Acasă Politic Gauri negre in dosarele CNSAS

Gauri negre in dosarele CNSAS

DISTRIBUIȚI

Scoaterea pe piata a dosarelor de Securitate – dupa ani intregi de zbateri parlamentare a legii aferente – creeaza acum o noua problema: absenta unor pagini si documente din aceste dosare. Disparitiile dubioase, reclamate de cei care au vazut textele, pun in offsaid CNSAS, transformandu-l, la 11 ani de la Revolutie, intr-o institutie inutila.

Un document cu numar de inregistrare… nu exista

Dupa ce initiatorul Legii accesului la aceste dosare – pe care a repudiat-o in final -, Ticu Dumitrescu, a semnalat disparitii de documente, liberalul Dinu Zamfirescu arata ca si din dosarul sau lipsesc capitole intregi. Fost detinut politic, -cumparat- de prieteni pentru a emigra in Franta, initiator al actiunii -Villages Roumaines-, Zamfirescu a constatat cu stupoare ca nu apar in propriul sau dosar momente importante din viata sa si din -relatia- cu Securitatea. El este primul insa care prezinta si dovada (in fotografie), demonstrand ca un dosar cu numar de inregistrare, din care el a obtinut pe alte cai o sinteza, lipseste cu desavarsire.

Textul cu pricina face parte din fondul de documentare (marcat cu D) si cuprinde esenta unor informatii despre activitatea sa -reactionara- care nu se mai regasesc in dosarul oficial pus la dispozitie de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati.

Lista -tacerilor-

Dinu Zamifirescu a intocmit o lista intreaga cu subiecte trecute sub tacere. Astfel, spectacolul excluderii sale din facultatile de Drept si Istorie (in mai 1949, respectiv in 1950) nu figureaza cu nici o referinta. Actiunea organizata de studentii liberali care au luat pozitie fata de aplicarea pedepsei cu moartea pentru delicte politice a fost urmata de excluderea sa din ambele facultati, cu articole de infierare in ziare, in care se vorbea de -marsavele elemente ale reactiunii-. Episodul este omis din dosare din motive inexplicabile.

Arestarea si judecarea sa in anii *56-*57 de catre tribunalul Ministerului Afacerilor Interne pentru crima de inalta tradare reprezinta un alt element trecut sub tacere, desi Securitatea incepuse indosarierea cu aproape 10 ani in urma. Nici punerea in libertate a infractorilor, din motive politice, nu este mentionata.

Aceeasi soarta o are un alt moment de interes pentru Securitate: actiunea -Villages Roumaines-, initiata de Dinu Zamfirescu impreuna cu Adriana Combes (fiica Doinei Cornea) si Mihnea Berindei. Cei trei au cutreierat Europa in *88-*89, luand atitudine impotriva regimului comunist, intreaga activitate fiind omisa din dosar, alaturi de o precizare suplimentara conform careia Dinu Zamfirescu nu are dosar la SIE, desi faptele erau de competenta acestui serviciu.

-Vanzarea lui Dinu Zamfirescu de catre statul roman nu este primenita in dosar, dupa cum nu apare, evident, nici suma de 6.000 de dolari virata de rudele sale din Franta, prin reteaua organizata de evreul Jacober. Desi reteta era de notorietate (de ea beneficiind si Radu Campeanu), in dosarul lui Zamfirescu nu apare subiectul, dupa cum nu figureaza nici memoriul adresat lui Ceausescu.

SRI promite ca va rezolva problema

Zilele trecute, dupa ce si-a citit dosarul, Dinu Zamfirescu a sesizat CNSAS aceste lucruri. La randul sau, presedintele Colegiului, Gheorghe Onisoru, a cerut explicatii de la SRI. Desi nimeni nu are nici o explicatie in privinta acestor lipsuri, seful SRI, Radu Timofte, a promis ca va face cercetari generale si va pune la dispozitia Colegiului si fondul de documentare care nu fusese livrat – arata Dinu Zamfirescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.