Home Politic Iliescu: -Ma intorc in PSD daca vor mai vrea un batran ca...

Iliescu: -Ma intorc in PSD daca vor mai vrea un batran ca mine-

DISTRIBUIŢI

Desi va intra, peste cateva zile, in cel din urma an al ultimului sau mandat prezidential, Ion Iliescu se comporta ca si cum ar fi revenit in fruntea actualului partid de guvernamant. Prezent la emisiunea televizata -Marius Tuca Show-, seful statului a transmis un mesaj extrem de clar in directia PSD ca vrea sa ramana in politica, pentru ca este -foarte activ-, desi vede ca il -imbatranesc foarte multi-. Mai mult, inaintea consultarilor de vineri cu partidele parlamentare, Iliescu s-a si pronuntat in favoarea alegerilor anticipate si a solutiilor electorale ale PSD, respingand propunerile opozitiei privind votul uninominal preferential pe liste de partid si calendarul electoral.

Presedintele a declarat ca, fiind un om activ, este posibil sa revina in fruntea PSD daca si partidul va dori acest lucru. -Nu e sigur. Sa vad cum evolueaza lucrurile. Chiar si partidul se poate schimba ca perceptii, ca optiuni. S-ar putea sa nu le mai convina un om batran ca mine, ca vad ca ma imbratranesc foarte multi-, a lasat loc de intors Iliescu. Intrebat daca o sa accepte sa fie din nou liderul PSD, in cazul in care partidul va dori acest lucru, Iliescu a raspuns: -Poate ca da-. Seful statului a apreciat, pe de alta parte, ca -la ora actuala-, Adrian Nastase isi pastreaza statutul de cel mai bun candidat al PSD la Presedintie.

Revenirea lui Ion Iliescu ca sef al partidului de guvernamant este considerata fireasca de catre actualul presedinte social-democrat, Adrian Nastase. -Sigur, functia de presedinte al partidului reprezinta, intr-un fel, o functie fireasca, permanenta pentru domnul Iliescu, deoarece el este cel care a lansat acest partid si a contribuit la modernizarea sa. De aceea, mi se pare absolut firesc sa ne dorim ca domnul Iliescu sa se intoarca in partid si sa aiba aceeasi functie de conducere care i se cuvine-, a declarat Nastase. -Intr-un fel, e regretabil ca domnul presedinte Iliescu nu poate sa mai aiba inca un mandat. Este evident ca, dupa atatia ani de responsabilitate, credibilitatea sa e dobandita pentru totdeauna. Din punctul de vedere al partidului, este evident ca noi credem, firesc, ca el trebuie sa se intoarca acolo de unde a plecat-, a mai spus Nastase.

Intrebat daca va intra in competitie cu Ion Iliescu pentru functia de lider al PSD, Adrian Nastase a precizat ca nu este cazul ca lucrurile sa fie discutate in acesti termeni. -Niciodata nu am realizat o competitie cu domnul presedinte Iliescu si nu cred ca acest lucru este firesc. E o problema de ascendent politic, care tine de organizarea generatiilor in cadrul partidului nostru. Cred ca fiecare dintre noi are posibilitatea sa exercite functii de conducere pe o perioada mai lunga-, a conchis Nastase.

Anticipatele, pe placul Cotroceniului

La emisiunea de la Antena 1, presedintele a mai aratat ca stabilirea calendarului electoral este atributul guvernului, dar ca acesta este -incorsetat- de regulile stabilite prin Constitutie. -Poate ca a fost o scapare ca la modificarea Constitutiei nu am flexibilizat aceste prevederi-, a adaugat presedintele. Ion Iliescu a precizat ca, potrivit Constitutiei, alegerile parlamentare pot fi organizate doar dupa incheierea mandatului parlamentului, in termen de trei luni, in timp ce alegerile prezidentiale trebuie sa aiba loc inaintea incheierii mandatului sefului statului. El a spus ca, deoarece parlamentul isi incheie mandatul la 11 decembrie, iar presedintele tarii la 20 decembrie 2004, a fost propusa data de 12 decembrie pentru organizarea simultana a alegerilor parlamentare si prezidentiale.

Iliescu a explicat ca singura solutie constitutionala pentru ca alegerile parlamentare sa aiba loc inainte de 12 decembrie este organizarea de alegeri anticipate, care insa trebuie sa se desfasoare cu cel putin sase luni inaintea incheierii mandatului parlamentului, ceea ce a dus la propunerea suprapunerii alegerilor parlamentare cu cele locale, in data de 6 iunie 2004. Seful statului a apreciat ca ar fi bine ca in anul 2004 sa se suprapuna macar doua din cele trei alegeri care vor avea loc.

