Acasă Politic Frauda fara perdea la Senat

Frauda fara perdea la Senat

DISTRIBUIȚI

Desi aproximarile la vot si -umflarea- listei prezentilor sunt subiecte intrate, practic, in istoria parlamentara, ieri, puterea a organizat la Senat o frauda fara perdea, la votarea unei ordonante privind marirea salariilor pentru functionarii publici. Coalitia puterii – PDSR si UDMR – a scos -din piatra seaca- prin sistemul electronic de vot 81 de voturi in favoarea textului, desi la citirea catalogului figurau numai 70 de senatori. Iar democratii si liberalii scoasera cartelele in semn de protest. PD si PNL sunt pe cale sa organizeze un protest comun, care s-ar putea finaliza cu greva parlamentara. De luni, democratii si liberalii vor refuza sa mai voteze, daca se mentine sistemul electronic care permite manipularea scorului.

Votul -minune- al pedeseristului Hritcu

Dupa cele cateva ore de acalmie ale diminetii, in care proiectele au curs pe banda rulanta, ieri s-a produs la Senat o frauda electronica -pe fata-, care i-a oripilat pe liberali si democrati. Subiectul a devenit incendiar in scurt timp, desi proiectul in cauza intrunea pe fond consensul participantilor. Ordonanta 82/2000 prevedea o serie de corelari salariale pentru functionarii publici si prelungirea termenului de atestare pe post a celor care nu parcursesera toate procedurile – adica mai multi bani si o -inradacinare- in sistem. Fiind lege organica, subiectul a captat de la bun inceput atentia opozitiei privind numararea voturilor, data fiind vulnerabilitatea puterii dupa parasirea corabiei de catre PRM.

Sub bagheta presedintelui de sedinta, udemeristul Valentin Puskas, s-a consumat prima tentativa de furt. Astfel, tabela electronica arata 70 de voturi pentru salvarea ordonantei (cu un vot mai putin decat necesarul legilor organice). Votul deschis al pedeseristului Florin Hritcu, vicepresedinte al Comisiei de administratie publica, aflat la pupitru, rezolva problema. Puskas a speculat momentul, incercand sa incheie -dosarul-, dar lista nominala ceruta de liberali a relevat o anomalie: Hritcu votase de doua ori, fiind dublat de colegi, cu cartela lasata in banca, dupa cum el insusi a declarat. -Anomalia- a fost folosita de Puskas pentru a repeta votul, desi situatia reclama, evident, caderea textului.

Manevre -pe fata-

Citirea catalogului in acest moment tensionat a demonstrat ca in sala erau exact 71 de senatori. Incercandu-si inca o data norocul, Valentin Puskas a supus textul la vot, mizand pe -parghiile- sistemului electronic. Intuind intentia de frauda, liberalii si democratii si-au ridicat ostentativ cartelele pentru a demonstra ca nu voteaza si nu valideaza mascarada puterii. In timp ce senatorii PD si PNL erau cu mainile sus, fluturand cartelele, tabela a afisat un rezultat incredibil: 82 de voturi pentru salvarea Ordonantei si trei abtineri – deci cu 14 mai mult decat erau in sala, in conditiile in care aproape 20 de persoane nu votasera!

Pe lista votantilor apar si absenti de marca: C.V. Tudor, Adrian Paunescu, Oliviu Gherman, Peter Eckstein, al caror -vot prin corespondenta- completeaza scenariul aberant al zilei de ieri.

Incalcarea de catre PDSR si UDMR a tuturor regulilor de joc, in numai cateva zile, i-a determinat pe liberali si pe democrati sa caute o solutie de forta. Viceliderul grupului PD, Iuliu Pacurariu, a anuntat ca oamenii sai nu vor mai vota, de luni, daca se mentine actualul sistem electronic, care permite folosirea cartelelor -la purtator-. Seful senatorilor liberali, Radu F. Alexndru, a anuntat o intalnire la varf, la nivelul sefilor celor doua partide, pentru a stabili strategia de lupta care poate merge pana la greva parlamentara. Saptamana viitoare va debuta asadar cu un scandal, prin care Opozitia va incerca sa limiteze violarile de regulament ale Puterii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.