lui Dan Diaconescu. "Sigur că există această posibilitate (ca Gigi să candideze împotriva lui DD – n.red.), mie chiar mi s-ar părea un frumos derby, să zicem așa în limbaj sportiv, dar sunt chestiuni pe care nu le pot hotărî singur, iar faptul că într-un colegiu se întâlnesc doi anume candidați nu poate fi stabilit numai de către unii", a afirmat Antonescu. Antonescu nu a precizat însă ce se va întâmpla cu Becali în situația în care Dan Diaconescu nu va candida la alegerile generale, situație cu o probabilitate de peste 90% , având în vedere declarațiile patronului OTV. Acesta a precizat public că în cazul în care va candida o va face doar în colegiul lui Victor Ponta.

Contestatari

Nu toți liberalii văd însă cu ochi buni acest târg între Becali și Antonescu. În afara acestuia din urmă care îl susține 100% pe finanțatorul Stelei, există foarte multe voci care nu sunt de acord cu această mutare care este văzută ca o sabie cu dublu tăiș pentru PNL și un precedent de perisare a calității oamenilor din acest partid care este pe cale să devină cu talcioc pentru locuri în Parlament și rampă pentru ariviștii cu aspirații politice. Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat ieri dimineață, înaintea ședinței BPC al PNL, că, din punctul său de vedere și al mai multor colegi din partid, subiectul privind primirea în PNL a lui George Becali nu ar trebui să fie discutat.  Seniorul PNL, Radu Câmpeanu, a precizat că nu îl consideră pe Gigi Becali un liberal autentic și nicio personalitate politică de prim ordin. "Orice om care poate să vină, să vină dacă vine cinstit, dar să nu vină cu pretenții. Nu îl văd ca pe un liberal autentic, probabil este o chestie de conjunctură. Să vină cu gândurile bune în partid, dar el nu poate avea ambiții mari în PNL”, a declarat Câmpeanu.

?ê?£i folosit, și cu banii luați

Pe lângă faptul că Antonescu vrea să-l mulgă de bani și case pe Becali, ceilalți lideri ai PNL i-au impus și misiuni ingrate lui Becali: să candideze împotriva lui Dan Diaconescu, oriunde va candida acesta. Numărul doi în PNL, Relu Fenechiu, a declarat că înregimentarea lui Gigi Becali în partid este legată de faptul că Dan Diaconescu va candida la parlamentare. "Atât timp cât candidează Dan Diaconescu pentru Parlamentul României, cred că Gigi Becali este un competitor redutabil și reprezintă o anumită pătură a românilor. Gigi Becali și-a câștigat un loc în Parlamentul European, iar Gigi Becali, vrem să nu vrem să recunoaștem, o anumită încredere a populației și există pe eșichierul politic românesc partide care ne obligă să avem și noi o asemenea componentă", a afirmat Fenechiu. Cu alte cuvinte, Becali este bun de bătut adversari politici. Bașca, rămâne și cu banii luați și cu posibilitatea de a pierde. La fel cum s-a folosit Vadim  de arestarea sa pentru a ajunge europarlamentar, așa se va întâmplat cu acum cu PNL care îl va folosi de el în lupta cu Dan Diaconescu, cel care a reușit de unul singur după scandalul Oltchim să ducă  USL sub pragul de 50%. Dar naivitatea politică a lui Becali pare să fie fără margini, iar USL o va exploata din plin. Întrebat ce va face în campanie, Becali a răspuns: "Tot ce va fi nevoie. Orice ordin voi primi de la PNL, îl voi duce la îndeplinire. Asta înseamnă că partidul va avea o strategie politică și eu mă voi încadra în ea. Mă rog la Dumnezu și Împăratului Hristos să-mi dea înțelepciune să fac tot ce mi-am propus să fa”c, a spus Becali. Acesta a avut câteva cuvinte și pentru Dan Diaconescu pe care îl așteaptă în cursa electorală. „Iar cu Diaconescu nu mă mai întrebați, că fac carne de de mici din el", a conchis Becali în stilul său caracteristic și în „concordanță” cu valorile liberale promovate de familia Brătianu din 1875 până în 1994, de la Ion Brătianu până la Vintilă Brătianu.

Mădălin Necșuțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.