Acasă Politic Diaspora se organizează exemplar pentru a participa la votul de duminică

Diaspora se organizează exemplar pentru a participa la votul de duminică

DISTRIBUIȚI

Studenții români din centrele universitare din Olanda se organizează pe facebook unde se unesc câte patru-cinci să meargă la vot în Haga, unde sunt singurele două secții de votare în sediul ambasadei. Ideea e să plece astfel încât să ajungă cel tărziu la ora locală șapte la secția de vot și să împartă cheltuielile cu combustibilul, unii dintre ei având sau împrumutând mașini de la colegii mai înstăriți. Așa realizează o economie importantă față de prețul biletului de tren dus-întors.
Un român din Germania a creat un forum pentru a facilita transportul la secțiile de votare
Românii din diaspora se organizează înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, pentru a plăti cât mai puţin pe transportul până la secţiile de votare. Este vorba de românii care nu locuiesc în capitale sau oraşe mari din străinătate şi care trebuie să parcurgă distanţe mari până la secţiile de vot. Un român stabilit în Germania le-a venit în ajutor şi a creat o platformă online, unde pot stabli cum să împartă cheltuielile de transport.
Forumul se adresează românilor din diaspora care doresc să voteze duminică şi care au nevoie de o maşină pentru transport sau, dimpotrivă, au locuri libere într-un vehicul. Oricine poate accesa platforma online pentru a vedea care este oferta şi cum pot ajunge mai repede şi mai ieftin la cea mai apropiată secţie de votare.
„În cazul meu personal trebuie să călătoresc 30 de kilometri până la cea mai apropiată secţie de votare, fie că este în Hamburg sau în Berlin. Şi, din punctul asta de vedere, bănuiesc că există români pentru care un asemenea argument este destul de hotărâtor încât să nu meargă la vot”, spune Radu Circa, creatorul forumului.
Împărţirea cheltuielilor de transport i-ar putea convinge pe mulţi români din diaspora să meargă duminică la vot ca să-şi aleagă preşedintele. Câteva familii care locuiesc într-un orăşel din Germania, aproape de graniţa cu Franţa, au ales o secţie de votare din ţara vecină, pentru că e mai aproape.
„Avem cam 45 de kilometri. E mai aproape decât la Stuttgart, care e la 120 de kilometri şi ne-am adunat trei familii să mergem în două maşini”, spune Raluca Gazda, româncă stabilită în Germania.
 Modalitatea de înscriere pe acest forum este destul de simplă. Este nevoie de un username şi o parolă. Însă cei care nu vor să se înscrie pot să verifice ofertele şi fără să se logheze. Deja au fost deschise mai multe destinaţii, între care Austria, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Norvegia, Portugalia şi SUA.

Aceeași mobilizare pe facebook au început-o și românii din Anglia, Irlanda și Italia.

Cei interesaţi se pot înscrie pe http://voteaza.forumprofi.de/

Nu mai menționăm că deja foarte mulți au și completat declarațiile pe proprie răspundere rămânând să le semneze și dateze în fața comisiei. În plus fiecare mai ia câte două-trei formulare la el pentru persoanele care vin cu ele pregătite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.