Acasă Politic Dacian Cioloș: Guvernul privează Roșia Montana de dezvoltare și promovare

Dacian Cioloș: Guvernul privează Roșia Montana de dezvoltare și promovare

DISTRIBUIȚI

Fostul premier Dacian Cioloş a scris duminică seara, pe pagina sa de Facebook, că prin solicitarea suspendării înregistrării la UNESCO a sitului Roşia Montană, guvernul „privează această zonă de un instrument greu de egalat de dezvoltare şi promovare”.

„Roşia Montană este unul dintre cele mai atractive locuri pe care le ştiu. Un loc de care milioane de turişti s-ar putea îndrăgosti. Prin solicitarea suspendării înregistrării la UNESCO a sitului Roşia Montană, guvernul privează această zonă de un instrument greu de egalat de dezvoltare şi promovare. În acest fel, guvernul transformă Roşia Montană într-un prizonier al unui proces pe care l-au declanşat şi complicat exact cei care azi constituie majoritatea politică”, a scris Dacian Cioloş.

Totodată, acesta a precizat că, în momentul de faţă, legea patrimoniului din România protejează situl respectiv şi „această protecţie nu poate fi pusă în discuţie de niciun angajament pe care un politician sau altul l-a luat în numele statului”.

„În momentul de faţă, legea patrimoniului din România protejează acest sit şi această protecţie nu poate fi pusă în discuţie de niciun angajament pe care un politician sau altul l-a luat în numele statului, nesocotind această realitate. Recunoaşterea UNESCO se face pe baza acestei legislaţii care rămâne în vigoare cu sau fără protecţia internaţională ‘suspendată’ azi de PSD-ALDE. Protecţia UNESCO ar oferi însă pentru Roşia Montană un mijloc de promovare fără egal pentru o dezvoltare economică şi socială durabilă”, a mai arătat Dacian Cioloş.

Omul lui Firea pus ministru al Culturii a cerut sâmbătă în Manama, Bahrein la cea de-a 42-a Sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO neincluderea în patrimoniul mondial a Roșiei Montane.

„După 15 ani de proteste, după toate eforturile depuse de organizațiile civice din România, Roșia Montană putea, în sfârșit, să primească ajutorul de care are nevoie, să fie inclusă în această listă și să se închidă, după atâția ani, povestea cu mineritul prin cianuri. Să primim asistență internațională, inclusiv fonduri considerabile pentru restaurarea și punerea în valoare a acestui obiectiv excepțional.”, a explicat și fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu. Detalii AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.