Home Economic-Financiar Autoritatile supravegheaza vanzarea carnii de miel

Autoritatile supravegheaza vanzarea carnii de miel

DISTRIBUIŢI

Autoritatile au anuntat si au inceput verificari la sange ale produselor comercializate inainte de Pasti de catre agentii economici, motivul invocat fiind prevenirea imbolnavirii populatiei.

Inspectorii Directiei de Sanatate Publica Bucuresti au inceput de luni o serie de controale in unitatile care comercializeaza produse din carne, oua si vopsele pentru uz alimentar, mai ales ca, in perioada sarbatorilor de Pasti, numarul negustorilor neautorizati creste ingrijorator. Verginia Semen Marin, seful DSPMB, spune ca inspectorii confisca toata carnea comercializata pe strada, din portbagajele autoturismelor, precum si produsele vandute in magazine, dar care nu corespund calitativ. In plus, sanitarii vor verifica daca vopselele de oua se incadreaza in termenul de valabilitate inscris pe plic si daca plicurile au imprimata precizarea ca nu este produs toxic. Campania de control a inspectorilor DSPMB se va desfasura concomitent cu actiunea declansata de sanitari veterinari si politisti.

Directiile judetene sanitar-veterinare si cea bucuresteana au declansat, in perioada 1-15 aprilie, impreuna cu politia sanitara si cu autoritatea pentru protectia consumatorului, verificari si controale pentru modul in care este comercializata carnea, in special cea de miel.

Directia sanitar-veterinara bucuresteana face controale in unitatile autorizate, in piete si in zonele in care in anii precedenti diverse persoane, ciobani si proprietari de animale, veneau sa taie si sa vanda miei. Aceste zone sunt Vitan-Barzesti, Pipera si Pantelimon. -Lucram si sambata, si duminica, de la ora 6.00 dimineata la 21.00, impreuna cu alti 20 de oameni din teritoriu, care ne ajuta. Dar problema cea mai mare este ca am descoperit chiar si in unitati autorizate animale pentru care, desi existau documente in regula de la medic, aveau chisti parazitari la ficat. Acest lucru ne-a determinat sa facem contraexpertizarea animalelor-, spune Narcisa Mirica, seful Directiei sanitar-veterinare Bucuresti. Ea a adaugat ca acesti chisti apar pe ficat din pasunat si pot provoca toxiinfectii alimentare la om. -Aceste formatiuni sunt vizibile pe ficat, iar oamenii ar trebui sa verifice atent orice animal sau organ pe care il cumpara. Noi am verificat fiecare carcasa, dar volumul de munca este foarte mare, de aceea apelam la populatie sa verifice ceea ce cumpara-, a adaugat Mirica.

Sambata trecuta, aproape doua tone de carne de miel au fost confiscate si mai multe carmangerii au fost inchise de autoritati numai in Sectorul 4, in urma unei razii. Victoria Vargolici, director adjunct al OPC, recomanda bucurestenilor sa cumpere produse din carne numai din magazinele autorizate, mai ales in preajma Pastelui. -Bucurestenii trebuie sa fie constienti de faptul ca produsele din carne vandute la marginea drumului sunt infestate, consumul acestora insemnand un risc ridicat de imbolnavire-, a spus Vargolici.

Organele de control nu au alte parghii coercitive decat amenzile, dar si acestea sunt foarte mici, proprietarii de animale neputand fi impiedicati sa le vanda daca dovedesc ca le au in proprietate.

Si primarii de sector au cerut masuri dure de control pentru prevenirea imbolnavirilor. Comercializarea carnii de miel a fost autorizata in doar cateva piete bucurestene in care primariile au luat toate masurile necesare pentru amenajarea de spatii corespunzatoare. Bucurestenii pot sa cumpere carne numai din complexele agroalimentare autorizate de primari. In Sectorul 1 nu vor fi sacrificate animale, mieii taiati urmand sa fie vanduti numai in Piata Matache, unde exista singura hala de carne autorizata sanitar-verterinar. Aici, un kilogram de miel costa 65.000 de lei, la concurenta cu pretul unuia de branza de oaie. Nici in Sectorul 2 nu vor fi amenajate tarcuri de oi sau locuri speciale de sacrificare a mieilor, ca in anii trecuti. Singurele locuri autorizate sunt halele de carne din pietele Obor si Socului. Primarul Sectorului 3 le permite insa ciobanilor sa vina cu animale vii, numai daca acestea sunt transportate cu masina si sacrificate pe loc. Si aceasta numai in pietele Salajan si Minis, singurele din Capitala care au sistem de abatorizare. Si primarul Sectorului 4 le permite ciobanilor sa vanda animalele vii, dar numai in tarcuri amenajate in Prelungirea Luica si Vacaresti. Ciobanii pot vinde numai sub controlul permanent al inspectorilor Directiei Sanitar-Veterinare. Primarul Sectorului 5 a decis ca mieii sa fie comercializati gata taiati numai in Piata Rahova, unde a fost amenajat un spatiu de depozitare a carnii. In Sectorul 6, carnea de miel va fi vanduta in majoritatea carmangeriilor din piete. Cristian Popescu, seful Inspectiei Primariei Sectorului 6, spune ca singurele piete unde este interzisa comercializarea sunt Giulesti si Valea Lunga.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.