Acasă Politic Un deputat PSD vrea ca produsele importate să aibă meniul în limba...

Un deputat PSD vrea ca produsele importate să aibă meniul în limba română, iar traducerea să se facă în țara noastră

DISTRIBUIȚI

Unii parlamentari, ce visează noaptea, scriu ziua în proiecte de legi. Este și cazul deputatului PSD Mihai Weber care propune ca toate produsele electronice și electrocasnice importate în țara noastră să aibă obligatoriu instrucțiuni în limba română. Vă imaginați marii producători mondiali de electronice cum vor face ei softuri și în limba română, vorbită de douăzecișiceva de milioane de oameni? Nici noi!

Dar cea mai tare parte, acum vine

Printr-un comunicat, deputatul PSD de Gorj, Mihai Weber susține că „actul normativ prevede că indiferent de țara de origine, produsele aduse în țara noastră de comercianți să fie însoțite de documente/carte tehnică/meniu/instrucțiuni de folosire în limba română, documente care vor fi traduse în țara noastră.”. Vă dați seama că ăsta nici nu înțelege ce propune? Cum să fie traduse în țara noastră? Când? În timpul producției? Înainte? Ce producător ar face traducerea în „țara noastră”? În proiectul de lege nu se menționează ca traducerea să se facă în țara noastră.

‘Prin aceste modificări, consumatorii vor fi protejați față de situațiile care pot apărea în urma achiziționării unor produse și utilizării în mod defectuos datorită (n.r. corect era „din cauza”) neînțelegerii sau înțelegerii parțiale a setărior sau indicațiilor afișate în altă limbă decât limba română’, a susținut amuzantul Weber, inițiatorul acestui proiect.

Actul normativ se află în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată. Dacă va fi adoptat și de Camera Deputaților, forul decizional, prevederile vor fi aplicate pentru produsele fabricate după data intrării în vigoare, cele aflate în stoc la acea dată fiind comecializate până la epuizarea stocului.

‘Art. 53 — Se completează cu două alineate noi, alin. (2) și (3):

(1) Pentru produsele de folosință îndelungată, acestea trebuie să fie însoțite de certificatul de garanție și, dacă reglementările în vigoare prevăd, de declarația de conformitate, precum și de cartea tehnică ori de instrucțiunile de folosire, instalare, exploatare, întreținere, eliberate de către producător, conform prevederilor legale.

(2) Documentele de însoțire prevăzute la alin. (1) sunt redactate obligatoriu în limba română, indiferent de țara de origine a acestora, fără a exclude prezentarea acestora și în alte limbi.

(3) Toate produsele electronice și electrocasnice trebuie să aibă meniul și setările produsului în limba română, indiferent de țara de origine a acestora, fără a exclude prezentarea acestora și în alte limbi. Consolele de jocuri, calculatoarele, telefoanele mobile, jocurile și softurile acestora trebuie să fie și în limba română, indiferent de țara de origine a acestora, fără a exclude prezentarea acestora și în alte limbi. Mașinile și utilajele care au calculator de bord, GPS sau alte facilități electronice trebuie să aibă meniul și setările în limba română, indiferent de țara de origine a acestora, fără a exclude prezentarea acestora și în alte limbi.’

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.