Cat priveste Alianta PNL-PD, Iliescu a asemuit-o cu -o alianta electorala contra firii-, deoarece cele doua partide au orientari politico-ideologice diferite. Seful statului a precizat insa ca se intampla, in perioadele electorale, ca partide cu orientari politico-ideologice diferite sa se coalizeze.

Premiu electoral pentru PSD

Presedintele a lansat, tot la emisiunea respectiva, ideea aplicarii unui sistem electoral care ar putea garanta PSD mai multe mandate in parlament decat cele rezultate in urma alegerilor viitoare, din 2004. El a declarat ca in Romania ar putea fi instituit -sistemul premial- al alegerilor, conform caruia partidului care obtine cele mai multe voturi la alegerile parlamentare i se atribuie si o prima, astfel incat acesta poate beneficia de majoritate in parlament. Presedintele Iliescu a explicat ca, astfel, daca alegerile sunt castigate de un partid cu 45% din voturi, acesta ar putea ajunge la 55 sau chiar 60%, ceea ce i-ar asigura majoritatea in parlament, necesara formarii guvernului.

Ion Iliescu s-a declarat de acord, pe de alta parte, cu introducerea votului uninominal la alegerile din anul 2004 pentru una dintre Camerele parlamentului, cu reducerea numarului de parlamentari si cu validarea alegerilor, indiferent de numarul persoanelor care se prezinta la urne. Seful statului si-a exprimat, de asemenea, dezacordul fata de propunerea opozitiei de introducere a votului preferential pe liste. -Adica, partidele isi prezinta liste si omul, cu creionul, din lista de 30 sa incercuiasca trei, patru, cinci nume pe care le prefera el. Va dati seama ce inseamna treaba asta? Oamenii, cu listele acestea mari ale noastre, cu 30-40 de partide, abia gasesc sigla partidului pe care vor sa il voteze-, a afirmat presedintele tarii.

Iliescu respinge -scenariul KGB-

Chestionat in legatura cu declaratiile disidentului rus Vladimir Bukovski, conform carora URSS si KGB au declansat revoltele din tarile est-europene din 1989, intre care si Romania, Ion Iliescu a spus ca este -o fabulatie-. -Adica ce? KGB lucra ca sa prabuseasca sistemul care il nascuse? Nu va dati seama de aberatia unei asemenea gandiri?! Dar aceasta chestiune se suprapune pe o alta fabulatie, mai generala, care a circulat la noi: daca a fost revolutie sau lovitura de stat. Vadeste aceasta maniera de a judeca un asemenea infantilism politic, lipsa de cultura politica elementara-, a afirmat Ion Iliescu.

-Daca ar fi fost in Romania o lovitura de stat, daca ar fi reusit un complot, ca multe comploturi s-au pus la cale. Chiar si eu am fost implicat in niste discutii care, in ultima instanta, erau discutii care ar fi vrut sa pregateasca un complot. Chiar si cei care ma acuza pe mine de KGB-ism au lucrat mana-n mana cu reprezentantii sovietici la Bucuresti ca sa puna la cale o revista subterana. Aia ce era? Nu era tot un complot?-, s-a intrebat Ion Iliescu. El a precizat ca nu l-a cunoscut pe Gorbaciov, in anii *50, cand isi facea studiile la Moscova, si nici dupa aceea. Ion Iliescu a mai spus ca despre existenta unor membri KGB in Romania dupa 1989 a aflat doar din ceea ce s-a scris sau s-a spus.


-Clarvazatorul- presedinte vede reunificarea cu Basarabia

Ion Iliescu crede intr-o reunificare, in perspectiva, a Romaniei cu Republica Moldova, dar afirma ca in acest moment chestiunea nu este una principala. -Sunt preocupat de ce se intampla, de campania antiromaneasca ce nu slujeste Republicii Moldova. Noi am recunoscut statalitatea Moldovei, am sustinut consolidarea acesteia ca stat, intrarea ei in toate structurile europene-, a reamintit presedintele luni seara.

Cat despre tezaurul romanesc, presedintele spera sa se mai -gaseasca ceva- care sa ne fie inapoiat. -Am spus ca exista doua premise, doua precedente: ca, pe vremea lui Titulescu, URSS a returnat o parte din tezaur (in anii *30, cand au fost redate Romaniei o parte din materialele de arhiva, tablouri) si, respectiv, pe vremea lui Hrusciov, cand s-a returnat Closca cu puii de aur. Cand s-a vrut, s-a gasit!-, a declarat presedintele.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.