Acasă Politic -Depolitizarea- SRR si SRTv, la anu* si la multi ani!

-Depolitizarea- SRR si SRTv, la anu* si la multi ani!

DISTRIBUIȚI

Noul proiect al legii de organizare si functionare a Societatii Romane de Radio (SRR) si a Societatii Romane de Televiziune (SRTv) nu aduce mai nimic nou fata de precedentul, retras de initiatori din parlament, anul trecut. Documentul nu aduce nici o rezolvare in privinta obiectivului principal al Aliantei DA, asa cum a fost enuntat in campania electorala: depolitizarea celor doua institutii media.

Grupul de lucru al Aliantei D.A. care se ocupa de aceasta lege a fost format din deputatii Raluca Turcan (PNL) si Valentin Iliescu (PD), ministrul culturii, Adrian Iorgulescu (PNL) si secretarul de stat din acelasi minister Ioan Onisei (PD). In elaborarea -noului- proiect, au declarat ei, s-a tinut seama de concluziile Raportului comisiei parlamentare de ancheta, finalizat anul trecut, de opiniile exprimate de jurnalistii celor doua institutii si de reprezentantii societatii civile, precum si de evaluarile realizate de mai multe institute independente, romane sau straine. Initiatorii au comunicat ca s-au ghidat dupa necesitatea ca SRTv si SRR sa devina institutii independente politic.

-Sunt aceleasi principii, au survenit doar cateva modificari minore-, a spus, miercuri, intr-o emisiune radiofonica, deputatul Raluca Turcan, comparand proiectul de acum cu cel de anul trecut.

Principiul depolitizarii insa nu apare decat la modul declarativ. In continuare, majoritatea membrilor consiliilor de administratie ale SRR si SRTv vor fi numiti de parlament, la propunerea partidelor politice. Emil Boc, liderul PD, si Calin Popescu Tariceanu, liderul PNL, au incercat si ei sa acrediteze ideea ca nu vor mai exista numiri politice, dar fara sa poata explica modul in care isi vor convinge colegii politicieni sa faca nominalizari -apolitice-. Argumentul lui Boc, ca noii membri nu vor fi membri de partid, este insignifiant, pentru ca nici acum nu sunt. Este foarte greu de crezut ca membrii clasei politice din Romania sunt capabili sa renunte la controlul asupra institutiilor media publice, numind in consiliile de administratie oameni care nu simpatizeaza cu partidele care ii propun.

Raul cel mai mic

Membrii Initiativei Profesionale Radio Romania (IPRR) s-au numarat printre cei cu care s-au consultat initiatorii proiectului, dar nu acum, ci anul trecut, in luna octombrie.

Alexandru Rus, vicepresedinte IPRR, ne-a declarat ca vor depune amendamente, in momentul in care proiectul va fi discutat in parlament. El a afirmat ca este convins ca nu vor putea schimba modul de numire a membrilor consiliilor de administratie. -Chiar daca nu o sa fie numiti membri de partid in CA, cei care vor fi nominalizati vor avea afinitate cu partidul care i-a propus.

Dragos Seuleanu (fostul director al SRR, n.red.) era jurnalist, dar asta nu a insemnat ca nu a purtat o simpatie deosebita PSD-ului si lui Adrian Nastase-. Din aceasta cauza, deocamdata aleg -raul cel mai mic-. Mai precis, spera sa-i convinga pe parlamentari sa schimbe unele prevederi, la fel de controversate, din proiectul de lege.

Prima dintre acestea se refera la mandatele membrilor CA. Proiectul prevede durate diferite pentru mandat, iar lungimea mandatelor va fi trasa la sorti de membri CA. IPRR propune ca membrii propusi de parlament, presedintie si guvern sa aiba mandatul egal cu cel al institutiilor care ii propun, in timp ce membrii propusi de societatea civila si cel propus de salariati sa aiba mandat de 6 ani. De asemenea, presedinteble CA sa fie ales numai dintre cei trei membri propusi de societatea civila. Pentru acestia, IPRR cere o mai buna precizarea in lege a celor care pot propune reprezentanti din partea societatii civile.

O formula eleganta

-Noul proiect de lege este doar o formula eleganta a celor din Partidul Democrat si a presedintiei de a-si numi oameni in consiliile de administratie-, ne-a declarat, sub rezerva anonimatului, un membru al unuia din cele doua CA-uri. Presedintele Basescu si PD au refuzat sa-si numeasca reprezentantii la SRR si SRTv, in conditiile legii actuale, sustinand ca astfel se continua cu politizarea institutiilor media nationale.

Sursa citata ne-a declarat ca noul proiect nu va schimba cu nimic situatia. In schimb, a spus ca nu politizarea este principala problema a celor doua institutii media, pentru ca nu au mai existat presiuni politice fata de zona editoriala, ci managementul precar, mai ales la SRR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.