Acasă Politic Ion Iliescu -ataca-spatiul Schengen

Ion Iliescu -ataca-spatiul Schengen

DISTRIBUIȚI

O noua iesire in lume, un nou prilej de declaratii picante. Presedintele Ion Iliescu a avut ieri, in timpul intrevederilor cu oficialitatile din Giurgiu, trei teme de rezistenta: lupta dintre bogatii si saracii lumii, palatele -thailandeze- ale tiganilor din Teleorman si toaletele publice. Seful statului a abordat primul subiect in maniera cursurilor de dialectica din tinerete, vorbind convingator despre capitalistii care pun bariere -maselor migratoare de oameni- din tarile sarace. A doua s-a referit la conacele rromilor din Buzescu, presedintele socotind ca turistii straini se vor inghesui sa admire arhitectura vilelor respective daca vor fi informati corect de existenta lor. Si al treilea subiect se refera la resuscitarea turismului. Ion Iliescu a vorbit despre unicitatea toaletelor romanesti, care, spre deosebire de cele occidentale, au capacitatea de a-si anunta prezenta prin mirosul specific cu care isi atrag clientii.

Pledoarie impotriva -bogatilor lumii-

In cadrul intalnirii cu prefectul si cu parlamentarii din Giurgiu, presedintele Iliescu a surprins asistenta cu o reflectie pe marginea atitudinii manifestate de tarile bogate fata de statele sarace din Europa. -Fenomenul Schengen demonstreaza existenta unei discrepante uriase intre bogatii si saracii lumii. Daca pana in 1989, statele capitaliste sustineau o campanie impotriva regimurilor antidemocratice, acum chiar ele impiedica libera circulatie a cetatenilor. Bogatii lumii pun astazi bariere ca sa nu navaleasca mase migratoare de oameni care vin din tarile sarace. Europa este speriata de acest val de migratori. S-a inversat situatia din lume, restrangandu-se unul dintre drepturile fundamentale ale omului, care este libera circulatie-, a declarat seful statului. El a sustinut ca -una dintre problemele cele mai serioase ale stabilitatii mondiale este eliminarea acestei inegalitati flagrante si a discrepantelor dintre lumea bogata si cea saraca-.

Teleorman, mai ceva ca Thailanda

Ion Iliescu a profitat de intalnirea cu oficialitatile locale din Giurgiu si din judetele riverane Dunarii pentru a sustine cauza turismului in zona. Ca reactie la pesimismul afisat de prefectii si primarii din regiune, presedintele a incercat sa-i incurajeze, accentuand potentialul judetelor din sudul tarii. -Ma gandesc la ceva specific pentru aceasta regiune. De ce n-ar veni bucurestenii in week-end-uri la Dunare, in loc sa se deplaseze pana in zonele montane, care sunt mult mai indepartate?-, s-a intrebat, retoric, presedintele. El a sustinut ca un factor de atractie a turistilor catre judetele dunarene ar putea fi reprezentat de palatele rromilor din regiune, in special de cele din comuna Buzescu din judetul Teleorman. -Este uluitor ce se intampla la Buzescu. Ar merita sa vina aici chiar ambasadorul Suediei la Bucuresti, sa vada raiul acesta, sa se convinga de faptul ca, in afara de tiganii care traiesc in bordeie, sunt unii care au palate care te fac sa te simti ca-n Asia, Pakistan, Bangladesh sau Thailanda-, a declarat entuziasmat seful statului.

Toaletele publice, tema de meditatie prezidentiala

Presedintele Iliescu nu a ezitat sa le intinda o mana de ajutor autoritatilor locale din Giurgiu, oferindu-le ideile sale in domeniul turismului. Seful statului a amintit ca -o problema prioritara este sistemul toaletelor publice. In Europa nu te trasneste mirosul, ca la noi. In Romania, nici nu este nevoie sa cauti o toaleta, deoarece te duce mirosul-. Presedintele a laudat benzinariile particulare si pe cele care apartin Rompetrom, care, in opinia sa, au inteles ca -privatele murdare trebuie inlocuite cu toalete moderne. Nu este nevoie sa oferim conditii speciale, dar trebuie sa punem la dispozitia oamenilor macar o igiena minimala-, a conchis seful statului.

Seful statului s-a relaxat pe vasul -Oltenita-

Presedintele si-a incheiat periplul prin judetul Giurgiu cu o vizita la Santierul Naval si cu o relaxanta croaziera cu vasul -Oltenita-. Astfel, dupa aproape trei ore de convorbiri epuizante cu autoritatile locale, seful statului a avut, in sfarsit, ocazia sa se odihneasca. Printre cei care l-au intampinat la imbarcare a fost si fotbalistul Danut Lupu, care i-a strans mana tovaraseste presedintelui.

Legea secretului de stat, considerata caduca

Presedintele Ion Iliescu a declarat ieri ca actul normativ pe care-l considera prioritar in acest moment este Legea accesului la informatii. Presedintele a adaugat ca Legea secretului de stat a devenit caduca deoarece prevederile incluse in acest act normativ fac obiectul Legii privind siguranta nationala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.