Acasă Politic Drum cu prioritate legislativa

Drum cu prioritate legislativa

DISTRIBUIȚI

Luni, 2 septembrie, va incepe a cincea sesiune ordinara a Senatului. Pe lista de prioritati legislative ale Guvernului se afla, in principal, acte normative care vizeaza pregatirea aderarii Romaniei la NATO si la Uniunea Europeana. Momentul Praga stabileste o agenda incarcata si pentru Senat, si pentru Camera Deputatilor.

Totul pentru aderare

In lista actelor normative legate de pregatirea aderarii la Alianta Nord-Atlantica figureaza proiectul de lege pentru modificarea Legii 115/1996 privind declararea si controlul averii demnitarilor, magistratilor, functionarilor publici si a unor persoane cu functii de conducere. Pe motiv ca se astepta de la Ministerul de Externe o documentatie legata de modul in care este reglementata aceasta chestiune in alte tari din Europa, actul a fost initial blocat de Comisia juridica. Acum este pe punctul de a fi inlocuit cu o ordonanta guvernamentala.

In vederea pregatirii aderarii la UE, Senatul are printre prioritati proiectul legii sindicatelor (adoptat de Camera Deputatilor), cel pentru modificarea si completarea Legii 82/1999 privind inlocuirea inchisorii contraventionale cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii (adoptat de Camera Deputatilor), proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei Guvernului 24/2001 privind impunerea microintreprinderilor (adoptat de Camera Deputatilor).

Printre actele normative care vor fi dezbatute de Senat se mai afla si proiectul de lege pentru armonizarea unor dispozitii din Codul penal si Codul de procedura penala cu Rezolutia 1123/1997 a Consiliului Europei (adoptat de Camera Deputatilor), proiectul legii cercetarii stiintifice si dezvoltarii tehnologice (adoptat de Camera Deputatilor), precum si cel privind aprobarea OUG 34/2002 privind prevenirea, reducerea si controlul integrat al poluarii (aflat in procedura de mediere).

Si pentru tara

Tot la capitolul actelor normative prioritare se afla si proiectul legii partidelor politice. El a fost deja adoptat de Camera Deputatilor si urmeaza sa intre in dezbaterea comisiilor senatoriale.

In categoria altor prioritati legislative figureaza proiecte de lege care reglementeaza vanzarea spatiilor comerciale, functionarea si finantarea spitalelor, organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic (adoptat de Camera Deputatilor), economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ (adoptat de Camera Deputatilor). Proiectul de lege referitor la protectia martorilor se afla pe lista de prioritati a deputatilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.