Acasă Politic Iliescu l-ar vrea pe Oliviu Gherman ambasador la Paris

Iliescu l-ar vrea pe Oliviu Gherman ambasador la Paris

DISTRIBUIȚI

In 10 ani de pseudoreforme la Ministerul de Externe, Romania nu reuseste sa se hotarasca daca vrea sa promoveze modelul englez al diplomatului de cariera sau cel american al diplomatilor recrutati din clientela politica.

Din centrala mai scapa din cand in cand cate un profesionist care ajunge sa conduca o ambasada, atata vreme cat nu i se lipeste o eticheta politica, pe motivul ca cine stie ce politician aflat conjunctural in opozitie l-a laudat. La acestia se adauga insa o pleiada de recruti din sfere politice si fiecare noua putere vine cu flamanzii ei. Culmea e ca acestia nu se multumesc cu o ambasada decorativa, ci vor musai una cu greutate. Asa se face ca reprezentantele noastre de la Paris sau Berlin, de exemplu, au fost mereu sinecuri pentru tot felul de ciudatenii. Nu e de mirare ca germanii ne privesc cu lehamite sau ca francezii ne trateaza ca pe niste copii handicapati.

In acest moment, doua ambasade importante de pe teritoriul francez sunt conduse de insarcinatii cu afaceri: cea de la Strasbourg, pe langa Consiliul Europei, condusa pana de curand cu succes de Sabin Pop (promovat, intre timp, secretar general in MAE) si cea de la Paris, de la care candidatul taranist la Senat, Dumitru Ceausu, tocmai s-a pensionat. Conform traditiei ca, daca ceva rau se poate intampla, se va intampla cu siguranta, aceste doua ambasade de extrema greutate sunt pe cale sa ajunga in niste maini complet nepotrivite.

Presedintele Iliescu ar dori sa-l trimita ambasador pe Oliviu Gherman. Nu ca senatorul Oliviu Gherman n-ar fi o persoana de toata isprava, iar eu imi exprim toata admiratia pentru domnia-sa. Problema este insa ca, ajuns la varsta senectutii, Oliviu Gherman ar trebui lasat sa se odihneasca in Senatul Romaniei si nu sa fie trimis la un post care cere mult mai multa vigoare decat ar putea domnia-sa sa mai contina. Cu siguranta, decat sa doarma la Saris, e de preferat sa doarma la Bucuresti, unde prin Parlament s-a instituit chiar o moda.

In ceea ce priveste candidatul pentru postul de ambasador pe langa Consiliul Europei, acelasi Ion Iliescu a cazut in extaz in fata CV-ului unui tanar diplomat: Liviu Ion. Prea crud pentru a putea duce in spate o asemenea responsabilitate, candidatul ar mai avea inca multe de invatat, chiar daca a lucrat o vreme pe langa forul de la Strasbourg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.