Acasă Politic Romanii vor avea reprezentanti in Guvernul sarb

Romanii vor avea reprezentanti in Guvernul sarb

DISTRIBUIȚI

Prezent ieri la Cotroceni, intr-o intalnire oficiala cu presedintele Ion Iliescu, seful de stat iugoslav, Vojislav Kostunica, a promis ca autoritatile de la Belgrad vor face eforturi pentru a le permite minoritatilor nationale – printre care si cea romana – sa aiba reprezentare in Executivul sarb. Oficialul iugoslav a pledat pentru imbunatatirea situatiei minoritatilor de pe teritoriul acestui stat, sperand ca astfel se vor preintampina posibilele focare de noi conflicte care ar putea izbucni intr-o zona macinata de dispute interetnice. La randul sau, Ion Iliescu a considerat ca intrevederea de ieri inseamna -relansarea relatiilor dintre cele doua tari-, dupa o perioada in care acestea au fost puse in umbra.

Strategie pentru preintampinarea conflictelor interetnice

-Din punctul de vedere al Iugoslaviei, vom face pasi seriosi, incluzand reprezentanti ai minoritatilor nationale atat in Guvernul iugoslav, cat si in cel sarb-, a anuntat Vojislav Kostunica, dupa o intrevedere tete-a-tete cu omologul sau Ion Iliescu. In conferinta de presa de dupa intalnire, intrebat fiind care vor fi masurile pe care noua administratie iugoslava le va lua pentru imbunatatirea situatiei minoritatii romane din zona, Kostunica a raspuns ca Executivul de la Belgrad pregateste un proiect de lege -pentru situatia minoritatilor nationale si etnice-, care sa prevada ca aceste comunitati sa aiba acces in Executiv. Documentul, a precizat Kostunica, -se va afla in fata Parlamentului iugoslav-. In context, comentand situatia minoritatilor din Iugoslavia, Kostunica a acuzat trupele KFOR ca au inlesnit -scurgerea- violentelor spre sudul Serbiei si catre Macedonia: -KFOR a ingaduit teroristilor sa treaca in acest zone si acum suntem ostaticii acestora. Se doreste ca minoritatile sa controleze teritoriile altui stat. E vorba de fapt de constituirea unor mari entitati statale, Marea Albanie-, a declarat presedintele iugoslav. In privinta relatiilor bilaterale romane-iugoslave, cei doi sefi de stat au conchis ca acestea au fost intotdeauna -exemplare- si -prietenesti-, intre cele doua tari neexistand conflicte.

-Sunt miscat!-

-Exemplara si prieteneasca- a fost si primirea pe care i-au facut-o lui Vojislav Kostunica premierul Adrian Nastase, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, si cel al Camerei, Valer Dorneanu. Primul-ministru l-a caracterizat pe oaspetele sau drept -un om cu o deosebita frumusete politica, ce a stiut sa creeze ambianta necesara intr-o perioada care nu e numai de tranzitie, dar si de necesar calm, de liniste pentru poporul sarb-. In cladirea Palatului Parlamentului, Vojislav Kostunica a fost impresionat de ambianta creata: -Sunt miscat!-.


Fondurile pentru deblocarea Dunarii, -disperat de mici-

Printre temele discutate la Cotroceni (in numar de trei, dupa calculele presedintelui Iliescu: starea conflictuala din Balcani, relatiile bilaterale si conlucrarea pe plan international a celor doua parti) s-a strecurat o cerere expresa a partii romane – deblocarea Dunarii in zona Novi Sad. Presedintele sarb a recunoscut ca exista in momentul de fata proiecte la care se lucreaza in cadrul Comisiei Dunarii, dar ca fondurile necesare curatirii fluviului sunt -disperat de mici-. -Cred ca mijloacele financiare vor sosi. Nu e numai problema Dunarii, este vorba de marile pagube pe care tara noastra le are si, mai ales, de datoriile unui alt sistem economic si politic. Sumele care se deruleaza sunt disperat de mici fata de nevoile noastre si asteptam Conferinta donatorilor de pe 29 iunie. Nu vrem numai deblocarea Dunarii, ci si reinnoirea Iugoslaviei si a sectoarelor vecinilor nostri, care au suferit de pe urma sanctiunilor impuse noua-, a incheiat seful de stat sarb.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.