Acasă Politic George Maior:trebuie să fim mult mai atenți, vigilenți și abili

George Maior:trebuie să fim mult mai atenți, vigilenți și abili

DISTRIBUIȚI

Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), George Maior, a declarat, joi seară, la TVR 1, că încă se mai poate petrece un moment asemănător celui de la 11 septembrie 2001, când lumea s-a schimbat „radical”, astfel că este nevoie de mai multă atenție și vigilență pentru că „nici cel mai important stat nu poate fi scutit de o catastrofă”.

Șeful SRI a explicat că momentul ar putea să se petreacă prin alte metode, unele dintre ele neputând fi anticipate în prezent, dată fiind evoluția tehnologiei. „Da, sigur că se poate petrece, se poate petrece prin alte metode, poate unele prin care nu le-am putea anticipa acum, nu avem reprezentarea lor datorită evoluției tehnologiei, comunicațiilor în sistemul global de care beneficiază și organizațiile teroriste și indivizi care doresc să facă acest lucru, datorită evoluției tipologiei de armamente care pot fi accesate de asemenea de indivizi sau organizații, datorită evoluției geopolitice sau regionale din anumite părți ale lumii”, a explicat Maior.

Potrivit acestuia, este nevoie de mai multă atenție și vigilență pentru evitarea unei catastrofe după 11 septembrie 2001.”Lumea s-a schimbat radical. Putem fi foarte puternici ca stat, ca sisteme de securitate și putem fi, paradoxal, în același timp, foarte vulnerabili. Deci, trebuie să fim mult mai atenți, mult mai vigilenți și mult mai abili. Nici cel mai important stat nu poate fi scutit de o catastrofă, dacă nu este atent”, a mai afirmat șeful SRI.

Întrebat de ce anume ar trebui să se teamă românii, acesta a explicat că nu e cazul ca ei să se teamă de o amenințare de tip militar, în contextul în care România face parte din NATO, având „toate garanțiile de securitate din punct de vedere militar asigurate”. „Pe de altă parte, un conflict la granițele unui stat trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare serioasă din rațiuni economice, umanitare, sociale, (…) legate de capacitatea unui stat de a avea cooperare dincolo de granițele sale în această zonă turbulentă, plus alte elemente de ordin intern, politic mai sofisticate”, a mai spus George Maior

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.