Acasă Politic Dinastia politico-civica a lui Emil a inghitit banii destinati ONG-urilor

Dinastia politico-civica a lui Emil a inghitit banii destinati ONG-urilor

DISTRIBUIȚI

La 11 ani de la Revolutie, organizatiile neguvernamentale, care au aparut ca ciupercile, colectand sume de bani uriase din strainatate, au facut radiografia societatii civile romaensti. Intr-un raport in premiera absoluta se vorbeste, printre randuri, de -mafia- ONG-urilor, la monopolurile politice din domeniu, de gafele organismelor internationale care au virat gresit sute de mii de dolari si, in final, de starea lamentabila a societatii civile. Singura -bila alba- este maturitatea cu care autorii documentului – reprezentantii GIR, un fel de parlament al organizatiilor neguvernamentale din Romania – isi vad propriile defecte pentru care formuleaza si solutiile la finalul materialului intitulat -Making Civil Society Work-, pus recent in circuitul intern. Una dintre cele mai interesante concluzii ale raportului se refera la felul in care fondurile internationale au ajuns in vistieria celor care l-au sprijint pe fostul presedinte, Emil Constantinescu.

Constantinescu – made in ONG

Viata tumultuoasa a ONG-urilor a cunoscut un moment de restriste in 1997, cand finantatorii internationali au oprit conductele spre Romania. Astfel, in -raportul de activitate- al societatii civile se arata ca Uniunea Europeana a suspendat doua milioane de euro planificati pentru societatea civila romaneasca in anii 1997-1998, USAID si-a blocat finantarile in 1997, iar Fundatia Soros si-a reconsiderat filosofia bugetara pentru Romania. Aceste decizii, care au taiat oxigenul ONG-urilor, sunt explicate prin implicarea societatii civile in castigarea alegerilor de catre Emil Constantinescu si coalitia crestin-democrata. Produs al societatii civile, fostul presedinte purta -semnatura politica- a Aliantei Civice, ai carei reprezentanti au patruns in structurile politice si administrative. -Multi lideri proeminenti de ONG-uri s-au alaturat noii administratii in calitate de consilieri prezidentiali, ambasadori si chiar oficiali guvernamentali. (…) Pentru noii reprezentanti ai Guvernului, ONG-urile isi indeplinesc rolul-, se arata in raport. -Aceasta identificare puerila a sectorului ONG-urilor in lupta impotriva totalitarismului a avut consecinte pagubitoare. Astfel, nu a mai existat interes – sau acesta a fost foarte redus – pentru promovarea ONG-urilor-.

Guvernul a inghitit toti banii

Autorii raportului arata ca situatia a fost complicata de finantatorii internationali care au virat majoritatea fondurilor spre institutiile guvernamentale, neglijand adevarata societate civila care colectase in 1995 190 milioane de dolari. Desi nu se arata explicit, din material reiese ca sustinatorii fostului presedinte au inghitit prin ONG-urile lor cele mai importante fonduri internationale, precizand ulterior, o data cu esecul politicii lui Emil Constantinescu, increderea donatorilor straini in intreaga societate civila.

Finantatorii straini – niste structuri egoiste

Materialul -Making Civil Society Work- descopera insa si alti vinovati pentru ineficienta societatii civile care numara in 1995 23.000 de organizatii neguvernamentale, cu 37.000 de angajati full-time. Donatorii straini vad in mod diferit dezvoltarea societatii civile romanesti, alocand banii in functie de criteriile din tara de origine, si nu de necesitatile romanesti. Astfel, Pactul de Stabilitate pentru Sud-Estul Europei, care a finantat in Romania 14 proiecte totalizand 14 milioane de euro, a fost considerat o afacere inutila, lipsita de continut. Cel mai sever critic al Pactului a fost chiar George Soros, care i-a scris in vara acestui an lui Bodo Hombach, reclamand o mai mare transparenta si un alt rol, mai consistent, pentru ONG-urile locale.

Programul PHARE pentru 2001 a alocat numai 10% in sectorul neguvernamental din cele peste 200.000 de euro arondate institutiilor romanesti. Lista exemplelor continua in raport, prezentand si -garnitura- celor mai importanti donatori, printre care figureaza UE, USAID, Banca Mondiala, ambasadele Olandei si Canadei, Agentia Elvetiana pentru Dezvoltare Internationala, German Marshall Fund.

Terapie pentru organizatiile neguvernamentale

Raportul GIR – reprezentantul oficial al 200 de ONG-uri romanesti – care face pentru prima data -disectia- societatii civile, cuprinde insa si mijloacele terapeutice. Astfel, in document apar solutiile pentru ca sectorul ONG-urilor sa iasa din criza. Sunt mentionate incurajarea intermediarilor (o categorie absolut necesara, care da -certificate de garantie- organizatiilor neguvernamentale care vor sa primeasca fonduri externe), schimbarea politicii -de cadre- a ONG-urilor, care sa duca la dezvoltarea capacitatilor interne, mediatizarea eforturilor societatii civile, educarea opiniei publice.

Desi nu figureaza printre solutii, societatea romaneasca are o singura sansa in acest moment, pentru a tine pasul cu Europa. Sansa sta in mana finantatorilor, prin deschiderea pietei, instituind criteriul concurentei pentru accesul la fonduri. (Mirela Iamandi)


Alianta Civica spune ca n-a primit fonduri din afara

Liderul Aliantei Civice, Romulus Rusan, ne-a declarat, ieri, ca AC nu a primit fonduri din afara tarii.

-Singurul proiect finantat, sa-i spunem asa, de Consiliul Europei a fost Memorialul Sighet. CE ne-a facilitat transportul unor fosti detinuti politici exclusiv din Europa de Sud-Est si de acest lucru a beneficiat fundatia, nu alianta-.

Dimpotriva, ne-a mai spus Rusan, PHARE a refuzat AC de trei ori, si inainte de 1996 si dupa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.