Acasă Politic Dan Carlan, brat la brat cu Iacubov in avalizarile cu cantec din...

Dan Carlan, brat la brat cu Iacubov in avalizarile cu cantec din Moldova

DISTRIBUIȚI

Asa se face ca, daca pe Alexandru Crisan, presedintele Federatiei Romane de Sah, il vedem in catuse la televizor, fiind acuzat ca a emis cecuri fara acoperire in valoare de sase miliarde de lei, pe democratul Dan Carlan il vedem premiant pe listele PD pentru generale, desi este acuzat ca a emis doua bilete la ordin nule in valoare de 1.500.000 de dolari, a inselat o firma turca cu cecuri fara acoperire, a facut inginerii financiare cu mai multe firme de familie, a acumulat datorii importante la stat, a facut credite girand cu bunuri pe care le-a inchiriat apoi unei firme a rudelor sale etc.

Manarii cu bilete la ordin

Si cu toate astea, Societatea Academica Romana l-a omis pe Dan Carlan de pe lista sa cu dalmatieni, in timp ce unii democrati inca mai sustin ca acuzatiile impotriva acestuia sunt subtiri. Le punem totusi la dispozitie celor interesati mai multe acte care vin sa demonstreze cat de -curat si uscat- este Dan Carlan. In vremea cand la FPP II Moldova se afla controversatul om de afaceri Corneliu Iacubov, devenit celebru pentru avalizarile cu cantec din aceasta zona, Dan Carlan tocmai emitea doua bilete la ordin in valoare totala de 1,5 milioane de dolari. Cu ajutorul acestor bilete avalizate in 1996 de FPP-ul condus de Iacubov, Carlan reuseste sa ia, ca toti miliardarii de carton, de la Bancorex un credit care, neachitat la timp, a generat o creanta totala de 2.116.761,52 de dolari. Dupa fuga lui Iacubov din tara, in 1998 SIF Moldova (succesoarea FPP II Moldova) a contestat, pe calea opozitiei la plata, cele doua bilete la ordin emise de Dan Carlan. In urma probatoriului administrat, Judecatoria Iasi a dispus exonerarea de plata a SIF Moldova, ca urmare a constatarii nulitatii biletelor la ordin. Nici macar consultantul de prestigiu PriceWaterhouseCoopers, angajat de catre AVAS, n-a mai reusit sa gaseasca o solutie viabila de recuperare a datoriei.

Cecuri fara acoperire

In anul 2001, societatea Gap Guneydogu Tekstil San Vetic AS a incheiat cu SC Lynx SRL Iasi, reprezentata de Dan Carlan, o conventie comerciala pentru livrarea de marfuri de catre prima societate in folosul celei de-a doua. Astfel, Gap Guneydogu Tekstil San Vetic AS a livrat companiei lui Dan Carlan marfuri in valoare de 36,03 mii de dolari (12,9 tone bumbac 100% la pretul de 2,06 dolari/kg si 5,008 tone bumbac 100% la pretul de 1,85 dolari/kg), in conditiile in care plata avea sa se faca la o luna de zile de la receptia marfii. Numai ca, asa cum au sustinut Kamer Sahin si avocata Luana Pintilie, reprezentantii Gap Guneydogu Tekstil San Vetic AS, Dan Carlan -a intentionat de la bun inceput sa nu plateasca contravaloarea facturii-. Constatand ca debitorul Lynx SRL nu-si respecta obligatiile de plata, pagubitii l-au convocat pe Carlan, dupa trei ani in care acesta s-a tot fofilat, la sediul cabinetului de avocatura Luana Pintilie pentru negocieri pentru stingerea debitului de 33.500 euro, reprezentand 27.500 euro contravaloarea facturii si 6.000 euro, cheltuielile de judecata.

Inainte de a fi convocat la negocierile amintite, in 2002, Lynx SRL, prin administratorul Dan Carlan, se obligase, prin doua adrese scrise, la plata urgenta a acestui debit. Mai mult, la 5.04.2002, Dan Carlan a recunoscut debitul si a emis mai multe file de cec prin care a reesalonat plata datoriei, conditii acceptate de catre reprezentantii Gap Guneydogu Tekstil San Vetic AS. In urma acestui -gentleman agreement-, oficialii Gap Guneydogu Tekstil San Vetic AS au avut parte de o surpriza de proportii: cecurile au fost refuzate la plata de catre Banca Comerciala Ion Tiriac (BCIT) SA din cauza lipsei disponibilitatilor de cont, ceea ce, conform art. 215 alin. 4 C.p. si art. 84 alin. 1 pct. 2 din Legea asupra cecului nr. 59/1934, constituie infractiune.

Acuzat de fals si inselaciune

Urmare a acestei stari de fapt, compania Gap Guneydogu Tekstil San Vetic AS, prin reprezentantii sai, Kamer Sahin si av. Luana Pintilie, a sesizat organele de politie pentru a-l cerceta pe Dan Carlan pentru comiterea infractiunilor de emitere a unui cec fara a avea autorizarea trasului, emitere a unui cec fara a avea disponibil in cont, emitere a unui cec cu data falsa si inselaciune in conventii. Practic, conform plangerii facute impotriva omului pe care acum PD il tine pe liste si pe care SAR l-a omis, Gap Guneydogu Tekstil San Vetic AS a incasat numai 9.000 de dolari din totalul de 36,03 mii de dolari, iar pentru diferenta sumei a primit refuzuri repetate si sistematice din partea administratorului Lynx SRL. Asa cum reiese din sesizarea depusa la organele de cercetare, Dan Carlan a emis sapte cecuri catre BCIT, completate in acelasi timp in luna noiembrie 2001, dar cu mentionarea unor date diferite. Dupa cum reiese din documentele pe care le detinem, Dan Carlan nu a mai emis nici o fila de cec timp de patru luni in favoarea altui partener de afaceri. Si mai surprinzator este faptul ca la date ulterioare, filele cec eliberate de Dan Carlan aveau numere mai mici decat cele emise anterior, fapt ce pare sa dovedeasca cele sustinute de oficialii Gap Guneydogu Tekstil San Vetic AS in sesizarea depusa la politie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.