Acasă Politic Ioan Rus, acuzat ca a tocat bani publici cu complicitatea STS

Ioan Rus, acuzat ca a tocat bani publici cu complicitatea STS

DISTRIBUIȚI


Liderii Actiunii Populare au cerut ieri Serviciului de Telecomunicatii Speciale sa faca publice deconturile pentru suma de 582.000 de dolari primiti de firma SCC Napoca SA, administrata de actualul ministru de interne, Ioan Rus, in perioada decembrie 2000 – aprilie 2001. Banii au fost destinati construirii Centrului de Telecomunicatii Speciale de Rezerva, Pregatire si Recuperare de la Vata de Jos. Vicepresedintele AP, George Serban, sustine ca a primit de la o persoana o scrisoare in care se arata ca in anul 1995 STS, al carui director adjunct era Tudor Tanase – actual director, a propus CSAT construirea unui centru al STS in localitatea Vata de Jos din judetul Hunedoara. In 1996, CSAT, condus de catre presedintele Ion Iliescu, a aprobat acest proiect.

Prin HG 891/1999, Guvernul Radu Vasile a aprobat inceperea investitiei de la Vata de Jos. Cu doua saptamani inaintea alegerilor generale din anul 2000, STS a incredintat aceste lucrari firmei SCC Napoca SA. Valoarea contractului era de peste 73 milioane de dolari la cursul leu-dolar de la acea vreme. Actionar majoritar la SCC Napoca SA este IT Transilvania, firma la care actualul ministru de interne, Ioan Rus, are actiuni. George Serban a mai spus ca atunci Rus era si administrator al firmei SCC Napoca SA, iar contractul urma sa se deruleze pe o perioada de cinci ani. Conform vicepresedintelui AP, in decembrie 2000 firma SCC Napoca SA a primit 1,068 miliarde de lei, iar in perioada ianuarie-aprilie 2001, cand Ioan Rus era deja ministru, alte 15,245 miliarde de lei. In toata aceasta perioada, SCC Napoca SA nu a construit decat un gard de lemn si cateva baraci. -In 28 mai 2001, CSAT hotaraste sistarea lucrarilor la Centrul de la Vata. Ion Iliescu, care, in calitate de sef al CSAT, aprobase in 1996 proiectul Vata, considera in 2001 ca ar fi vorba despre o investitie nerealista. La randul sau, si directorul STS, Tudor Tanase, care, in calitate de director adjunct, avizase proiectul in 1995, s-a razgandit in ceea ce priveste construirea centrului-, a declarat vicepresedintele AP.

Pe de alta parte, Mihai Gheorghiu, membru in Biroul Executiv al AP, a declarat ca, astazi, ii va trimite lui Ioan Rus o cerere prin care ii va solicita sa dea publicitatii numarul de autoturisme achizitionate de catre politie si jandarmerie in urma instalarii sale in functie, precum si date legate de modul in care s-au desfasurat licitatiile, intrucat din informatiile sale rezulta ca o parte dintre autoturisme au fost cumparate de Ministerul de Interne de la firmele lui Ioan Rus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.