Acasă Politic DNA-ul pădurilor, proiectul de lege al USR, a fost înființat de Parlament

DNA-ul pădurilor, proiectul de lege al USR, a fost înființat de Parlament

DISTRIBUIȚI

UPDATE ora 15.00: Legea a fost adoptată de Camera Deputaților

Uniunea Salvaţi România transmite că proiectul ‘DNA-ul pădurilor’ a primit, astăzi, raport favorabil de la comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor, fapt care duce proiectul mai aproape de înfiinţarea instituţiei. Anterior, proiectul a primit avize favorabile şi în comisiile pentru agricultură şi pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Proiectul ‘DNA-ul pădurilor’ propune înfiinţarea unei instituţii care să se ocupe doar de combaterea infracţiunilor de mediu.

‘În România nerespectarea legislaţiei mediului reprezintă o gravă problemă. Tăierile ilegale de păduri, încălcarea flagrantă a legislaţiei care protejează spaţiile verzi din zonele urbane, poluările masive şi nerespectarea legislaţiei privind gestionarea deşeurilor, poluarea aerului solului şi subsolului, toate acestea au proliferat în ultima perioadă. Organele judiciare, în actuala organizare, nu au putut face faţă multelor şi gravelor infracţiuni comise împotriva mediului. De aceea este absolut necesară înfiinţarea unei structuri specializate de parchet care să aibă în competenţă investigarea infracţiunilor de mediu şi care să prezinte periodic rapoarte cu privire la activitatea sa. Specializarea magistraţilor şi a poliţiştilor pe aceasta zonă de competenţă este obligatorie, iar orice întârziere în luarea acestor măsuri compromit şansele generaţiilor viitoare la un mediu sănătos. Raportul de adoptare votat astăzi în comisia juridică ne dă speranţa că în curând vom avea în România o direcţie eficientă, un „DNA al pădurilor” care să bage spaima în infractori, să ne salveze pădurile şi să ne apere de cei care ne otrăvesc apele, solul şi ne poluează aerul pe care îl respirăm.’, transmite deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, co-iniţiator al proiectului de lege.

USR consideră că înfiinţarea unei astfel de instituţii fi un pas uriaş pentru România şi stoparea tăierilor ilegale de păduri din ţara noastră, de aceea ne exprimăm încrederea că proiectul va avea susţinerea tuturor partidelor politice şi în Senat. Reamintim că şi Consiliul Uniunii Europene recomandă ţării noastre înfiinţarea unei astfel de instituţii.

‘USR şi-a asumat, încă de la intrarea în Parlament, o luptă pe care nu voia nimeni să o ducă, lupta pentru mediu, pentru pădurile româneşti, pentru apele şi aerul românesc. Azi înregistrăm o victorie mare, de etapă, dar mare, privind tragerea la răspundere a celor care săvârşesc infracţiuni de mediu. Să sperăm că traseul acestui proiect va merge spre o adoptare rapidă la Senat’, conchide deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, şi co-iniţiator al proiectului de lege.

1 COMENTARIU

  1. Magistral!
    Urmeaza DNA-ul pasunilor, cel al livezilor, al fostelor CAP-uri, si al sistemelor de irigatii al flotei, al fabricilor vandute ca fier vechi si cel al devalizarii Bancorex.
    La crearea de structuri si posturi inutile suntem campioni mondiali. Adica sanchi, DNA-ul actual de-aia nu se potea ocupa de astfel de cazuri, ca nu se numea ‘al padurilor’. De acord, e subdimensionat, necesita cadre suplimentare care sa poata acolerii intreaga arie a infractiunilor din administratie, e normal. Dar o noua structura va necesita mult mai multe cladiri, personal auxiliar, posturi de conducere. Bani ca la nunta.
    Pacat ca USR nu si-a urmat menirea, aceea de puternica organizatie civica, caci nici partid politic nu a reusit sa devina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.