Acasă Politic Dominique Strauss Kann si Jean Paul Fitoussi, la seminarul -Economiile in tranzitie-

Dominique Strauss Kann si Jean Paul Fitoussi, la seminarul -Economiile in tranzitie-

DISTRIBUIȚI

Maine se desfasoara, la Bucuresti, in organizarea ziarului -Curentul-, un seminar cu tema -Economiile in tranzitie-. Dupa mai bine de un deceniu de experiente dureroase in statele din Est, mai mult sau mai putin asistate de Uniunea Europeana, in sanul careia viseaza, toate, sa se regaseasca mai devreme sau mai tarziu, nu se poate afirma ca a fost elaborat un model de tranzitie de la economia centralizata, comunista, spre economia de piata. Dimpotriva, fiecare tara a incercat sa isi gaseasca propria cale, in functie de specificitatile sale. Unele variante au reusit – mai mult sau mai putin -, altele au bulversat sau au intarziat procesul de tranzitie din cauza evaluarilor sau a aplicarilor gresite. Cert este ca, in nici un caz, transpunerea rigida a unui model care a reusit intr-o anumita economie nu s-a dovedit fericita pentru altele, iar asertiunea este valabila si pentru programele FMI, acuzate nu o data ca ignora realitatile si specificul tarilor carora le sunt destinate.

Romania pare sa fie destinata celei mai lungi tranzitii dintre tarile fostului bloc comunist. La 10 ani de la revolutie, economia sa este inca majoritara de stat, privatizarea face mai degraba obiectul disputelor sindicale sau legale, inflatia si somajul fac ravagii, iar restructurarea marilor regii si societati comerciale e un fel de poveste fara sfarsit. Ca in legenda Mesterului Manole, un fapt implinit azi e dat maine peste cap pentru a fi reluat apoi, a treia zi, de la capat. Pentru Romania, toate solutiile par dificile.

La toate aceste probleme va incerca sa faca referire dezbaterea gazduita de ziarul nostru. Invitatii speciali ai seminarului sunt Dominique Strauss Kahn, profesor de Stiinte economice, fost ministru al economiei, finantelor si industriei in Guvernul Jospin, si Jean Paul Fitoussi, presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului de Studii Politice din Paris, presedinte al Observatorului Francez de Conjuncturi Economice.

DSK – o institutie nationala

Dupa alte doua mandate ministeriale detinute in cabinetele Cresson si Beregovoy la industrie si comert, DSK – cum este numit de toata lumea – a fost insarcinat in Guvernul Jospin cu cel mai important portofoliu, cel al economiei, finantelor si industriilor, un -Guvern in Guvern-. Programele sale indraznete l-au facut un rasfatat al pietelor financiare si al patronatelor, ceea ce e foarte mult atunci cand e vorba despre un ministru socialist al economiei; s-a spus despre el, de altfel, ca este cel care i-a reconciliat pe socialistii francezi cu economia de piata. A lansat cursa pentru noile tehnologii, apreciind ca Franta are mari ramaneri in urma fata de SUA, facand sa se vorbeasca despre prietenia sa cu magnatul Internetului, Bill Gates. -Cel mai american dintre ministrii francezi-, -parintele euro-, -omul cu idei-, -o masina intelectuala- sunt doar cateva dintre expresiile care au incercat sa il caracterizeze. DSK nu este doar un apropiat al premierului francez, ci si cel care a furnizat cele mai originale idei si programe Cabinetului de la Matignon.

Mici istorii private

Este una dintre mintile cele mai stralucite ale generatiei sale, dovedind inteligenta, originalitate si umor. Una dintre istoriile care au intrat deja in folclor spun ca in SUA, unde Jacques Chirac se afla in vizita oficiala, a preferat sa decline invitatia de a manca impreuna cu presedintele pentru a se duce la Sam & Harry*s sa deguste un steak; o alta ca la Denver n-a ezitat sa dea cu tifla unei -grande soiree- organizata in onoarea sefilor de stat din G7, pentru a se duce sa respire aerul din Colorado. El insusi a relatat unui mare cotidian francez cum a invatat, in timpul unui miting electoral cu agricultorii, ca urechile vacii se afla in spatele coarnelor, dovedind suficient nonconformism pentru a deveni inconfundabil in galeria politicienilor francezi, care inclina sa se ia mult prea in serios in momentul in care intra in posesia unui portofoliu ministerial. Ar putea fi judecat drept extravagant atunci cand da o fuga pana in Vietnam pentru a palpa renasterea unei economii sau pana in Romania, pentru a studia efectele perverse ale tranzitiei. DSK este insa doar un om cu o extraordinara putere de munca si dorinta de cunoastere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.