Acasă Politic Curtea Constitutionala continua discriminarea persoanelor cu dubla cetatenie

Curtea Constitutionala continua discriminarea persoanelor cu dubla cetatenie

DISTRIBUIȚI

Printr-o decizie in premiera, pronuntata marti seara, Curtea Constitutionala a dat o adevarata lovitura in plex persoanelor cu dubla cetatenie, interzicandu-le acestora accesul la functiile publice. Desi Legea fundamentala are o prevedere expresa in acest sens, spiritul Constitutiei si pactele internationale, inclusiv Declaratia Universala a Drepturilor Omului la care a aderat Romania, sustin contrariul – si anume un tratament nediscriminatoriu intre cetatenii aceleiasi tari. Curtea Constitutionala a ratat in aceasta saptamana sansa unei interpretari liberale a Legii fundamentale printr-o decizie -de fier- in cazul profesorului universitar Adrian Niculescu, inlaturat din MApN pentru vina de a avea si cetatenia franceza. O alta victima in acest plan este si consilierul personal al presedintelui, Eugen Mihaescu, obligat sa renunte la cetatenia americana pentru a functiona in staff-ul lui Ion Iliescu si, mai nou, la Ambasada Romaniei la UNESCO, in locul lui Dan Haulica.

Veterinarii comunali – spioni periculosi

Fost consilier al lui Victor Babiuc pe cand acesta detinea portofoliul MApN, Adrian Niculescu a fost eliminat ulterior, in iunie anul trecut, din functia de director adjunct la Directia de Integrare Euro-atlantica cu motivatia ca are dubla cetatenie. Desi exista inca doi petitionari pe aceeasi tema, liberalul Dinu Zamfirescu si Kincses Elod, radiati de pe listele parlamentare, Adrian Niculescu este primul care a -smuls- o decizie a Curtii Constitutionale in cazul dublei cetatenii.

Dosarul investigatiilor in cazul sau dezvaluie -impenetrabilitatea- fostei puteri prin convingerea ex-premierului Mugur Isarescu, care a invocat lipsa de fidelitate fata de tara si raspunsul taranistului Ion Diaconescu, care considera subiectul -fara importanta-. Desi primul judecator al Curtii care a instrumentat cazul, Florin Bucur Vasilescu ,a facut o recomandare favorabila, Decizia 226 din 3 iulie a inchis portile dublilor cetateni la functii publice, respingand exceptia de neconstitutionalitate a Legii functionarilor publici, ridicata de Adrian Niculescu, desi Curtea Constitutionala avea abilitatea sa dea o alta interpretare mai liberala. Acest text contine prevederi aberante conform carora romanii care mai au si o alta cetatenie nu pot fi nici macar veterinari comunali sau agronomi – ultimele functii interzise dintr-o lista lunga, care incepe cu postul de secretar general al Guvernului.

Noua Constitutie poate deschide portile pentru -dublii cetateni-

Spre deosebire de alte figuri celebre care au fost nevoite sa recurga la diverse artificii (Alexandru Herlea, Sandra Pralong, printul Paul), Adrian Niculescu a luat taurul de coarne hotarand sa se bata -pe Constitutie-, facand public -handicapul- sau politic, acela de a fi si cetatean francez. Profesor de istorie la SNSPA, Niculescu este hotarat sa atace decizia la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Pana atunci, el a cerut insa audienta la primul-ministru, care, in urma cu doi ani, s-a oripilat de aceasta interdictie, calificandu-o drept -o monstruozitate juridica- – conform spuselor lui Adrian Niculescu. Mai mult, la aceeasi data, liderul opozitiei de atunci a aratat public, la un seminar despre modificarea Constitutiei, organizat de PNL la Clubul BNR, ca textul cu pricina care permite accesul la functii si demnitati publice, civile sau militare persoanelor care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara intruneste unanimitatea in materie de revizuire.

Liberalii au inclus corectia necesara in proiectul lor de modificare a Constitutiei. Noua putere, care a dat la inceputul acestei saptamani un nou impuls revizuirii Legii fundamentale, are acum ocazia de a deschide -portile- pentru romanii din strainatate care s-ar putea implica in structuri, ajutand Romania, prin folosirea experientei lor si a capitalului de relatii internationale dupa modelul folosit cu succes, de altfel, chiar de tarile vecine. Din punct de vedere al dreptului muncii, romanii cu dubla cetatenie au in prezent acelasi tratament ca si refugiatii, indiferent de cariera si cotatia lor internationala. Problema -lipsei de fidelitate-, care blocheaza discutia, ar putea fi rezolvata prin restrangerea listei functiilor interzise cu o enumerare precisa si justificata. Altfel, dubla cetatenie ca prezumtie a tradarii, ramane doar o interpretare feudala din vremea capitalismului -timpuriu- post-revolutionar in care a facut cariera sloganul -Nu ne vindem tara.


Scrisori la nivel inalt de la fostii refugiati politici

La sfarsitul saptamanii, Asociatia Fostilor Refugiati Politici, condusa de liberalul Dinu Zamfirescu, va trimite doua scrisori -la nivel inalt- pe tema dublei cetatenii. Astfel, Zamfirescu va cere sefului statului si premierului sa dea semnale politice pentru interpretarea Constitutiei in spiritul articolului 20, care prevede prioritatea tratatelor internationale privind drepturile omului fata de legile interne. Ca lege interna, Constitutia Romaniei interzice accesul dublilor cetateni la functii publice. Pactele internationale prevad contrariul – adica un tratament echitabil pentru cetatenii aceleiasi tari. Asociatia Fostilor Refugiati Politici ii va atentiona pe Ion Iliescu si pe Adrian Nastase ca va alerta organismele internationale pe aceasta tema, considerand-o una dintre conditiile integrarii europene a Romaniei. Dinu Zamfirescu se afla astfel la a -doua editie-, dupa ce, anul trecut, i-a trimis o misiva in acelasi sens lui Emil Constantinescu, de la care nu a primit nici un raspuns.

Emil Boc sustine ca documentele internationale nu sunt incalcate

Vicepresedintele PD Emil Boc sustine ca prevederea constitutionala nu reprezinta o ingradire a drepturilor omului. -Documentele internationale permit statelor sa ia anumite masuri cand este vorba despre siguranta nationala in cazul unor functii civile sau militare care implica demnitatea publica.

Pe de alta parte, cumulul de fidelitate nu este posibil in dreptul public. Nu poti fi in acelasi timp si ministru de externe al Germaniei si sa ocupi o functie similara in Romania. Este un conflict de interese-, a declarat deputatul PD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.