Acasă Politic Europarlamentarul Monica Macovei: nu mai avem încredere

Europarlamentarul Monica Macovei: nu mai avem încredere

DISTRIBUIȚI

„Nu mai avem încredere. Ministrul Iordache trebuie să spună clar și repede adevărul despre situația proiectului de lege de modificare a Codurilor penal și de procedură penală și să anunțe public calendarul consultărilor și lista specialiștilor invitați”, susține europarlamentarul Monica Macovei într-un comunicat.

„Guvernul controlat de condamnatul Dragnea nu a renunțat la obiectivul final: să legalizeze furtul și hoția. Bâbâiala și minciunile ministrului Iordache în legătură cu proiectul de lege de modificare a Codurilor penal și de procedură penală sunt o nouă dovadă că PSD nu renunță.

Încă din zorii zilei de luni, 6 februarie 2017, Guvernul Grindeanu a transmis la Parlament și instituțiilor cheie din justiție prevederile Ordonanței hoților — OUG 13, preluate cu copy&paste într-un proiect de lege.

Reacția promptă a presei a dus la situația absurdă în care ministrul Iordache să nege, apoi să recunoască existența acestui proiect, ulterior să anunțe oficial, prin comunicat de presă, că Ministerul Justiției ‘nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege’ privind modificarea Codurilor penal și de procedură penală. Abia în seara de 6 februarie 2017, ministrul Iordache retrage de la instituțiile din justiție proiectul de lege cu modificările respective, scoțând la suprafață minciuna pe care a rostit-o toată ziua.

Ce înseamnă ‘grup inter-instituțional de lucru’, pe care vrea să îl organizeze Ministerul Justiției? A trimis ministrul Iordache invitații nominale sau este o invitație publică, deschisă oricui? Va accepta din nou ministrul Iordache la consultări ‘specialiști’, persoane care sunt deja condamnate sau sub anchetă penală, ONG-uri create și finanțate de oligarhi aflați în închisoare, așa cum a făcut la consultarea publică pe OUG 13? Cine sunt specialiștii la care se gândește domnul Iordache?

Ministerul Justiției trebuie să fie preocupat să elaboreze un proiect de lege de modificare a Codurilor, dar această preocupare trebuie să fie transparentă și în acord cu cerințele CCR și ale instituțiilor judiciare. În ultima săptămână, Ministerul Public, DNA, asociații ale judecătorilor, Avocatul Poporului au explicat și argumentat de ce OUG 13 își merită titulatura de ordonanța hoților.

Este halucinant și incredibil ca, în disprețul sutelor de mii de români ieșiți în stradă și al zecilor de pagini de argumente juridice ale unor specialiști adevărați din sistemul judiciar, ministrul Iordache să insiste și să păstreze prevederile pro-hoție din OUG 13.

Neîncrederea românilor în Guvernul Grindeanu este la cote înalte și lipsa de transparență, acțiunile în toiul nopții sau în zorii zilei nu fac decât să o sporească. Protestele românilor sunt absolut justificate și au motive să continue.”, conchide Macovei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.