Acasă Politic Cu o pronunție jalnică, Birchall bate câmpii la BBC: dați-le cetățenie britanică...

Cu o pronunție jalnică, Birchall bate câmpii la BBC: dați-le cetățenie britanică românilor rezidenți sau NU veți avea niciun deal de BREXIT

DISTRIBUIȚI

Fără a avea vreun mandat de la președintele Iohannis, Ana Birchall s-a apucat să bată câmpii la BBC. Ziarul britanic Express a consemnat interviul acordat de Birchall la BBC: „ministrul român delegat pentru Afaceri Europene amenință să blocheze discuțiile despre BREXIT până ce Marea Britanie aceptă să acorde românilor rezidenți cetățenie britanică”.

Pronunțând „I think” în modul rusesc „ai sinc”, Ana Birchall „a declarat în programul Today de la BBC Radio 4 că țara nu va începe discuțiile despre Brexit până când Theresa May nu va accepta să acorde migranților români cetățenie britanică. Amenințarea înseamnă ca până la 220 000 de români rezidenți legali în Marea Britanie să beneficieze de drepturi depline ca cetățeni britanici.”
Profesorul Radu Carp a explicat însă că „Cetatenia nu este un drept, niciun stat nu este obligat sa o acorde. Nu poti cere, in relatiile internationale, niciunui stat sa acorde cetatenia celor care au deja cetatenia statului in numele caruia se face aceasta cerere.
In negocierile referitoare la Brexit statele membre UE pot cere UK orice, in limitele dreptului international. Se pare insa ca doamna Birchall nu cunoaste aceste reguli elementare. Cerand UK sa acorde cetatenia tuturor rezidentilor romani de pe teritoriul acestui stat, domnia sa actioneaza de fapt impotriva intereselor acestora.”, crede profesorul Radu Carp.

„Reporterul intreaba ce statut sa aiba romanii care stau in UK, sa li se acorde cetatenia?
Raspunsul corect ar fi fost: „la implinirea termenului de 5 ani pot opta pentru resedinta permanenta sau mai pot astepta 1 an si sa ceara direct cetatenia. Cerem respectarea acestor reguli, fara discriminare”.
Ce poate face Romania pentru cetatenii sai aflati in UK?
In primul rand, sa nu intre in capcana acordarii cetateniei/resedintei.
Intereseaza dreptul de munca pentru cei care sunt rezidenti la data la care UK va iesi din UE.
Intereseaza deasemenea libera circulatie pentru toti cetatenii romani.
Toate acestea se pot obtine prin negocieri in formatul UE – UK, nu prin abordari bilaterale. Romania poate prezenta un punct de vedere comun pe aceasta tema la Bruxelles, impreuna cu Polonia si Ungaria, tari cu diaspora puternice in UK.
Pentru aceasta este nevoie de cunoasterea legislatiei UE, UK, de negocieri intense cu partenerii europeni.
Deocamdata, nimic din toate acestea la nivelul Guvernului Grindeanu. Nu exista nicio gandire strategica pe tema drepturilor romanilor din diaspora in general, in UK in particular.
”, conchide profesorul Carp.

La o zi de la emisiune, Birchall a postat explicativ un scurt video prin care se prezintă 21 de secrete ale zodiei Fecioarei despre care Birchall susține că „adevărul este e cam adevărat”. Cine o lasă pe individa asta să se joace cu destinele românilor? Meleșcanu sau Grindeanu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.