Acasă Politic Iliescu ar vrea sa-si ia partidul inapoi

Iliescu ar vrea sa-si ia partidul inapoi

DISTRIBUIȚI

Dupa aproape doi ani de la plecarea sa in surghiun, la Cotroceni, Ion Iliescu a descins ieri, in jurul orei 17.00, la Snagov, la o sedinta de partid a fostilor sai tovarasi social-democrati. Asezat la prezidiu, in dreapta lui Nastase, presedintele a tinut un discurs in fata fruntasilor PSD, intr-o tentativa evidenta de a vedea daca partidul il mai iubeste si daca vechii colaboratori il mai sustin. In acelasi timp, -delfinul- Adrian Nastase a jucat cartea concordiei totale, anuntand in prealabil presa ca el l-a invitat pe Iliescu la intrunire pentru a dezamorsa speculatiile despre o -schisma- intre premier si presedinte.

Tratament antischisma

-Eu l-am invitat pe domnul presedinte la sedinta noastra-, s-a confesat Adrian Nastase presei. -L-am invitat pentru a elimina tentatia unor ziaristi de a mai vorbi de o schisma intre Ion Iliescu si Adrian Nastase, intre Ion Iliescu si PSD-, a adaugat premierul. El l-a laudat, intr-o nota usor ironica, pe Ion Iliescu pentru -echidistanta- de care a dat pana acum dovada; Nastase a dorit, astfel, sa contracareze opiniile aparute in presa, potrivit carora participarea unui presedinte -apolitic- la o sedinta de partid ar incalca Constitutia. -Importanta este echidistanta sa, si sa nu creeze un subiectivism. Cand noi sugeram ca guvernul PSD trebuie mangaiat pe crestet pentru anumite realizari, domnul Iliescu a spus ca are o atitudine echidistanta-, a amintit prim-ministrul. Nastase a mimat intelegerea deplina cu seful statului, subliniind ca nu vede nimic nepotrivit nici macar in faptul ca schimbarile de cadre facute luni la politie au fost anuntate in prezenta presedintelui, si nu in fata sefului direct al Ministerului de Interne, Ioan Rus, respectiv Adrian Nastase. -Eu nu am propriul meu Minister de Interne, nici nu doresc asa ceva-, a spus premierul, dezvaluind presei ca s-a inteles cu Ion Iliescu, inaintea sedintei de la politie, ca fiecare sa participe la cate -un bilant de arma- – Politie, Jandarmerie, politie de frontiera – din MI.

Aplaudacii, pregatiti pentru revenirea patriarhului PSD

In ciuda atitudinii pacifiste afisate de Nastase inainte de aparitia la Snagov a lui Ion Iliescu, atmosfera era destul de tensionata printre fruntasii social-democrati. -Reintoarcerea- in partid a fostului lider din Kiseleff era asteptata cu nerabdare de -iliescieni-; presedintele a aparut in jurul orei 17.00 si s-a asezat la prezidiu, in dreapta lui Adrian Nastase. Presedintele si premierul au avut posibilitatea, de-a lungul sedintei, sa testeze gradul de sustinere pe care-l are fiecare in trupele partidului.

Social democratii se antreneaza pentru primarii

De dimineata, conducerea PSD a organizat o intalnire restransa cu toti presedintii organizatiilor locale si cu sefii Consiliilor Judetene. Nastase le-a trasat acestora ca sarcini de serviciu urgentarea cumpararii sediilor in care fiinteaza filialele PSD si pregatirea grabnica a campaniei electorale pentru locale. Premierul a cerut ca fiecare organizatie sa gaseasca candidati pentru functiile de primar, pe care sa-i pregateasca in vederea competitiei electorale. -Stagiul de pregatire- ar urma sa dureze trei luni, timp in care candidatii vor fi mediatizati, vor fi aruncati in dezbatere publica si li se va calcula gradul de sustinere prin comandarea unor barometre de opinie.

Coruptii – amanati pe saptamana viitoare

Dupa propriile declaratii, Nastase s-a referit in sedinta la cazurile de coruptie din partid fara a da insa nume. Aceasta problema va fi transata incepand cu saptamana viitoare, cand vor fi reactivate grupurile operative ale PSD. Organizatiile locale isi vor trimite liderii la Bucuresti, pentru o -discutie- cu conducerea centrala, care, potrivit lui Nastase, -are nemultumiri in anumite judete-. Nastase i-a linistit insa pe cei fata de care partidul are -nemultumiri-: -Noi nu avem niste grupuri de inchizitie locala si mergem sa le rupem gatul la cei din teritoriu-. Preluand elemente din discursul anticoruptie al lui Iliescu, Nastase le-a spus pesedistilor ca -nimeni nu va mai avea voie sa-si creeze avantaje personale, beneficiind de avantajul ca este la putere-.

Spre refacerea FSN

Un alt mesaj important pe care Adrian Nastase l-a dat ieri vizeaza refacerea fostului FSN. Sub sloganul inofensiv si european de -unificare a social-democratiei-, pesedistii au facut ieri o invitatie deschisa celor care au plecat din fostul Front in PD sa se intoarca la partidul-mama. Nastase a precizat ca are promisiuni de revenire -in familie- din partea unor membri marcanti ai PD.

Parlamentarii – scosi cu forta din CA si AGA

Dupa ce luni presedintele Iliescu ceruse ca toti demnitarii puterii sa paraseasca functiile din CA sau AGA ale unor firme, ieri, premierul Nastase a anuntat ca va introduce in pachetul de legi anticoruptie – pe care guvernul isi va asuma raspunderea – reglementarea ca parlamentarii sa nu mai fie in conducerile unor firme de stat sau private. -Le-am spus colegilor mei ca intarzierea anumitor decizii ne pune intr-o situatie defensiva. Aceste probleme, pe care fie n-am stiut, fie n-am vrut sa le rezolvam, se razbuna acum-, a conchis Nastase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.