Home Politic -Dirigintele- Basescu, lasat cu ochii in soare de euroobservatorii PNL, UDMR si...

-Dirigintele- Basescu, lasat cu ochii in soare de euroobservatorii PNL, UDMR si PRM

DISTRIBUIŢI

Neintelegerile majore din cadrul coalitiei de guvernare au fost dezgropate si ieri, cu prilejul consultarilor initiate de presedintele Traian Basescu, care i-a chemat la Cotroceni pe euroobservatorii romani pentru a le analiza prestatia din Parlamentul European. Intalnirea a fost organizata in urma criticilor formulate de secretarul Partidului Popular European, Antonio Lopez. Convins ca exercitiul de imagine gandit de el il va face remarcat inca odata in ipostaza de personaj pozitiv, seful statului a trebuit sa se multumeasca cu o constatare: europarlamentarii PNL si UDMR au facut tot posibilul sa-i strice planul. In timp ce la Cotroceni presedintele isi cerea scuze pentru criticile aduse anterior la adresa activitatii europarlamentarilor, la Palatul Parlamentului, liberalii Mircea Cosea si Tiberiu Barbuletiu sustineau ca nu au de ce sa dea socoteala presedintelui.

-Traian Basescu crede ca aceasta neprimire a PD in PPE poate fi depasita daca-si varsa amarul pe euroobservatori. Consideram inoportune aceste actiuni si nu vrem sa facem parte din exercitiul de imagine al presedintelui-, a declarat Barbuletiu, care a tinut sa precizeze ca presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, este informat de pozitia lor. Cei doi au sustinut si faptul ca ei nu sunt obligati sa prezinte un raport presedintelui asupra activitatii lor in calitate de euroobservatori, ci doar grupului parlamentar care i-a trimis la PE.

Dispozitiile lui Tariceanu de sabotare a intalnirii cu Traian Basescu nu au fost respectate de oamenii lui Basescu, strategic plasati in PNL. Astfel, singurii reprezentanti liberali prezenti la Cotroceni au fost deputatul Mona Musca si senatorul Nicolae Vlad Popa, care s-au aratat indignati de comportamentul colegilor de partid. Conflictele si declaratiile belicoase din ultima vreme ale presedintelui Traian Basescu nu i-au determinat numai pe liberali sa-si exprime indignarea, ci si pe reprezentantii UDMR, care i-au sugerat presedintelui sa consulte programul parlamentului inainte de a-si pune in scena exercitiile de imagine. -Legile nu se fac la Cotroceni, ci la parlament-, a declarat deputatul Hunor Kelemen, care s-a referit la faptul ca o serie de legi nu au putut fi definitivate ieri din cauza lipsei de cvorum. Interesanta a fost si atitudinea reprezentantilor PRM, care s-au retras de la discutiile cu presedintele, pentru ca la aceeasi masa cu ei fusese invitat si europarlamentarul Viorel Duca, fost peremist, caruia partidul i-a retras in urma cu ceva timp sprijinul politic.


Mai tulburi ca niciodata, apele din cadrul coalitiei au devenit ieri limpezi ca lacrima pentru cateva ore, fiecare partid aratand fatis de partea cui este si, prin urmare, trimitandu-si sau nu reprezentantii la Cotroceni. Daca circul la scena deschisa din cadrul Aliantei PNL-PD a fost alimentat inca o data, UDMR a demonstrat ca nu are de gand sa ingroape securea razboiului, iar PC, -solutia imorala-, se da cu binisorul atat pe langa PD, cat si pe langa PNL.


Consultarile presedintelui cu parlamentarii romani euroobservatori la PE nu s-au bucurat de un succes maxim nici in randul parlamentarilor PSD, din cei 15 fiind prezenti doar doi – Serban Nicolae si Alexandru Athanasiu, ca sa nu mai vorbim de euroobservatorii PRM. Orgoliile politice din cadrul partidului i-au facut pe peremisti sa il lase pe Basescu cu buza umflata in momentul in care in sala de intalnire a intrat fostul lor coleg de partid, Viorel Duca. Pe de alta parte, conservatorii au lasat sa se inteleaga ca au pus capat conflictului cu seful statului si si-au trimis un reprezentant sa-l impresioneze pe acesta, in timp ce UDMR nu si-a trimis niciun parlamentar.

