Home Politic Gafa lui Geoană: demisia din CSAT

Gafa lui Geoană: demisia din CSAT

DISTRIBUIŢI

Din prostie sau din perfidie, presedintele PSD, Mircea Geoană a făcut-o lată din nou în ziua alegerilor pentru PE, anunțând din senin, că demisionează din funcția de vicepreședinte CSAT. Gestul acestuia poate arunca în aer coaliția de guvernare cu democrat-liberalii deoarece potrivit protocolului semnat în decembrie 2008, Geoană trebuie să-și dea mai întâi demisia din funcția de președinte al Senatului, deoarece numai din această postură liderul social+democraților poate să îndeplinească funcția de vice-președinte al CSAT. În fond decizia acestuia este puerilă deoarece nici o lege nu interzice șefului statului vizitarea trupelor din teatrele de operații,ținând cont că este comandantul supreme al forțelor armate.

Președintele Partidului Social Democrat, Mircea Geoană, a declarat,ieri,  că a decis  să se retragă din funcția de vicepreședinte și membru al CSAT. “ Acțiunile electorale ale președintelui Traian Băsescu din ultimele zile, prin care folosește Armata Română în scopul politicianist de promovare a PD-L pentru alegerile europarlamentare sunt inacceptabile. Nu admit folosirea imaginii pozitive și a încrederii populației în Armata Română în scop electoral, partizan « a spus președintele social-democraților. Potrivit acestuia,  șeful statului a efectuat vizite « fulger »  în Irak și Afganistan unde a anunțat retragerea trupelor românești fără a se consulta cu CSAT sau cu Parlamentul. « Este un fapt încă o dovadă a modului imoral și a imposturii legale în care acționează actualul președinte », a spus Geoană.  El a mai spus că președintele, atunci când a anunțat retragerea trupelor, nu s-a consultat cu CSAT și nici cu Parlamentul României. “Nici măcar MAE nu era la curent cu o astfel de decizie", mai spune Geoană, precizând că  în niciun stat democratic, președintele unei țări nu ia decizii privind interese majore ale țării pe care ar trebui s-o reprezinte fără să se consulte cu instituțiile democratice abilitate să formalizeze o astfel de decizie » a spus liderul PSD. Tonul și maniera de acțiune a președintelui PSD demonstrează că tratează irațional problematica CSAT-ului, știiut fiind faptul că în decembrie 2008 când s-a negociat alianța cu democrat-liberalii, una dintre condițiile acestuia a fost aceea de a fi vice-preăedinte al CSAT. Ceea a uitat Geoană este faptul că prin ordonanța de urgență emisă de Executiv în acest sens, președintele Senatului îndeplinește funcția de vice-preăedinte în CSAT. Pe de altă parte, o astfel de decizie în ziua scrutinului pentru Pe are o notă electorală sau poate induce idee că după numărătoarea voturilor, alianța cu PD-L să se rupă și aceasta să fie pretextul.

Nebunie, curată nebunie…

Vicepreședintele PNL Norica Nicolai a declarat, ieri, că prezența lui Mircea Geoană în Consiliul Suprem de Apărare a Țării n.r. CSAT) era una « neconstituțională », exprimându-și speranța că retragerea din această structură a președintelui Senatului nu are un scop electoral. « Opinia mea este că trebuia să nici nu ia această decizie pentru că, după părerea mea, este neconstituțională prezența președintelui unei camere a Parlamentului în CSAT », a spus Nicolai. La rândul său, preăedintele  PNL, Crin Antonescu, a precizat  că decizia președintelui Senatului, Mircea Geoană, de a se retrage CSAT este una caraghioasă, deoarece ea implică și retragerea din funcția pe care acesta o deține în Parlament. « Decizia lui Geoană este caraghioasă pentru că asta ar însemna să demisioneze din funcția de președinte al Senatului. Așa cum au modificat ei structura CSAT, nu scrie că domnul Geoană e vicepreședinte al CSAT, ci președintele Senatului este. Dacă domnul Geoană chiar vrea să se retragă înseamnă că trebuie să demisioneze din funcția de președinte al Senatului, ceea ce mă îndoiesc în mod serios că se va întâmpla », a spus Antonescu. Pe de altă parte, secretarul general al PNL, Radu Stroe, a susținut că  decizia lui Geoană de a se retrage din CSAT, afirmând că acesta a luat o astfel de hotărâre deoarece ar avea informații că modificarea adusă Legii CSAT – prin care președintele Senatului devine vicepreședinte al CSAT – va fi declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională a României (CCR). « Constat că pe televiziuni se lamentează lumea cum că, vezi Doamne, e în pericol ruperea alianței. În opinia noastră, gestul domnului Geoană nu are altă semnificație decât o singură cauză, aceea că a primit informațiile necesare potrivit cărora Curtea Constituțională urmează să declare neconstituțională legea – absurdă de altfel – prin care s-a instituit această funcție de vicepreședinte al CSAT. Este un amestec al celor două puteri ale statului, puterea executivă și puterea legislativă. Este inacceptabil » a susținut Stroe. Potrivit acestuia,  Geoană nu se poate retrage din CSAT deoarece este prezent în această structură în calitatea sa de președinte al Senatului și nu în nume propriu. « Vă spun că, potrivit Constituției, domnul Mircea Geoană nu se poate nici retrage, nici include (în CSAT – n. r.), pentru că nu domnia sa este problema, ci funcția de președinte al Senatului – care este consacrată prin lege – obligă la această ipostază. Prin urmare, domnului Mircea Geoană îi rămân două ipoteze de lucru: ori demisionează din funcția de președinte al Senatului și nu mai este vicepreședinte al CSAT, ori anunță că va refuza să mai participe la ședințele CSAT. Retragerea nu are nicio semnificație » a spus liderul liberalilor.
Gestul lui Geoană a fost aspru taxat și de către  prim-vicepreședintele PD-L, Adriean Videanu care a declarat, ieri, că președintele PSD este invitat să-și dea demisia din funcția de președinte al Senatului dacă nu mai vrea să fie vicepreședinte al CSAT.
 »Declarația domnului Geoană vine exact în spiritul celei a domnului Duvăz, acela de a distrage atenția de la problema cea mai importantă, aceea a votului pentru Parlamentul European. Vreau să reamintesc că nu el este vicepreședinte al CSAT, ci prin automatism, dat fiind că este președinte al Senatului. De aceea, dacă nu mai vrea să fie vicepreședinte al CSAT, îl invităm să-și dea demisia din funcția de președinte al Senatului. Haideți să nu credem că cineva este chiar atât de important în țara aceasta »  a afirmat Videanu.

Uite demisia nu e demisia…

La rândul său, președintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat ieri, că această funcția este rezultatul unui vot și nu are legătură cu cea de vicepreședinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării din care a anunțat că demisionează. Potrivit acestuia, « să demisioneze domniile lor din funcțiile pe care le au. Sunt președinte al Senatului, este o funcție care este rezultatul unui vot în Parlamentul României și n-are niciun fel de legătură cu gestul de retragere din CSAT ». El a  mai precizat că Parteneriatul pentru România încheiat de PSD cu PD-L va continua, pentru că țara are nevoie de stabilitate și mai ales pentru că acest protocol nu este încheiat cu președintele Traian Băsescu. « Este o limită la ceea ce se poate accepta din partea actualului șef de stat. Nu am făcut un protocol de colaborare cu Traian Băsescu. PSD are un parteneriat pentru România cu PD-L, este un parteneriat în scopul asigurării unei guvernări puternice și competente la nivelul României », a conchis liderul social-democraților.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.