Acasă Politic Istoria confruntarilor pentru serviciile de informatii

Istoria confruntarilor pentru serviciile de informatii

DISTRIBUIȚI

Castigarea puterii de catre PDSR a amplificat lupta pentru detinerea suprematiei in materie de informatii intre diferitele structuri, secrete sau la vedere. Cum era si firesc, partidul aflat la guvernare a actionat imediat pentru plasarea propriilor oameni, de incredere, in sfera informatiilor secrete si pentru imbunatatirea si actualizarea cadrului legislativ in domeniul apararii si sigurantei nationale. Diferitele interese de la nivelul structurilor de putere au fragmentat tendinta – ce s-a vrut uniforma – de schimbari pe terenul atat de nesigur al serviciilor de informatii. Primul care a dat semnalul inceperii -distractiei- a fost vicepresedintele Camerei Deputatilor, pedeseristul Ovidiu Cameliu Petrescu. El a depus la inceputul legislaturii doua proiecte de lege, unul privind modificarea Legii de functionare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si altul referitor la comuniunea de informatii. Cele doua initiative legislative nu au fost inca dezbatute de Camera Deputatilor, ramanand in sertarele comisiilor de specialitate.

La scurt timp dupa aceea, a aparut un scurt circuit intre opiniile si intentiile celor mai -grei- oameni in stat: seful statului, Ion Iliescu, fost presedinte al PDSR, si respectiv primul-ministru Adrian Nastase, actualul presedinte al PDSR. La intervale de timp diferite, Ion Iliescu a reusit sa-si impuna oamenii de incredere, Radu Alexandru Timofte si Gheorghe Fulga, in fruntea SRI si SIE, in detrimentul lui Adrian Nastase, care a avut, la randul sau, nominalizari la sefia celor doua servicii secrete. Unul dintre preferatii premierului a ajuns totusi presedinte, dar la Comisia parlamentara de control a activitatii SIE.

Un scandal de proportii s-a produs in momentul aparitiei unui proiect de lege guvernamental, de reorganizare a Ministerului de Interne. Sporirea atributiilor celebrei UM 0962, care urma sa actioneze si pe teritoriul SRI, a declansat un val de proteste din toate partile. Legea secretului de stat a fost, la randul sau, destul de controversata. Lasarea la latitudinea SRI a stabilirii caracterului de secret de stat, impreuna cu alte articole de acest gen din lege, a creat nemultumiri mai ales in randul parlamentarilor -opozitiei democratice-, care au si contestat legea la Curtea Constitutionala.

Ultimul episod -turnat- din pelicula -istoria confruntarilor pentru serviciile de informatii- va putea fi vazut numai de catre membrii CSAT maine, cand vor fi analizate cele doua proiecte ce au suscitat reactii aprinse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.