Acasă Politic Declaratiile de avere interbelice, -la bani marunti-

Declaratiile de avere interbelice, -la bani marunti-

DISTRIBUIȚI

Artificiile puterii in privinta soaterii la lumina a averii demnitarilor i-a determinat pe liberali sa vina cu un exemplu interbelic, in forma autentica. Astfel, deputatul PNL Mona Musca a aratat, ieri, confesiunile financiare ale ministrului liberal Valeriu Pop, depuse la Comisia de control al averii demnitarilor. Prin contrast cu viziunea pesedista, care exclude un -detaliu- – colectiile de arta – demnitarii din perioada interbelica isi declarau inclusiv lenjeria si incaltamintea cumparate in timpul mandatului.

Astfel, averea lui Valeriu Pop in 1931, la data numirii sale in functia de ministru secretar de stat pe langa Presedintia Consiliului de Ministri, includea, pe langa imobilele cumparate si mostenite, -bijuterii si pretioase- in valoare de 50.000 de lei, onorarii de avocat de 750.000 de lei si -imbracaminte, lingerie, incaltaminte- de 150.000 de lei.

O data cu demisia din 1932 a guvernului din care facea parte, Valeriu Pop a dat socoteala pentru achizitiile sale, declarand o restanta de 120.000 – datorii si impozite, pe care le-a achitat ulterior. In 1934, cand a fost numit secretar de stat, el a trecut la active inclusiv un loc de veci, iar in 1937, cand a demisionat din nou guvernul din care facea parte si in care a detinut diverse portofolii ministeriale, Valeriu Pop a depus o noua declaratie de avere. Aceasta includea depunerile la CEC ale copiilor sai, in valoare de 50.000 si automobilul la care a atasat cheltuieli de transport si vama. Datorita demnitatilor avute, ministrul liberal si-a dublat cheltuielile cu imbracaminte si incaltaminte – ceea ce a declarat constiincios.

Mona Musca a urmarit traseul declaratiilor de avere ale liberalului Valeriu Pop pana in 1940. Acesta si-a triplat practic activul in mai putin de 10 ani, dar a explicat sursa acestor cresteri, prin chiriile incasate de la imobile, onorarii de avocat, salariile de ministru, diurnele de la Adunarea Deputatilor, solde si dividende.

La finalul declaratiilor sale, demnitarul liberal (care a fost, pe rand, ministru, ministru plenipotentiar si presedinte al Delegatiunii romane la Budapesta) se pune la dispozitia comisiei cu pricina, precizand ca acest lucru -e de la sine inteles-.

In varianta actuala – ce va fi validata prin procedura asumarii raspunderii guvernamentale daca motiunea de cenzura a opozitiei nu va rasturna Cabinetul Nastase – demnitarii pot sa opteze pentru formula prezentarii pe Internet in loc de -Monitorul Oficial-, textele fiind inmanate secretarilor generali ai institutiilor din care fac parte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.