Acasă Politic Geoana – eminenta cenusie a Guvernului de la Bucuresti

Geoana – eminenta cenusie a Guvernului de la Bucuresti

DISTRIBUIȚI

Ministrul de externe, Dan Mircea Geoana, pare sa fie programat mai mult decat pozitia pe care o detine in prezent, motiv pentru care controleaza deja tot ce misca in materie de relatii internationale ale Romaniei. Parghiile de control ale lui Geoana sunt oamenii credinciosi lui, pe care a reusit sa-i plaseze in puncte-cheie si care ii datoreaza actualului ministru de externe ascensiunea lor diplomatica.

Simona Miculescu controleaza relatiile externe de la Cotroceni

Principalul pion in schema coordonata de Geoana este consilierul presedintelui Ion Iliescu in materie de relatii internationale, Simona Miculescu. Conform surselor noastre de la Palatul Cotroceni, Simona Miculescu a pus monopol pe tot ce inseamna relatii externe la nivelul Presedintiei romane, cu toate ca seful statului si-a numit si un consilier special pentru integrarea europeana, Sorin Lupescu. Sursele noastre sustin ca activitatea acestuia din urma este scurtcircuitata constant de Simona Miculescu, ce se implica inclusiv in completarea listelor cu ziaristii care il insotesc pe Iliescu in deplasarile externe.

Mai mult, conform acelorasi surse, Simona Miculescu dinamiteaza constant relatiile cu membrii Executivului. Astfel, in cadrul deplasarii facute de Ion Iliescu la Londra, consilierul pe relatii externe al presedintelui a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a-l plasa intr-o situatie dificila pe seful APAPS. Astfel, pe langa faptul ca nu l-a trecut in delegatia oficiala, rezervandu-i un loc la avion intr-o cursa comerciala si o camera la un hotel la marginea Londrei, Simona Miculescu l-a omis pe Ovidiu Musetescu de la intalnirea cu speaker-ul Camerei Lorzilor, in conditiile in care discutia avea ca tema tocmai privatizarea.

Simona Miculescu are in spate o cariera politica destul de indelungata, pe care a inceput-o inainte de *89, cand detinea o functie importanta in ierarhia UTC. Dupa *90, a intrat in slujba lui Mircea Geoana. Astfel, in perioada in care acesta era purtator de cuvant al MAE, actuala consiliera a lui Iliescu pe relatii externe lucra intens pentru imaginea ministrului de externe, Teodor Melescanu. Odata plecat Geoana la post la Washington, Simona Miculescu l-a urmat, in calitate de sefa a serviciului de presa al ambasadei romane. Din aceasta pozitie ea s-a facut remarcata la nivelul conducerii PDSR prin faptul ca a refuzat sa-i prezinte lui Iliescu, aflat in vizita la Washington, sintezele de presa trimise de staff-ul partidului.

Ea l-a urmat ca pe o umbra pe Geoana, iar cand acesta a fost nominalizat pentru functia de ministru de externe in Cabinetul Nastase, a reaparut in viata publica, numele sau fiind vehiculat pentru postul de consilier pe relatii externe la Presedintie. Numirea sa in aceasta functie a starnit destula uimire, intrucat toata lumea cunostea fidelitatea sa fata de Mircea Geoana, asteptandu-se astfel plasarea sa undeva in ierarhia ministerului de externe.

In actuala functie, Simona Miculescu nu a reusit altceva decat sa-si faca destul de multi dusmani in actuala Putere. Conform acelorasi surse, ea il ataca constant pe Ioan Talpes, pe care il acuza ca nu-i prezinta raportul, si i-a facut pe toti reprezentantii nostri in strainatate, la nivel de ambasade, sa raspunda doar la comenziile ei pe linie de Cotroceni.

Un cumnat norocos

Asa se poate considera fratele Mihaelei Geoana, fostul secretar de stat din Ministerul Finantelor, Ionut Costea. Putina lume stie ca Ionut Costea este de profesie inginer silvic si ca ascensiunea sa la varful finantelor romanesti se datoreaza exclusiv faptului ca este cumnatul lui Mircea Geoana. In acest moment, Ionut Costea ocupa in continuare un loc caldut, extrem de bine platit la reprezentanta Romaniei din Londra la BERD.

Cu sprijin ocult, venit dinspre Cotroceni, Costea a fost, in guvernarea CDR, si seful Comisiei interministeriale care aproba imprumuturile garantate de stat, pozitie foarte importanta in sistemul de afaceri financiare din Romania. De asemenea, Costea a fost un pion important in cadrul relatiilor Ministerului Finantelor cu Banca Mondiala si FMI, fiind insarcinat cu legaturile externe ale institutiei.


Ducaru si Mazuru merg pe coordonatele trasate de Geoana

Mircea Geoana si-a asigurat un urmas credincios la ambasada din Washington, facand toate diligentele pentru ca pe postul ramas liber prin numirea sa in Guvern sa fie numit Sorin Ducaru. Ducaru a jucat pe langa Geoana rolul pe care acesta l-a avut in anturajul ministrului Melescanu, in timpul Guvernului Vacaroiu. Serviciile sale au fost rasplatite prin acordarea unui post important la ambasada din Washington, in perioada in care Geoana era ambasador in capitala americana. Ascensiunea sa s-a produs fara sa se tina seama de faptul ca Sorin Ducaru -sufera cu nervii-, dupa cum ne-au declarat unele persoane apropiate lui.

Tot din garda lui Geoana face parte si Bogdan Mazuru, numit recent in functia de ambasador la NATO. Si Mazuru, la fel ca si Ducaru, a activat in ambasada Romaniei din Washington, in timpul lui Geoana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.