Acasă Politic Dupa facultati ?

Dupa facultati ?

DISTRIBUIȚI

In aceasta campanie electorala poate fi verificata inca o data, daca mai era nevoie, celebra teza potrivit careia multitudinea cunostintelor nu te fac intelept. Cred ca nu-i greu de observat faptul ca Adrian Nastase este un individ mai citit decat Traian Basescu. Un aspirant la titlul de intelectual complet. Traian Basescu nu aspira la astfel de titluri, motiv pentru care nici nu-l vezi debitand citate sau maxime profunde. C.V. Tudor este poate cel mai citit dintre cei trei adversari la functia de presedinte al Romaniei. Ai zice ca si-a indesat biblioteci intregi sub teasta, lasand apoi franturi de invatatura sa se prelinga pe sticla televizoarelor. Si ce folos. C.V. Tudor trece drept cel mai agresiv, cel mai razbunator (ar fi redundant sa mai vorbim despre a cui arma e razbunarea), cel mai putin asezat in regulile silogisticii.

Fac o paranteza. Citatele din marii iluminati, etalate la momentul potrivit, nu reflecta intodeauna gradul de eruditie acumulat. In adolescenta, aveam un amic cu o memorie vioaie, care invata pe de rost citate din diferite carti valoroase si neolgisme din DEx, pe care le etala apoi in grupul de prieteni, complexandu-ne pe toti cu acestea.

Revenind. Daca Traian Basescu pastreaza profilul de comandant de nava naufragiat in politica dupa noptile furtunoase din 1989, Nastase si Vadim au evident acest statut de personje asupra carora anii studentiei, cei ai lecturii si-au lasat cumva amprenta. Ei au fost propulsati din alte medii, relativ comune in politica. Numai mentorii au fost diferiti. In politica insa, lecturile lor nu le-au folosit prea tare. Putem vedea un presedinte PSD care nu invata din greselile sale si nici din ale altora. Va amintiti reactia lui Nastase in ziua in care PSD era acuzat ca l-a santajat pe Stolojan. Presedintele PSD vorbea molcom, cu o condescendenta pe care toti au apreciat-o, pana cand a izbucnit si l-a facut mitocan pe Basescu. Basescu nu i-a intors injuratura, desi te-ai fi asteptat ca un personaj mai putin familiarizat cu textele lui Heraclit sa-i raspunda cu -Ba p-a matii!-. Asa a patit si Geoana, care, daca ar fi tacut in anumite momente, s-ar fi putut numi iubitor de intelepciune. A repetat insa ca o moara stricata cateva idei produse in laboratoarele PSD, printre care cea mai puternica a fost: -Basescu scandalagiul!-. Dar Basescu n-a facut scandal. Acum, Nastase are si el cateva idei pe care le repeta. Ba ca Stolojan e victima golanului de Basescu, ba ca liderul liberal e bolnav inchipuit, ba ca presedintele PD n-are stofa de presedinte. Le-a repetat si in week-end in fata sindicalistilor.

C.V. Tudor are acelasi discurs cu care a pierdut de doua ori in ultimii opt ani. Acum si mai subred din cauza strategiei paguboase de castigare a imaginii externe cu steaua lui David deasupra capului. Ce dovada de intelepciune poate fi aceasta. Sa fii vesnic candidat la presdintie si sa spui de fiecare data aceleasi lucruri.

A nu se intelege de aici ca Basescu ar fi vreun intelept. Acesta abia a scapat din vaartejul creat de gafa cu santajul asupra lui Stolo si este pus in situatia de a-si ascunde caracterul coleric intr-o noua campanie in care agresivitatea nu l-ar face decaat sa se agate in plasa intinsa de Nastase. Basescu este zoon politikon, el miroase primejdia, subiectul incitant sau ce vor sa auda alegatorii. Are intrucatva acelasi instinct care l-a facut mare pe Ion Iliescu. De aceea, jocul politic din acest an este cu atat mai interesant cu cat constatam ca in fata a doi contracandidati cu aere de strategi, care au mancat istorie, filosofie si literatura pe paine, miscarile de scena ale comandantului de nava par mult mai eficiente. Cel putin in acest moment. Peste 10 zile incepe oficial campania. Adrian Nastase si Vadim Tudor mai au putin timp la dispozitie sa-si redefineasca strategiile, discursurile si programele sau pot sa ramana filosofi pentru urmatorii patru ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.