Acasă Politic Guvernul ii cedeaza regelui Castelul de la Savarsin

Guvernul ii cedeaza regelui Castelul de la Savarsin

DISTRIBUIȚI

Dovedindu-se un bun crestin, premierul a anuntat ieri, in Joia Mare, ca Guvernul renunta sa mai conteste in instanta retrocedarea catre regele Mihai a Castelului Savarsin din Arad si a unui imobil situat pe Strada I.L. Caragiale din Bucuresti, ambele aflate in administratia Regiei Autonome a Patrimoniului Protocolului de Stat. Anuntul marinimos al premierului a fost facut in cadrul teleconferintei saptamanale cu prefectii. Gestul Cabinetului Nastase vine la scurt timp dupa invitatia istorica facuta de presedintele Ion Iliescu regelui Mihai de a veni in tara la inaugurarea Muzeului National de Arta. Toate aceste actiuni intreprinse de noua Putere de la Bucuresti au menirea de a arata lumii intregi ca reconcilierea nationala nu reprezinta doar vorbe in vant.

Nastase a mai precizat ieri ca mai exista inca doua imobile revendicate de de catre regele Mihai, insa, in acest caz, suveranul se afla in litigiu cu Primaria Capitalei. Contactat telefonic, primarul Traian Basescu a declarat: -Cu tot respectul pe care il port monarhiei si regelui Mihai, nu pot sa nu tin cont de reglementartile legale si, prin urmare, vom continua procesul pana cand instanta se va pronunta in aceste cazuri-. Referindu-se la gestul marinimos al premierului, Basescu a tinut sa precizeze ca: -Guvernul poate sa decida sa incalce legea, dar eu sunt obligat sa o respect-. In schimb, presedintele Ion Iliescu s-a grabit sa salute gestul Guvernului, precizand ca -ceea ce a decis e foarte bine si nu am nimic impotriva-.

Regele Mihai a cerut retrocedarea Castelului de la Savarsin, nationalizat dupa cel de-al doilea razboi mondial, si a obtinut o sentinta favorabila in luna aprilie 2000. Sentinta judecatoreasca a fost insa atacata de Ministerul Finantelor si de Regia Autonoma a Protocolului de Stat, procesul aflandu-se in prezent pe rol la Curtea Suprema de Justitie. Prin decizia anuntata ieri de Adrian Nastase, regele Mihai va fi pus in posesia imobilelor revendicate, fara a se mai astepta vreo decizie din partea CSJ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.