Ca un elev constiincios, presedintele UDMR, Marko Bela, a incercat insa sa se justifice, invocand faptul ca a aflat prea tarziu de invitatia presedintelui.

In acelasi timp, conservatorii, cei care la ultimele consultari cu liderii partidelor parlamentare nu si-au trimis presedintele, au tinut chiar sa se scuze ca cel de-al doilea euroobservator al lor, Dumitru Becsenescu, nu s-a aflat in tara.

Asa cum era de asteptat, singurii care au ascultat intocmai cuvantul sefului cel mare au fost reprezentantii PD, care au timis ulterior si o scrisoare publica plina de laude si dulcegarii la adresa presedintelui. -Momentul de azi a fost foarte bine ales, suntem cu putin timp inaintea raportului de tara din mai si avem un rol important in pregatirea dezbaterii din Parlamentul European-, se arata in scrisoarea semnata de reprezentantii PD, Maria Petre, Roberta Anastase, Monica Iacob Ritzi, Jean Marinescu, dar si de liberalul Nicolae Vlad Popa.

Acuzat de exercitii de imagine din toate partile, Basescu si-a justificat invitatia adresata observatorilor romani la PE prin -importanta ca euroobservatorii romani sa informeze permanent parlamentarii europeni in legatura cu rezultatele si progresele obtinute de Romania in pregatirea pentru aderare si sa contribuie la crearea unei imagini fidele asupra stadiului de indeplinire a angajamentelor-.

-Presedintele Basescu i-a incurajat pe euroobservatori sa dea dovada de implicare constanta si proactiva in sustinerea obiectivului european al tarii noastre in grupurile parlamentare unde au fost desemnati si in care isi desfasoara activitatea-, se arata intr-un comunicat trimis de Administratia prezidentiala, in care se precizeaza si pricipalele probleme abordate: temele aflate pe ordinea de zi a Parlamentului European, precum si alegerile pentru stabilirea componentei nominale a delegatiei Romaniei in forul parlamentar european in perioada post-aderare.

In plus, euroobservatorul PC Silvia Ciornei ne-a declarat ca presedintele a promis ca va reveni asupra declaratiilor facute, prin care critica activitatea celor trimisi la PE.

Musca nu mai vrea dispute politice

Desi nu a vrut sa faca nominalizari si s-a cam agitat cand a venit vorba de comportamentul presedintelui, Mona Musca a facut ieri apel la toti oamenii politici sa renunte la disputele politice sterile si paguboase. Principalul motiv care a determinat-o sa vina cu astfel de apeluri a fost faptul ca oficialii UE sunt cu ochii pe noi si monitorizeaza toate declaratiile politicienilor.

-Pe plan extern, nu cred ca exista un rau mai mare pe care ni-l putem face. Pe mesele celor din Parlamentul European era un studiu in legatura cu Romania. In acest studiu erau atinse toate problemele sensibile, dar incepea cu situatia politica din Romania. Se spunea clar ca in ultima vreme a crescut galceava-, a declarat Musca. Ca sa-i faca pe plac presedintelui, Musca a tinut sa-i critice pe observatorii liberali care nu i-au onorat invitatia la consultari. -Din pacate, nu am stiut ca in acest timp colegii mei liberali tineau o conferinta de presa prin care isi precizau pozitia-, a adaugat liberala.

Legi amanate din cauza presedintelui

La sedinta de ieri din plenul Camerei Deputatilor o serie de legi nu au putut primi vot final sau au fost amanate din lipsa de cvorum. Explicatia pe care majoritatea deputatilor au dat-o a fost ca o parte dintre colegii lor sunt la Cotroceni, la consultari. In plus, udemeristul Hunor Kelemen a precizat ca legile care au Camera Deputatilor drept instanta decizionala vor putea fi discutate abia sesiunea urmatoare, in timp ce acelea care au Senatul drept camera decizionala vor fi rediscutate la comisii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.