Acasă Politic Delegatia romana cere Consiliului Europei sa blocheze Legea statutului

Delegatia romana cere Consiliului Europei sa blocheze Legea statutului

DISTRIBUIȚI

Legea privind statutul ungurilor de peste granita continua sa faca furori. La Consiliul Europei, pe masura ce prevederile acesteia devin cunoscute, uimirea si protestele se intetesc.

Delegatia romana a inregistrat, ieri, la secretariatul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei un proiect de rezolutie care a fost semnat – asadar, insusit – de reprezentanti din aproape toate statele occidentale si de toate orientarile politice. Proiectul este o initiativa a lui Gheorghi Prisacaru, Radu Berceanu, C.V. Tudor si Viorel Coifan. Iata textul integral:

1. – Parlamentul Ungariei a adoptat, la 19 iulie 2001, o -Lege privind maghiarii care traiesc in statele vecine-, care prevede, intre altele, introducerea unei carti de identitate exclusiv pe baze etnice. Aceasta lege urmeaza sa fie aplicata ungurilor care traiersc in Croatia, Romania, Slovacia, Iugoslavia, Slovenia si Ucraina. Austria a refuzat aplicarea pe teritoriu sau.

2. – Legea consacra principiul de discriminare intre minoritatea maghiara din aceste tari si populatia majoritara, extrateritorialitatea pentru punerea sa in practica ceea ce este susceptibil de a crea noi tensiuni intre aceste populatii si de a favoriza instabilitatea regionala.

3. – De altfel, aceasta lege este incopatibila cu Protocolul 12 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, art. 21 al Conventiei cadru pentru protectia drepturilor minoritatilor nationale, articolului 13 al Tratatului UE ca si tratatului de baza dintre Romania si Ungaria, care se angajeaza sa nu conduca la actiuni menite sa schimbe proportia etnica.

4. – In consecinta, Adunarea cere autoritatilor ungare sa nu puna in practica legea adoptata la 19 iulie si invita tarile vecinea sa coopereze pentru punerea in practica a conventiilor si documentelor europene existente relativ la minoritatile nationale.

Iata, mai jos reactiile catorva parlamentari europeni la adoptarea statutului ungurilor de peste granita:

Josette Durrieu, presedinta delegatiei Frantie la AP-CE

-Eu sunt franceza si traiesc intr-un stat in care exista un singur popor, o limba, o lege; aici, la Consiliul Europei, sunt in Europa, deci recunosc identitatea poparelor multiple si diferentiate, recunosc natiunile si statele. Pentru mine insa, exista un singur obiectiv: constructia europeana. Aud prea mult vorbindu-se aici, in acest Consiliu al Europei, despre aceasta atomizare, despre aceasta multiplicare a popoarelor, a minoritatilor, care nu mai sfarsesc sa tot ceara-. Presedintia delegatiei franceze a acuzat insa tot rasaritul european de faptul ca creaza vesnice probleme legate de minoritati, pe care le exporta apoi spre occident. -Voi ne creati aceste probleme despre care nu vreau sa mai aud vorbiindu-se!-. Ea si-a ilustrat punctul de vedere cu exemplul minoritatii spaniole din Franta, -pentru care guvernul de la Madrid nu vine sa dea nici un fel de legitimatii!-. -Libertatea suprema este sa alegi pamantul pe care vrei sa traiesti, si cand ai ales pamantul, ai ales si nationalitatea!-

Andras Barshoney, membru al delegatiei unagre la AP-CE (socialist), presedintele Comisiei juridice: -Guvernul ungar a facut o mare greseala cand nu a consultat tarile vecine, guvernele acestora inainte ca legea sa fi fost prezentata Parlamentului Ungariei. Pot sa inteleg faptul ca guvernele tarilor vecine sunt ingrijorate ca nu au putut interveni in nici un fel in acest proiect, pentru ca noua lege ungara poate, intr-adevar, influenta politica interna si viata sociala a intregii tari. Pot spune totusi ca prevederile acestei legi nu sunt chiar atat de periculoase cum au fost prezentate. Sigur ca nu sunt de acord cu toate prevederile acestei legi; Partidul Socialist a avut o multime de amendamente, care insa au fost in cea mai mare parte respinse, dar detaliile sunt mai importante decat prevederile generale ale legii, si detaliile sunt cele mai controversate. Intrebarea care se pune este: daca nu am negociat cu guvernele tarilor vecine, cum vom putea implementa legea si ce fel de probleme vor apare pe parcursul aplicarii ei? Daca aplicarea nu va functiona bine, orice guvern ar rezulta in Ungaria dupa alegeri nu poate decat sa schimbe aceasta lege.

Peter Schieder, Austria, candidatul grupului socialist la presedintia AP-CE: -In Europa zilelelor noastre suntem atat de conectati incat pare o idee buna ca Ungaria sa promoveze limba tarii sale. Daca da sentimentul ca este o abordare nationalista, ca vrea sa absoarba minoritatilor din alte state, atunci da un exemplu prost. Trebuie asadar sa fim foarte atenti si sa urmarim cum va intelege guvernul Ungariei sa promoveze acest proiect. In mod sigur, a fost o mare greseala ca nu s-a consultat si nu a luat in considerare opinia guvernelor din tarile vecine. Trebuie sa existe o dezbatere internationala deschisa cu tarile vecine, cu minoritatile, cu Parlamentele tarilor vecine-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.